Kristina Tuhus: «Var på helt feil sted da vi skulle vært i møte med ministeren»

Nyby-gründeren mener norske entreprenører må tenke mer visjonært fra dag én.

Publisert

1. Hvordan lyder din 20-sekunders pitch av deg selv?

– Oj, tja, en morsom økonom (finnes det?), eks-konsulent, grunder, investor og livsnyter? Medgrunder og CFO i Nyby - med stor passion for å bygge nettopp Nyby - morgendagens velferdsmodell. Er interessert i oppstart og vekstselskaper, særlig de med tydelig samfunnsnytte. En fag- og businessnerd som liker å bruke det jeg kan «for the greater good».

2. Er det Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Eller kategorien «Vente på vaksine-ferie»? Blir en kombinasjon av Norgesferie og «workation», som vel er kjent for de fleste gründere? Etter korona har jobb og fritid gått helt over i hverandre, men skal nok få min «fair share» av bading og naturopplevelser i sommer.

3. Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Utsettelser av avgjørelser og tregere fremdrift hos noen kunder på grunn av korona, og at jeg har savnet å være mer med kollegaer!

4. Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Ref. forrige spørsmål: Raske læringslooper hos andre kunder på grunn av korona! Våre kunder reagerte veldig ulikt på en situasjon. Hos noen har alt gått mye saktere, men hos andre har ting gått veldig mye raskere - det har gitt raskere læring og dermed raskere iterasjoner for oss i utvikling.

5. Har du en favoritt-«icebreaker»?

– Nei, ikke egentlig, men har alltid tenkt at hvilken bit i twistposen du liker best sier ganske mye om deg. Jeg er en av de som elsker banan-twisten! Ellers er jeg en ganske ekstrovert, så jeg kommer ofte med mer eller mindre heldige «icebreakere» helt naturlig, så slipper den andre å gjøre nettopp dette. Du er herved advart.

6. Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

– Vel, det er et godt spørsmål - for alle gründere er jo ekstreme på sine måter. Viktigst er at det er en match med meg og resten av teamet, at vi fungerer godt sammen og klarer å samarbeide. Det hjelper ikke å få inn en «rockstar» gründer om hun eller han ikke klarer å bruke sin kompetanse inn i selskapet man kommer inn i.

7. Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

– Hm, vanskelig spørsmål, det måtte jo vært et selskap med først og fremst et team med «hel ved»-type mennesker. Det er det aller viktigste. Så måtte det også vært et selskap som Nyby, som jobber for å forbedre verden (om ikke revolusjonere?).

8. Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

– Har ikke hatt så mange dårlige opplevelser i investormøter, faktisk. Tenker med en gang på hysteriske morsomme situasjoner fra dårlige investormøter i TV-serien Silicon Valley. Nå er det sånn at vi i Nyby har «bootstrappet» ganske lenge, og de fleste møter vi har hatt med investorer til nå er norske/nordiske. Her har de aller fleste vist stor grad av profesjonalitet.

9. Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Investering i helse og omsorg for fremtiden, og bedre utdanning / vilkår for alle som jobber med barn og unge, for disse er fremtiden.

10. Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

– Miljø er jo åpenbart, men jeg er også opptatt av den sosiale ulikheten i Norge. Vi må få hjulpet de som faller utenfor samfunnet. Forskjellene har blitt ytterligere forsterket under korona og vi må ta et krafttak nå. Ellers er jeg opptatt av at vi ikke må gå ut av EØS-samarbeidet, dette handler om fellesskap og samarbeid utover Norges grenser, som også betyr kompromisser og «gi og ta». Er det en ting vi har sett i praksis gjennom COVID, så er det vel nødvendigheten av samarbeid.

11. Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Ha, nei, har ikke det, men husker jeg så på dette i 2013, og angrer vel litt på at jeg ikke gikk inn i noe da. Men, føler vel litt at det er bedre å investere i noe som gir mening utover ren finansiell avkastning. Nyby er jo i så måte helt riktig for meg fordi det matcher både hjerne og hjerte, og jeg vet at vi kan skalere dette til å bli skikkelig stort.

12. Eie eller leie sparkesykkel?

– Ingen av delene! Her er det rå muskelkraft som skal til på vanlig sykkel for å komme seg fra A til B. Tenker at jeg som mange andre har godt av å gå eller sykle vanlig sykkel de meterne i stedet for å sparkesykle. Hvis noe så måtte det være å ha abonnement på EL-lastesykkel hos EL-sykkelfantastene i Whee! som erstatning for bilen! (whee.no - check it out)

13. Handler du mat på nett eller i matbutikken?

– Her er jeg rimelig biased som investor i Oda, jeg handler det aller meste på nett. Har også 2 barn, så matbutikk er noe jeg med glede dropper med mindre jeg er i utlandet og har lyst til å utforske vareutvalg og hvordan ting gjøres der.

14. Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

– Jeg studerte og bodde i Frankrike i 5 år, har mange venner der, og savner skikkelig å besøke disse. Samtidig har året som har gått vært et fint år til ettertanke, man blir mye mer bevisst hva man har her hjemme og setter stor pris på dette. Har trasket mye i skog og mark, badet i norsk, friskt (!!) badevann og vært mye til fjells i året som har gått.

15. Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

– Uff, det minner meg om et tidspunkt tilbake i tid da vi hadde mange møter med ulike politikere, fagforeninger, forskere og andre samfunnsaktører. Av ulike årsaker ble et møte med daværende eldreminister utsatt i tid, og jeg klarte å legge inn det nye tidspunktet feil i kalenderen. Vi endte med å være på helt feil sted da vi skulle vært i møte med ministeren og det var helt utrolig flaut. Eldreministeren tok det heldigvis veldig greit, og vi fikk møtt henne på et senere tidspunkt.

16. Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

– Jobbmessig så skal vi skalere opp Nyby i Norge og Sverige, samt bygge opp organisasjonen. Det blir spennende med ny kompetanse og kapasitet inn som vil gi oss enda mer fart!

– Personlig så blir det stort at yngste barnet mitt starter på skolen. Krysser fingrene for at han vil trives og fortsatt få lov til å gjøre alt det kreative han har fått lov til å barnehagen.

17. Hva bør norske gründere bli bedre på?

– Tenke stort, globalt, visjonært fra dag én! Det er spennende tider hvor også større investorer ser til Norge og vi har fått våre første unicorns herfra. Dette bør inspirere alle til å tenke at om man har en god idé så må man tenke stort og utover Norges grenser fra oppstart.

18. Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Jeg har vært fast inventar på Øyafestivalen siden 1997 og er helt avhengig av å ha musikk i livet mitt!

– Jeg kan gå i spagaten og er en habil jolleseiler!

– Bruker litt for ofte begrepet «there’s a fine line between clever and stupid» (fra filmen Spinal Tap).

– Har blitt badefantast under COVID.

– Er kaffesnobb.