Minister for forskning og høyere utdanning, Henrik Asheim, kommenter årets opptak under en pressekonferanse arrangert av Kunnskapsdepartementet og OsloMeT om opptaket til høyere utdanning.

Langt flere søkere til teknologifag enn antall plasser

– Behov for enda flere studieplasser innen disse viktige fagområdene, sier leder for Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.

Publisert Sist oppdatert

Fredag offentliggjorde Samordna opptak oversikten over opptakstallene til høyere utdanning. IKT- og teknologistudier skiller seg ut med en stor vekst i antall tilbudte studieplasser: 10 prosent opp fra i fjor til 10.106 plasser. Antallet realfagplasser har økt enda mer, med 15,9 prosent til 4.225 plasser.

- Digitaliseringen i samfunnet går raskt og vi trenger teknologer og ingeniører som kan være med å utvikle nye produkter og tjenester. At det er så mange som ønsker å ta en utdanning innen IT er forståelig. Digital kompetanse er framtida, sier president i Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO), Trond Markussen i en pressemelding.

- Dette er kompetanse samfunnet har stort behov for, supplerer leder for NITO Studentene, Silje Skyttern, og viser til hvordan coronapandemien har ført til en enorm digital omstilling som ellers kunne tatt mange år.

Interesseorganisasjonen for tekniske og naturvitenskapelige fag, Tekna, understreker likevel at veksten i studietilbud er mindre enn veksten i antallet kvalifiserte søkere, og at dette har bidratt til å øke inntakskravene.

15.000 av de 21.000 søkerne har fått innfridd sitt førstevalg.

– Vi ser derfor behovet for enda flere studieplasser innen disse viktige fagområdene, sier leder for Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg.

– Det hjelper lite at flere vil studere IKT og teknologi dersom de høye opptakskravene gjør at flere må ta til takke med andrevalget, legger hun til.