Jacob Rude Øvstaas (CMO) og Tobias Lagarhus (CEO) har laget dockingstasjonen Black Beast Pro.

Kansellerer Kickstarter-suksess etter stort frafall

– I etterpåklokskapens lys må vi konkludere med at vi burde vært nærmere en produksjonsklar versjon.

Publisert Sist oppdatert

Selskapet Lagarhus Productions og gründer Tobias Lagarhus har møtt motgang etter at de gikk på Kickstarter med dockingstasjonen Black Beast Pro i starten av januar. Anklager om juks, stjålne koder og mangelfulle oppdateringer gjorde at flere backere på crowdfunding-plattformen valgte å trekke sin funding.

Mandag valgte selskapet å kansellere hele kickstarterkampanjen, selv om de hadde nådd én million kroner og 350 backere. Målsetningen var 250.000 kroner.

Produktet har imidlertid mistet over femten backere iløpet av helgen, og fem til på morgenkvisten mandag.

Vil ikke avsløre detaljer

Selskapet skriver selv i en oppdatering på plattformen at de nå kansellerer hele kampanjen.

«I etterpåklokskapens lys må vi konkludere med at vi burde vært nærmere en produksjonsklar versjon av BlackBeast Pro før vi gjorde designen og funksjonene til produktet vårt offentlig kjent,» heter det i en uttalelse.

Ifølge selskapet bommet de da de valgte Kickstarter for å finansiere prosjektet.

«Vi burde ha valgt andre, mer tradisjonelle finansieringskilder, og dermed unngått diskusjonen om avsløring av tekniske spesifikasjoner, åndsverk / patentsaker osv,» skriver de.

Skylder på ressurser

I forrige uke begynte presset fra backere å øke, og mange etterlyste en oppdatering med flere detaljer, spesifikasjoner og hvor langt selskapet var unna en sertifisering fra Apple og Intel.

I uttalelsen som kom i dag skylder selskapet på dårlig økonomi og manglende patenter.

«Det er et faktum at BlackBeast Pro er designet av et lite selskap med utilstrekkelige økonomiske ressurser for å lovlig registrere patenter for vårt produkt, eller for å beskytte slike patenter i retten, hvis de blir krenket. Dette er ikke så spesielt, da de fleste små selskaper står overfor dette dilemmaet, men det er et faktum man må leve med.»

Også i helgen la selskapet ut en oppdatering. Der skrev de at sertifiseringen ville ta lengre tid enn planlagt, og at de ikke kunne gå ut med spesifikasjoner ennå. Dette gjorde at flere valgte å trekke sin funding, og anklaget selskapet for å trekke ut tiden til kampanjen var over, som i utgangspunktet skulle avsluttes 6. mars.

Vidunderprodukt

Problemene startet allerede rett etter at kampanjen gikk live på Kickstarter, samtidig som gründer Tobias Lagarhus viste frem dockingstasjonen på verdens største teknologimesse, CES, i Las Vegas.

På dataforumet eGPU.io ble Lagarhus' konto sperret fordi administratorer ikke ønsket at han skulle slette eller redigere gamle poster.

Brukere på forumet anklagde blant annet Lagarhus Production for å lyve på seg teknologi og at BlackBeast-boksen ikke er en realitet. Mange reagerte også på at Lagarhus ikke var villig til å vise bilder av hvordan dockingstasjonen ser ut innvendig.

– Når man lager nye produkter og utfordrer andre, vil det alltid stilles kritiske spørsmål, og det må vi tåle. Jeg skjønner det, når det kommer en nordmann på bare 21 år og presenterer et «vidunder-produkt», da blir det skepsis, sa Lagarhus til Shifter i forrige uke, som svar på kritikken.

Lagarhus har også blitt anklagd for å ha stjålet en kopibeskyttet kode som brukes på dockingstasjonen. Koden, ved navn Purge-Wrangler, er skrevet av en moderator på eGPU-forumet og skal gi data-entusiaster mulighet til å oppgradere gamle maskiner.

Der koden ble lagt ut, ble det også påpekt at den var kopibeskyttet og bare kunne benyttes til personlig bruk.

Lagarhus avviste overfor Shifter at selskapet har stjålet koden til maskinen.

– Det kom en del forvirring der, og det var litt merkelig. Men vi har aldri tenkt på å stjele en kode for å få dette til å fungere. Vi skal ha offisiell support når produktet er ferdig, sa han.

Gir ikke opp

I oppdateringen på Kickstarter mandag skriver Lagarhus at de ikke gir opp, men tar et skritt tilbake.

«Nå skal vi fortsette utviklingen av BlackBeast Pro som normalt, og relansere på et senere tidspunkt, når vi har et ferdig produkt å presentere.»

«Dette har vært et tøft valg for oss, men en positiv konsekvens er at vi har skaffet oss et høyt antall lojale støttespillere og samarbeidspartnere, noe som muliggjør en re-lansering med en "running start". Og vi er fortsatt veldig optimistiske når det gjelder å lansere BlackBeast Pro i fremtiden.»

Det har ikke lyktes Shifter å få tak i gründer Tobias Lagarhus mandag.