politikk

Høyre vil fjerne midlertidig arbeidsgiveravgift

Partiet vil ikke fjerne hele formuesskatten i sitt alternative statsbudsjett.

Hadia Tajik (Ap) og Tina Bru (H) undere den høytidelig åpning av det 168. Storting.
Publisert

Høyre foreslår i sitt alternative statsbudsjett å fjerne den midlertidige arbeidsavgiften på inntekter over 850.000 kroner. 

Høyres finanspolitiske talsperson, Tina Bru, mener avgiften er skadelig og omtaler den overfor Dagens Næringsliv som «kompetanseskatten», da den rammer bedrifter med høytlønnede og høyt utdannede arbeidstakere.

Til tross for at regjeringen øker innslagspunktet for avgiften til 850.000 kroner, fra 750.000, vil denne tiltrekke seg ti milliarder i inntekter neste år. Høyre ønsker å la disse pengene forbli i bedriftene og foreslår reduksjon i formuesskatten, hvilket totalt utgjør skattekutt på rundt 13 milliarder kroner.

Næringspolitisk talskvinne Linda Hofstad Helleland mener at Støre-regjeringens skatteøkninger har skapt politisk risiko og uforutsigbarhet for bedrifter. 

Detaljer om hvordan Høyre vil finansiere skattekuttene inkluderer gjeninnføring av ABE-reformen (årlige prosentvise kutt i offentlige budsjetter), samt kutt i landbrukssubsidier, tilskudd til fylker og andre tiltak.

Høyre har også hentet inn tall fra Statistisk Sentralbyrå som viser at økningen i arbeidsgiveravgiften særlig rammer Rogaland, Oslo og Viken, med betydelige forskjeller mellom regionene i antall jobber som påvirkes av avgiften. 

Bru uttrykker skepsis til at SV, som har uttalt seg kritisk til den midlertidige arbeidsgiveravgiften, faktisk vil prioritere å fjerne økningen i de pågående budsjettforhandlingene.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.