KRYPTO

Kjempehopp for norske kryptobørser, passerte 100 millioner kroner på én dag

Bitcoin-prisen galopperer mot nytt rekordnivå, og stadig flere nordmenn hiver seg på. Volumene til Firi og NBX mangedoblet seg nærmest over natta.

Thuc Hoang i Firi på plass i Hemsedal under Startup Extreme 2023.
Publisert Sist oppdatert

– Beklager, i går ble det ganske vilt etter middagstider ...

Det skriver gründer og daglig leder Thuc Hoang i Firi i en SMS, etter at flere spørsmål fra BankShift hadde stått ubesvart en stund.

Onsdag skrev flere medier at prisen på Bitcoin passerte 60.000 dollar og nærmet seg en ny toppnotering. Kursen på den digitale mynten har steget jevnt og trutt de siste ukene. I midten av januar lå kursen på omtrent 48.000 dollar. Rekordnoteringen er datert november 2021, da prisen på én Bitcoin var 68.991 dollar.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Utviklingen den seneste tiden, har norske kryptobørser fått merke godt.

– Når prisutvikling skjer så strømmer både eksisterende, men også nye kunder til oss. Bare i går fikk vi nærmere 600 nye kunder, skriver Hoang i en epost.

Styrer mot nye rekorder

I går ble det handlet krypto for rett under 90 millioner kronerFiri, som har en markedsandel på i underkant av 90 prosent når vi sammenligner de norske kryptobørsene. I tillegg handler mange nordmenn på utenlandske børser, som eksempelvis Binance. 

Snittet til Firi har ifølge tall hentet fra Kryptopris.no ligget på rundt 20 millioner kroner dagen, men det har vært store svingninger. Hittil i år har Firi-kundene handlet for nesten 1,2 milliarder kroner. Til sammenligning ble det i hele 2023 omsatt krypto for 3,5 milliarder kroner via børsen.

– Markedet og hvordan kundenes egen økonomi ser ut har selvfølgelig mye å si for hvor aktive og hvor mye de handler for, men vi ser at kundene våre også utforsker mer i appen vår og leter etter mer kunnskap, ifølge Hoang.

Doblet volumet

Den nest største kryptobørsen her til lands, er Norwegian Block Exchange (NBX). Også de opplever heftig pågang for tiden, bekrefter administrerende direktør Stig Aleksander Kjos-Mathisen.

– Helt siden siden desember har vi sett en økning i handel og engasjement hos våre kunder, med topper ved store hendelser, skriver han i en epost til BankShift.

Han viser til godkjennelse av såkalte ETF-er i USA, altså børsnoterte kryptofond, i tillegg til Bitcoin-prisen som altså nå er rekordhøy målt i norske kroner. 

– I kombinasjon så skaper det stor interesser for vårt kredittkort med bitcoin-cashback og økt trading, ifølge Kjos-Mathisen.

Han forteller at februar i år er deres beste måned siden 2021, som var toppen av forrige såkalte «bull run». 

– Bare fra januar til februar har handelsvolumet doblet seg, skriver han.

Ifølge Kryptopris.no har det blitt handlet for 73,5 millioner kroner på NBX hittil i år, med en foreløpig topp på 10 millioner kroner i går, onsdag 28. februar. 

Rekordhøy aktivitet – og pris 

– Hva sier det om markedet at så mange hopper på nå, når eksempelvis BTC er historisk «dyr»?

– Ser man på organiske søk hos Google så ser man at retailkunder ikke er bakgrunnen for prisveksten som man ser nå, skriver Hoang i Firi.

Han mener at det som driver mye av volumet og prisoppgangen i disse dager, er de nevnte Bitcoin ETF-ene i USA. 

– I snitt blir 900 bitcoins utvunnet hver dag, mens de har på kort tid kjøpt opp over 300.000 bitcoins i løpet av 45 dager. Det som må nevnes her er at prisen har nå gått forbi hva den forrige all-time-high prisen i 2021 målt i norske kroner. I dollar så er man fortsatt over 9 prosent lavere enn hva den en gang var på toppen.

Kjos-Mathisen ser poenget med at det kan virke irrasjonelt å få inn i Bitcoin nå når den nærmer seg historisk høy prising.

– Mange vil nok hevde at det nettopp er nå det er rasjonelt å gå inn. Nettopp fordi at historisk så har bitcoin-kursen fulgt en syklus som indikerer at bitcoin er på tur mot nye høyder.

Maner til varsomhet

Kryptosjefen selv sier han er «ganske overbevist» om at vi vil se bitcoin-prisen rundt én million norske kroner, eller 90.000 dollar, i løpet av året. 

– Om den blir der eller dropper ned igjen, det er nå enn annen sak, men «end state» er nok at vi har fått etablert en nytt «bunnnivå» som er høyere enn forrige, og antakelig høyere enn der vi er nå.

– Vi har sett prisene vokse høyt tidligere, for så å kollapse. Hvordan vurderer du dagens utvikling mot tidligere «bull runs»?

– Jeg forventer at dette bullrun-et blir like volatilt som de forrige. Vi vil se voldsomme svinger opp og ned. Så her gjelder det å være forsiktig med «gearing» og ikke gå inn med mer penger enn en har råd til å tape.

Nytt type marked

Hoang i Firi mener det er vanskelig å sammenligne dagens marked med de man har sett tidligere, blant annet grunnet inntoget til de amerikanske kryptofondene. De såkalte retailkundene, altså ikke-profesjonelle investorer, vil ikke lenger spille en like stor rolle i prisutviklingen som man har sett tidligere, tror han.

– I 2017 var det mye snakk om at de institusjonelle var på vei inn. Det tok syv år før dette ble en virkelighet, med Blackrock i spissen. Nå går man inn i en ny fase av «price discovery» med helt nye aktører i bildet. Tilbud og etterspørsel er noe man allerede ser utspille seg i disse dager med enorm prisvekst i løpet av noen få uker.

I så måte er norske kryptoinvestorer ganske atypiske, ifølge Hoang.

– Våre kunder har kjøpt jevnt siden 2021 og spesielt i de siste månedene har både eksisterende og nye trappet opp volumet.

Denne saken ble først publisert i vår søsteravis bankshift.no.