emisjon

Her er batteri-startupen som har både en tidligere Equinor-sjef, Planet 9 Venture og Antler som investorer

Geniess skal gjøre det enklere å bygge egne batteri-systemer.

Gründere i Geniess Kai Ersparmer og Odd Cappelen.
Publisert

Geniess som så dagens lys i 2021, har utviklet en programvare som kan bidra til å svare på noen spørsmål rundt hvor mye batterikapasitet man trenger i industrielle anlegg eller komersielle bygg – og hvor mye verdiskapning detter kan gi.

For det som høres relativt rett frem ut, er i realiteten en krevende avveining.

– Det er ekstremt vanskelig å få dette korrekt. I dag gjøres de fleste slike kalkulasjoner i Excel, og resultatet er at man like gjerne kan komme i skade for å kjøpe inn ti ganger mer kapasitet enn man trenger som ti ganger for lite. Vi vil hjelpe industrien med å få det riktig første gangen, sier sjef og gründer i Geniess, Kai Erspamer som har bakgrunn fra Equinor og Capgemini Invent.

Det er mange variabler å holde styr på. Hva anlegget skal brukes til, backup, peak load, smart strømstyring, er avgjørende for hvordan systemet bør bygges.

Programvaren til Geniess skal gjøre det enklere for utbyggere av batteri-systemer å identifisere de rette kundene, riktig størrelse på anlegg og optimalisere sine systemer.

Selskapet er en del av akseleratoren SEB Scalecenter.

Trenden som ligger bak, er økt oppmerksomhet rundt energilagring og bruk av fornybare energikilder, en trend som har blitt veldig mye mer presserende med energikrisen som utspiller seg i Europa for tiden.

Teknologien er allerede tatt i bruk, og Geniess har pågående piloter med flere store norske selskaper hvor de har evaluert verdien av batteriinstallasjoner på store industrianlegg, ofte i kombinasjon med solcelleinstallasjoner.

– Kunne man ikke løst denne oppgaven med å leie inn konsulenter?

– Det er i stor grad det man gjør i dag, men vi tror vi kan løse dette mye billigere, raskere og bedre med programvare.

I 2022 er målet å kommersialisere løsningen i Norge, og ekspandere til andre deler av Norden. I løpet av fem år planlegger Geniess å være tilstede i det meste av Europa og Nord-Amerika, og ha evaluert 10 milliard USD investeringer i batterisystemer.

Selskapet hans har nettopp gjennomført en pre-seed runde hvor tidligere Equinor-sjef Harald Nordvik kom inn som investor ved siden av Proventure, Antler, Link Capital og Planet 9 Venture.

– Vi har en prototype som fungerer og forventer omsetning i nær fremtid. Nå ansetter vi til strategiske nøkkelroller.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*