Skatt

Kan bety slutten på Sveits-flytting

Regjeringens nye forslag stikker kjepper i hjulene for de som flytter av skattemessige årsaker.

Zug i Sveits har blitt det nye hjemmet til flere nordmenn som ble lei formueskatten.
Publisert Sist oppdatert

Tidligere i dag sendte regjeringen ut et forslag på høring som kanskje kan minske strømmen av skattemigranter ut av Norge, ifølge DN

Regjeringen foreslår at utflyttingsskatten må betales innen 12 år, og at det bare er verdiendringer som har oppstått mens eier har vært bosatt i Norge som skal skattlegges.

Endringene skal gjelde fra og med i dag, 20. mars.

– Regjeringen vil sikre at verdier som opparbeides mens man bor i Norge, faktisk blir skattlagt her og at skatten blir betalt. Det er rettferdig og viktig for både tilliten til skattesystemet og fellesskapet. At alle bidrar til fellesskapet gjør det også lettere å kunne holde skattesatsene lave for alle som bor i Norge. Skatteinntekter bidrar til å ivareta grunnleggende velferdstjenester som skole, helse og omsorg, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Relativt ny skatt

Kort tid etter at Norges mest omtalte utflytter, Kjell Inge Røkke, først flyttet til Sveits ble det innført en utflyttingsskatt for å sikre at urealiserte gevinster opparbeidet i Norge frem til utflyttingstidspunktet, faktisk skattlegges her.

Dette var et direkte svar på strømmen av rike som nå flytter fra formuesskatt og utbytteskatt, særlig til Sveits, skriver DN. 

I praksis har skatten vært mulig å utsette på ubestemt tid, fordi man først har måttet betale den når gevinsten blir realisert, skriver NRK. I forslaget vil regjeringen sette en frist på at man må betale skatten innen 12 år, enten gevinsten er realisert eller ikke.

NRK spurte Vedum om han tror det vil bety at færre flytter ut.

– Det vil i hvert fall ikke være en skattemotivasjon i det, svarte finansministeren.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.