Oppkjøp

Kamera-legende kjøper Nesodden-startup

Seriegründer Victor Henning selger mobilfoto-selskapet Fjorden til Leica.

Seriegründer Victor Henning i sofaen hjemme på Nesodden, en selfie tatt med Fjorden-utstyr og Leica LUX-appen.
Publisert Sist oppdatert

Victor Henning har måttet være taus om den store nyheten helt siden desember i fjor, da de siste papirene ble skrevet under i avtalen der den legendariske kameraprodusenten tok over hans selskap Fjorden Electra AS. Leica ville vente til de lanserte sin nye mobilapp Leica LUX - «that brings the iconic Leica Look to the iphone» som det heter i pressemeldingen fra kameragiganten.

– Dette er den merkevaren jeg har beundret mest i verden, i tillegg til Apple, sier en tydelig begeistret Henning, som nå endelig kan snakke ut om hemmeligheten han har båret på de siste månedene.

Fotopionér  

Generasjoner som hverken har noe nært forhold til komptaktkameraer, aller minst filmrull-kameraer, kjenner kanskje ikke hjertet banke like hardt for Leica som Victor Henning og andre fotoentusiaster som gjorde sine første knips i forrige årtusen. Men for de som ikke er bevandret i fotohistorien, var Leica først ute med å gjøre kompaktkameraer i 35mm-format tilgjengelig i butikker for 100 år siden - noe som har satt standarden for fotoet helt opp til vår tid når folk flest bruker smarttelefonen som kamera. 

Kjøpet av norske Fjorden er forøvrig en del av Leicas strategi for å ta et jafs av mobilfoto-markedet. Fjorden er mest kjent blant Shifters lesere for å ha utviklet en ekstralinse og kameragrep for å ta bedre bilder med telefonen, men har også jobbet frem en app som har vekket interesse hos storselskapet. Sammen med Leica har de nå sluppet den nevnte Leica LUX denne uken.

«En god match »

Dealen skal ha kommet i stand etter at Victor Henning tok kontakt med Leica for et mulig partnerskap. Det viste seg etter hvert at her var det rom for noe mer, og ikke minst skal det ha vært et ønske fra kameralegenden. 

I pressemeldingen fra Leica pekes det på at de to selskapene utfyller hverandre. Fjorden bringer omfattende kunnskap om utvikling av apper og smarttelefontilbehør, mens Leica Camera AGs Mobile Imaging-utviklingsteam bidrar med sin ekspertise innen bildebehandling og bildekvalitet, sies det.

– I fremtiden vil kundene dra nytte av den samlede ekspertisen til to innovasjonsledere som har samlet sine kjernekompetanser for å åpne opp nye kreative muligheter innen smarttelefonfotografi, sier Marius Eschweiler, Vice President Business Unit Mobile i Leica.

Startet på Nesodden

Internasjonalt er Victor Henning mest kjent for å ha startet og solgt forskningssøkemotoren Mendely til Elsevier, som et av de største oppkjøpene i Europa i 2013. 

Siden flyttet tyskeren til Norge og Shifter skrev for første gang om seriegründerens nye startup-prosjekt Fjorden tilbake i 2020.  Den gang var det så å si bare et avansert kameragrep for mobiltelefoner, mer eller mindre på dummy-stadiet. Han samarbeidet tett med det norske designbyrået Frost Produkt Industridesign. Foruten et ergonomisk grep, hadde dekselet utløserknapp og muligheter for å justere lukker, blender, ISO og andre funksjoner med små hjul, inspirert av dyrere speilreflekskameraer. 

– Jeg har alltid vært lidenskapelig opptatt av fotografi, men oppdaget at jeg stadig vekk valgte telefonen fremfor speilreflekskameraet, sa Henning da vi møtte ham på svabergene på Nesodden der han nå bor.

Mens hovedkvarteret har ligget på halvøya utenfor Oslo, har teamet jobbet remote rundt i Europa, blant annet med tre utviklere i tre forskjellige byer i Nederland.

– Det fungerer fortsatt veldig godt for oss. Vi er vant til denne måten å jobbe på og det gir mange fordeler. Teamet har superfleksibilitet til å jobbe hvor og når det passer dem, sier Henning i dag.

Hemmelig deal

Veien frem til i dag har vært lang og innholdsrik, med både nedturer og oppturer som Shifter har skrevet behørig om, før han fikk en exit han åpenbart er svært fornøyd med. 

Detaljene i oppkjøpet er hemmelig inntil videre. Henning bekrefter at det har strømmet inn en del på bankkontoen, og at kjøpet skjedde utelukkende i penger, ikke aksjer som har vært vanlig i andre dealer særlig de siste to årene.

Det er ikke bare Victor Henning som har tjent på Leica-dealen. Nevnte Frost Produkt Industridesign er blant de største eierne. Nesodden-selskapet hadde også et knippe meget profilerte norske engleinvestorer ombord.

Blant de velkjente startup-navnene var Lars Syse Christiansen fra Otovo og Wanda, Chris Moen fra Nabobil og Teston, Didrik Dimmen fra Flowmotion og nå Auk, Mathias Hovet i Heydays, Wilhelm Joys Andersen i Folio og Adam Scheuring i Variable. 

I tillegg hadde Henning fått Florian Meissner, gründer av den ledende fotoplattformen EyeEm inn på eiersiden. I tillegg hadde Scott Miller, gründeren av Dragon Innovation (nå Avnet) investert, selskapet hadde hjulpet startups som Remarkable, Ring, Pebble og flere andre å sette opp produksjon i Asia.

Fjorden-merkevaren vil bestå og videreutvikles, og ifølge Henning forhåpentligvis snart være på plass i Leica-butikker. Selv fortsetter han å være administrerende direktør for Fjorden, og er nå i tillegg Head of Product for Leica LUX.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.