fintech

Klarna-gründeren som forlot selskapet hamstrer aksjer for milliarder

Klarna-gründer Victor Jacobsson øker eierskapet gjennom intensiv handel

Victor Jacobsson vil eie mer i Klarna
Publisert

Victor Jacobsson, en av grunnleggerne av Klarna, har i det siste engasjert seg betydelig i andrehåndsmarkedet ved å kjøpe aksjer i selskapet, rapporterer Financial Times

Mannen som startet selskapet sammen med Sebastian Siemiatkowski og Niklas Adalberth i 2006 har beholdt en forkjøpsrett til aksjer (right of first refusal). Den har han brukt til å øke innehavet i tiden før en ventet børsnotering av selskapet til rundt 200 milliarder kroner. 

Jacobsson forlot sine operative roller i Klarna i 2012 og trakk seg fra styret fire år senere.

I Breakits dekning pekes det på at aksjekjøpet ser ut til å være en del av en pågående maktkamp innad i selskapet, der Jacobsson og eventuelt andre store eiere står på den ene siden mot Klarnas CEO Sebastian Siemiatkowski og den største eieren, Sequoia, på den andre.

Per 31. januar 2024 hadde Jacobsson nesten 9 prosent av aksjene i Klarna, en økning fra 6,76 prosent, som angitt av eierdata-tjenesten Holdings. Dette representerer en betydelig økning og antyder en investering på flere milliarder kroner, ifølge Breakit. 

Det er uklart hvordan Jacobsson finansierer disse kjøpene.

Jacobssons forkjøpsrett vil opphøre ved Klarnas børsnotering i USA som forberedes gjennom opprettelsen av et britisk holdingselskap, Klarna Group plc. Prossessen har til hensikt å endre vilkårene slik at avtaler mellom kjøpere og selgere vil bli respektert uten innblanding fra andre potensielle kjøpere.

Klarna har informert aksjonærene om at denne endringen er en reaksjon på bekymringer knyttet til forkjøpsretten.

Aksjeeiere oppfordres til å delta i prosessen for å bytte sine eksisterende aksjer med aksjer i det nye selskapet innen angitte frister.

Niklas Adalberth, en annen medgründer, har også redusert sin tilknytning til selskapet, med eierskap på bare 0,06 prosent ifølge Holdings.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.