inkubator

Her er de ni startupene i årets Techstars/Equinor-inkubator

Mens tre er fra Norge, er en fra Zimbabwe.

Leroy T. Nyangani i NeedEnergy fra Zimbabwe.
Publisert

Mandag presenterte Techstars hvilke ni oppstartsselskaper som er valgt til Equinor & Techstars akseleratorprogram 2023. Det er femte gang programmet blir arrangert i Norge med Equinor på laget.

Tre av selskapene i årets klasse er norske. Blant annet Norsjór som skal rense skipsskrog for invaderende arter.

De ni utvalgte av 150 selskaper i intervjurundene skal nå gjennomgå et 13 ukers intensivt program ved Equinors lokaler på Fornebu.

Techstars / Equinor 2023-klassen

  • Enki, USA: utvikler en AI-drevet plattform som finner informasjon om markedet for energiselskaper som arbeider med bærekraftige løsninger.
  • Enurgen, Canada: Enurgen utvikler en programvareløsning som optimaliserer drift og vedlikehold i solcelleanlegg
  • Liquidstar, USA: Liquidstar er et selskap som leverer infrastruktur i en boks til de delene av verden som ikke har elektrisk strøm, Waypoint.
  • NeedEnergy, Zimbabwe: Den manglende plattformen for trading av fornybar og ren energi ved kanten av strømnettet.
  • Neomare, Norge: Neomare er et norsk selskap innen seismisk avbildning som lager modulære systemer for seismikkinnhenting.
  • Norsjór, Norge: Robotisert, avansert laserteknologi for å utføre bærekraftig fjerning av begroing på maritime overflater.
  • OE Systems, Sverige: OE Systems har utviklet en bølgeenergiomformer som er tilgjengelig i størrelser opp til 5MW/turbin og kan arbeide parallelt med havvindturbiner for å øke nettutnyttelsen, fordoble produksjon[RML1] en per havanlegg, og redusere energikostnadene.
  • WeMe, Norge: En norsk HR-tech som skal styrke dialogen mellom ansatte og ledelse og bidra til lavere sykefravær.

Under de intensive ukene skal gründerne sparre med over 100 mentorer og eksperter i Equinor og Techstars samt fire konsulenter fra Cap Gemeni og investorer fra Sandwater.

– Vi mener at oppstartselskapers innovasjon, kreativitet og fleksibilitet kan fremme endring mot framtidens lavkarbonsamfunn. Innovasjon, både når det gjelder teknologi og måten vi arbeider på, er avgjørende for at vi skal lykkes i framtiden. De beste ideene kommer fra engasjerte og inspirerte personer, og realiseres når mennesker samarbeider. Vi må alle bidra, og nå, mer enn noen gang, må vi samarbeide, for eneste måte vi kan nå målet vårt på, er faktisk å gjøre det sammen, sier Equinors leder av programmet, Milou Slaman i TDI.

Flyttet over fra Zimbabwe

Leroy T. Nyangani har tatt turen fra Zimbabwe og innlosjert seg på Frogner for å høste mest mulig ut av inkubator-perioden.

– Dette er faktisk tredje gangen jeg søker, og endelig kom jeg inn, sier han.

Startupen hans har utviklet en plattform for salg av fornybar kraft inn på strømnettet via smarte strømmålere. I store deler av Afrika, men også i land som Australia, har man bare begrenset mulighet til dette i dag og ofte er strømnettet gammelt og dårlig tilpasset innfasing av store solparker. Startupen har også ambisjoner om å vokse i Tyskland nå som smarte strømmålere innføres der.

Kun miljøvennlige selskaper på listen

23. mars legger Equinor frem årsrapporten for 2022. Der vil det komme tydelig frem at året ble det beste i selskapets historie med et driftsresultat på 773 milliarder kroner. Det tilsvarer 10 norske forsvarsbudsjett. Det aller meste av dette beløpet stammer fra salg av olje- og gass som bidrar til CO2-utslipp og global oppvarming.

Nye beregninger fra FN som også ble presentert mandag, anslår at verden har syv år igjen på å halvere utslippene for å stoppe global oppvarming på over 2 grader celsius.

Equinor har planer om å investere mer i fornybar energi og det grønne skiftet, og hvis klassen med startups som ble presentert på fornebu mandag, representerer hva selskapet skal investere i fremover, innebærer det at man tenker i grønn retning for tiden. Samtlige av selskapene har utviklet løsninger som enten reduserer klimautslipp eller er tilpasset en tid etter fossilt drivstoff.

Det eneste unntaket er norske Neomare som har utviklet en ny metode for å seismikkmålinger av havbunnen som skal gi høyere oppløsning.

Men også dette selskapet har grønne visjoner og vil bruke teknologien sin til å lete etter sprekker i potensielle karbonlagre i gamle oljefelt og på sikt til leting etter mineraler man trenger til det grønne skiftet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!