fond

Investinor satser på fem ledende venturefond

Det statlige investeringsfondet skal investere over 120 millioner kroner i fem nye fond, inkludert Startuplab, Atomico, Idékapital og Core Eqty.

– Håper vi kan føre til at enda flere internasjonale fond får øynene opp for det norske tidligfasemiljøet, sier investeringsdirektør Ola S. Smeby i Investinors fondsteam.
Publisert Sist oppdatert

Det mest kjente fondet av ovennevnte er trolig Atomico, som med over 42 milliarder kroner under forvaltning er en av Europas største venturefond-forvaltere.

Det skriver Investinor i en pressemelding fredag. 

Atomico ble grunnlagt av Skype-gründeren Niklas Zennström i 2006, og det har investert i en rekke suksessfulle oppstartsselskaper, som Klarna, Wolt og norske Strise.

Nå går Investinor inn med vel 21 millioner kroner i Atomicos sjette venturefond. 

Ved å investere i det internasjonale storfondet sikrer Investinor tilførsel av kapital, kompetanse og nettverk til norske tidligfaseselskaper, heter det videre i meldingen. 

– Dette samarbeidet vil gi betydelig læringsutbytte, ikke bare for Investinor, men for hele det norske økosystemet, sier investeringsdirektør Johan B. Bjørkevoll.

– Vi knytter oss tettere sammen med et av Europas ledende venture capital (VC)-miljøer, legger han til. 

Kan skape ringvirkninger i Norge

Atomico er videre kjent for å bruke mye tid og kapital på å bygge nettverk i landene de investerer, forteller investeringsdirektør Ola Smeby.

– Ved å investere i et utenlandsk fond som investerer i norske selskaper, håper vi kan føre til at enda flere internasjonale fond får øynene opp for det norske tidligfasemiljøet, sier han. 

– Dette kan potensielt øke kapitaltilgangen for norske selskaper, sier Smeby. 

Investinor krever ved investeringer i internasjonale fond, at minst like mye som deres andel skal investeres i norske selskaper.

Styrker norske fondsmiljøer

Samtidig annonserer Investinor fredag nyinvesteringer i de norske fondene Core Eqty, Idékapital Growth Horizont og Startuplab Founders Fund

En femte fondsinvestering vil ifølge Investinor bli annonsert i nær fremtid.

  • Core Eqty er et nystartet fond med Jostein Pettersen og Gunnar Sellæg i spissen. Partnerne har lang erfaring fra norsk næringsliv og internasjonale VC-investeringer. Fondet fokuserer på norske softwareselskaper (SaaS) i Series A-fasen.
  • Growth Horizon er Idékapitals tredje fond. Det skal investere i B2B og software-selskaper med skalerbare forretningsmodeller og stort internasjonalt potensial.
  • Startuplab Founders Fund retter seg særlig mot såkornselskaper innenfor energi, fintech, mobilitet og byggenæringen, med vekt på løsningsselskaper, bærekraft og grønn verdiskapning.

– Disse nyinvesteringene vil ikke bare sikre langsiktig avkastning, men også styrke det norske økosystemet for tidligfaseselskaper og -fond. Samtidig får vi verdifulle internasjonale impulser. Risikokapital og tidligfaseselskaper er nøkkelen for å skape morgendagens næringsliv, og her har vi muligheten til å lære av de beste, sier Bjørkevoll.