Sommerspalten 2023

Johan Brand: -Det beste med å være gründer nå er at de beste skilles fra de nest beste

Shifter intervjuer en ny gründer/investor hver dag gjennom sommerferien. Dagens gjest er Kahoot-gründer Johan Brand som blant annet forteller om de beste og verste pitchene han har hørt, nevrodiversitet og forskjeller mellom norske og internasjonale markeder.

Johan Brand nyter sommeren best på seiltur i Norden. Her avbildet på Christian Radich.
Johan Brand nyter sommeren best på seiltur i Norden. Her avbildet på Christian Radich.
Publisert

Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to setninger?

– Johan Brand, blant annet Co-founder og tidligere CEO i Kahoot!, founding partner i We Are Human, sjefs entreprenør i EntrepreneurShipOne og daglig leder av UnrealEstate

– Gründer som investerer, rådgir vekst selskapet og etablerte selskaper + skaper selskaper innen hav, eiendom og Tech. 

Hva er din drømmeferie?

– Seiltur i Norden med venner og familie i vår seilbåt Loffen. 

Hva er den verste pitchen du har fått?

– Utall mange på mail fra personer uten noe nettverksvalidering

Hva er den beste pitchen du har fått?

– Det må være delt mellom Perlego og Genially, to gründere med stålkontroll på eget produkt, marked og hva som skal til for å lykkes.

Hvis du skulle holdt en TED-talk om noe som ikke er jobbrelatert: hva ville du snakket om?

– Nevrodiversitet, hvordan vår naturlig diversitet er et av vår tids største potensial for å bekjempe utforskap, øke skolens evne til å utdanne samfunnsborgere og utløse enormt med kreativitet, innovasjon og produktivitet tvers igjennom næringslivet og offentlig sektor.

Hva er ditt beste alternativ til formueskatt?

– Innse at vi er en global økonomi som må harmonisere hvordan vi beskatter samfunnet og næringslivet med våre naturlige samarbeidspartnere. Norge er relativt sett gode til å forvalte skatten til samfunnetsbeste, så selve nivået vi har er OK. Men må dreies mot reelle og likvide verdier, mot forbruk og unngå beskatte verdier slik at vi reduserer vår evne til å være norske eiere av suksess selskaper og skape større velstand for alle.

Kan du fortelle om noe du har fått til det siste halvåret som du er stolt av?

– Validert det Internationale potensiale i konseptene i UnrealEstate + tiltrukket oss top tier tech selskaper som partner for å kunne realisere det. Generelt stolt av det aktive arbeidet med fond som 2050.do og startups jeg rådgir, som Evoy sitt samarbeid med Axopar.

Hva er den største utfordringen dere står overfor nå?

– Balansere det å være en organisasjon med selskaper i flere land som har bundet opp kapital i ikke likvide selskaper med 10 års perspektiv, og være eiere som er norske vs utenlandske med vilt forskjellige forutsetninger og derfor behov.

Hva er det beste/verste med å være gründer nå?

– Beste er at det er nå de beste skilles fra de nest beste, men frustrende kjipt å være knall gode produkt selskaper som ikke «rakk» bli likvide før markedet gikk ned.

Hvis du skulle sagt noe kritisk om norske gründere eller investorer, hva ville det vært?

– Ulike forutsetninger hjelper ikke når man allerede står på utsiden og ser inn på de største markedene. Knall gode gründere finner en vei igjennom, men vi kunne hatt enda flere om vi tok aktive grep og ikke bare «hyllet» hvor flinke og attraktive vi er.

Les også:  Jonas Skattum Svegaarden om "super-yacht-sikkerhet" og impact-investeringer

Powered by Labrador CMS