Katapult bremser den årlige tech-festen: - I solidaritet med de som kan bli smittet

De internasjonale gjestene blir hjemme.

Publisert Sist oppdatert

Den ene tech-konferansen etter den andre har blitt avlyst som følge av utbruddet av coronaviruset. I dag melder tech-huben Katapult at deres fremtidsfestival i Bjørvika ikke vil gå som planlagt. I stedet blir det en kraftig nedskalert versjon, med hovedsaklig norske gjester.

Festivalen har på få år fått en trofast følgeskare blant internasjonale entreprenører og investorer innenfor det såkalte impact-feltet, der målet er at teknologi skal bidra til en bedre verden.

- Med den internasjonale rollen som Katapult har, er dette det riktig å gjøre. I solidaritet med de som er smittet eller kan bli smittet av viruset, sier Katapult-sjef Cilia Holmes Indahl. Hun presiserer at det kan hende situasjonen bedrer seg, men at det er viktig å ta en tidlig beslutning som tar hensyn til det som sannsynligvis vil skje.

Cilia Holmes Indahl. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Går foran

Holmes Indahl viser til at Katapult Future Fest er et globalt arrangement.

- Hadde det vært en norsk konferanse med bare et norsk publikum, hadde det nok vært en vanskeligere beslutning. Men vi er en global konferanse som flyr inn mange deltagere til Oslo, og vi ønsker ikke være med på å spre smitten.

Hun forstår at det er krevende for en del andre arrangører å avlyse eller nedskalere, slik Katapult nå gjør. Mange har investert tungt, og vil kunne få store økonomiske vanskeligheter.

- Det viktigste for oss som et globalt «community», er at vi har et moralsk ansvar. Vi går foran innen impact-investeringer, og må gå foran også her, fastslår hun.

Mini-fest

Ida Faldbakken har ledet Katapult Future Fest siden oppstarten. Hun forteller at hun de siste par ukene har fått stadig flere spørsmål fra speakers og deltagere om hva som kommer til å skje.

Svaret er at årets festival blir en minivariant av tech-konferansen. Ida Faldbakken forteller at de planlegger å holde et mindre arrangement på Salt i Bjørvika 19. mai, men da med lokale deltagere. Samtidig oppfordrer de «katapultere» verden over til å samles der de bor, for å holde samtaler om temaet for årets festival.

– Vi kommer også til å produsere podcasts med årets keynote-talere. I tillegg tar vi initiativ til en idébank som kan bidra til nye løsninger for denne type kriser som verden nå opplever.

Ida Faldbakken. Foto: Charlotte Wiig

Ikke for tidlig

– Er det ikke litt tidlig å avlyse, det er jo fortsatt en stund til konferansen og mye kan skje?

– Ikke med så mange internasjonale deltagere som må planlegge reisen. Hadde vi hatt et mer norsk publikum ville vi nok hatt mer is i magen på det. Vi har folk som flys inn fra mer enn 30 forskjellige land, så vi måtte ta en avgjørelse.

Hun viser til at andre internasjonalt orienterte arrangementer har gjort det samme. For eksempel avlyser Skoll Foundation sin årlige samling, Skoll World Forum i Oxford.

- Der er epidemiolog Larry Brilliant med i "board of directors", så jeg er ganske sikker på at også vår avgjørelse er riktig. Han var som mange vet, med å utrydde kopper for Verdens helseorganisasjon på 70-tallet. I 2017 holdt han et innlegg her på Katapult Future Fest.

Støtteerklæringer

Faldbakken beskriver reaksjonene etter dagens annonsering som overveldende positive og støttende. Mange festivaler har allerede tatt kontakt og tilbyr å lage lokale samlinger og bidra med verktøy for online-fasilitering, slik at "katapulterne" også i år kan samles.

- Vi har tatt en avgjørelse av respekt, trygghet og omtanke for våre deltagere og tilreisende talere. Det er jeg glad for. Det er en beslutning tatt med hjertet.

Kjære leser!

Vi i Shifter har bestemt oss for å legge ut all vår journalistikk om coronaviruset gratis inntil videre, slik at viktig informasjon når ut til flest mulig som trenger det. Vi håper likevel mange av dere vil støtte oss gjennom å tegne et abonnement, og bidra til vårt arbeid med å gi økt kunnskap og innsikt om norsk innovasjon og teknologi. Gå inn her for å se hvordan du tegner abonnement.