Høytflyvende dronegründere landet millionkontrakt med det britiske forsvaret

Nordic Unmanned er det eneste ikke-britiske selskapet som skal hjelpe det britiske militæret med elvekryssing i fiendtlig territorium.

Publisert

Det norske droneselskapet Nordic Unmanned har de seneste årene inngått flere store kontrakter i både Norge og EU.

Nå har Sandnes-startupen landet en avtale med det britiske forsvaret om å utvikle ubemannede flyvende sensorsystemer og halvautomatiske rekognoseringsverktøy.

I første omgang er kontrakten verdt i overkant av tre millioner kroner.

Selskapet sikret avtalen gjennom det britiske Forsvarsdepartementets egen forsvars- og sikkerhetsakselerator, et prosjekt som er iverksatt for å utforske innovative ideer fra små og store aktører i forsvarssammenheng.

– Dette er vår første forsvarskontrakt som vi har fått i åpen konkurranse. På samme måte som Prox Dynamics i sin tid fikk sin første forsvarskontrakt med britene, fikk vi også vår første kontrakt med dem, sier Knut Roar Wiig, daglig leder i Nordic Unmanned.

Prox Dynamics ble som kjent solgt til amerikanske Flir Systems for over én milliard kroner i 2016.

Enklere elvekryssing

Prosjektet Nordic Unmanned nå gir seg i kast med går i hovedsak ut på å finne løsninger for hvordan den britiske hæren enklest kan krysse elver og vassdrag med både folk og utstyr - i fiendtlig territorium.

– Vi bruker en kombinasjon av forskjellig teknologi, og lager en digital modell av bakken både over og under vann, slik at vi kan se hvor bratt det er inn og ut av elva. I tillegg måler vi hastighet på elven, sier Wiig.

Eneste utlending

Det norske selskapet er ett av fem som har fått midler til å jobbe med prosjektet ved navn Map the Gap. Nordic Unmanned er eneste ikke-britiske aktør.

– Rekognosering av potensielle elvekryssinger ved frontlinjen utsetter soldater for betydelig risiko. Ved å erstatte og-eller forsterke bemannet rekognosering med et fjernstyrt system utenfor synsvidde, vil vi ikke bare redusere trusselen mot liv; det vil også gjøre det mulig å kartlegge en rekke krysningspunkter raskere og mer effektivt, forteller oberst Simon Bradley, som har ansvaret for «Ground Maneuver Capability» i den britiske hæren.

Målrettet satsing

Allerede i 2016 vant Nordic Unmanned en millionkontrakt med Jernbaneverket som omfatter beredskap og inspeksjon av jernbanenettet i Norge. For to år siden landet de også en historisk kontrakt med EUs byrå for sjøsikkerhet.

I fjor kjøpte Nordic Unmanned opp selskapet bak den norske dronen Staaker for å styrke selskapets satsing på politi- og forsvarsmarkedet.

– Det er et ledd i fokuset vi har hatt på den sektoren. Det er en sektor med stort potensial. I tillegg er de villige til å betale for teknologien. Og det koster en del å løse slike utfordringer, sier Wiig.

Selskapet starter arbeidet i 2021, og mottar i første fase av kontrakten 272.656 pund, tilsvarende rundt tre millioner norske kroner. Prosjektet legger også opp til en utvidelse til fase to.