kommentar

«Kjære Karianne Tung, dette er feilinformasjon om krypto»

Firi-gründer Thuc Hoang vil heve kunnskapsnivået i kryptodebatten.

Thuc Hoang er gründer og leder i kryptobørsen Firi.
Publisert Sist oppdatert

Kjære, Karianne Tung.

Jeg vil gjerne svare deg på et par ting som ble sagt under Dagens politisk kvarter på NRK hvor du og Lars Haltbrekken (SV) forteller hvor farlig utvinning av kryptovaluta er fordi det ofte brukes i sammenheng med kriminalitet og hvitvasking. 

Dette er feilinformasjon som har florert de siste 6 årene, både i media og gjennom jungeltelegrafen...

Chainalysis, et av verdens ledende innen blokkjede-analyse utgir rapporter årlig om tingenes tilstand, og i 2023 er det estimert til å være 0.34 prosent (22.4 milliarder USD) av alle transaksjoner som er blitt identifisert som er relatert til kategorien «Illicit». 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

De brukes forøvrig også av mange myndigheter over hele verden, men også her i Norge!

For å sammenligne så er det estimert til å være 1.6 billioner USD i kontanter som var relatert til svindel, hvitvaskning og terrorfinansering i 2020! Summen er altså 72 ganger større enn det som er estimert for kryptovaluta.

Jeg er en av gründerne bak Firi som er Nordens største kryptobørs. Vi har over 235.000 unike kunder verifisert med BankID eller MitID i hhv. Norge og Danmark. Vi har utviklet omfattende systemer for å opprettholde hvitvaskningsloven som vi er underlagt. Dette er et arbeid vi har holdt på med i godt over 5 år allerede. Hittil i år har vi hatt over 3 milliarder kroner i handelsvolumer, dette kan du se på Kryptopris

Handler på børsen vår er åpne og tilgjengelig for alle som vil se. Du ser riktig nok kun volumet og ikke hvem som kjøper eller selger, men handelshistorikken er helt transparent. 

Vi har jobbet mye med å forklare og lære bort hvordan det fungerer i alle år, i ulike fora som podcaster, meetups og interne fagdager hos ulike aktører. 

Vi har vært hos ulike banker som ønsker å forstå mer hvordan vi løser et problem som aldri før er så åpent og tilgjengelig for folk flest. Man kan faktisk se transaksjonene når man vil og hvor man vil, i forhold til hvordan kontanter og (digitale) penger fungerer i dag.

Du er hjertelig velkommen til vårt kontor på Skøyen, ellers så kan vi også komme innom deg! Vi bistår gjerne deg med å avmystifisere kryptovaluta med et forståelig språk til tross for at vi ofte har en tendens til å gjøre det litt unødvendig komplekst.