Fintech-fondsforvalteren Norquant har gjennomført sin andre folkefinansierte kampanje hos Dealflow på et år. Denne gangen har gründer og daglig Thomas Nygaard (t.v.), analysesjef Alberto Guillén Jiménez og dere kolleger henter nesten 15 millioner kroner.

Hentet 15 millioner kroner til algoritmestyrt fondsforvaltning

Etter en vellykket folkefinansieringskampanje fyller fintech-selskapet Norquant opp kassen med 14,84 millioner kroner. Det er ikke langt fra det som hittil er investert i selskapets første fond.

Publisert

Norquant er selskapet som mener at forskning, regler og systematikk er den beste tilnærmingen til smarte, langsiktige investeringer. Kvantitativ forvaltning, momentumeffekter og faktormodeller kan forklare hvorfor noen aksjer gjør det bedre enn andre på sikt, ifølge gründer og daglig leder Thomas Nygaard.

At selskapet endte med å få inn 14,84 millioner kroner, er mer enn hva Nygaard hadde turt å håpe på. Selv om styret hadde gitt ham grønt lys til å hente opp til 15 millioner kroner, eller 16,57 prosent av aksjekapitalen, begynte folkefinansieringskampanjen hos Dealflow med et mer forsiktig ønske om å hente 3-8 millioner kroner.

– Men allerede da vi åpnet kampanjen på fredag formiddag hadde vi passert fire millioner, så vi har utvidet opp mot maksbeløpet etter hvert, sier Nygaard.

Ikke uventet er han strålende fornøyd med utfallet av kampanjen.

– Nå har vi fått kapital til å utføre alt vi har tenkt å gjøre. Først og fremst trenger vi to utviklere som kan jobbe videre med analyseverktøyet vårt, og så skal bygge opp salgsorganisasjonen, forteller han.

I alt 488 investorer ville være med og investere denne gangen. I selskapets første folkefinansieringskampanje for nesten eksakt et år siden, fikk selskapet inn 5,5 millioner kroner fra 180 investorer.

Debuterte i januar

I januar debuterte Norquant som fondsforvalter med et faktorbasert såkalt «multi asset»-fond. Det vil si at pengene investeres i ulike aktivaklasser; aksjer, rentepapirer, råvarer og eiendom.

I det fondet investeres alt i såkalte ETF-er (Exchange Traded Funds). Det er fond som blir omsatt på en børs i stedet for via et forvaltningsselskap. Disse fondene er nesten alltid passivt forvaltede indeksfond.

Siden starten i januar har fondet økt med litt over tre prosent i verdi. Til sammenligning er Oslo Børs opp med litt over ni prosent i samme periode.

– Vårt fond har betydelig lavere risiko enn børsen, så det er som det skal være. Vi ligger over vår referanseindeks så langt, og sammenligner vi oss med fond i euro, har vi gjort det veldig bra, sier Nygaard.

Lanserer fondet i euro

Norquants «multi asset»-fond er foreløpig bare notert i norske kroner, og ifølge Nygaard har kronestyrkingen i perioden dempet utviklingen en del.

Det skal det imidlertid bli endring på. Med friske penger på plass, er planen å lansere fondet i både Sverige og i en euro-versjon for EU-markedet.

Det håper Nygaard skal gi litt bedre vekst enn hittil. På tre måneder har fondet vokst fra 0 til litt over 17 millioner kroner.

– Det er fortsatt et veldig lite beløp. Men vi er et nytt selskap og dette er vårt første fond, så mange er litt avventende og ønsker seg i hvert fall seks måneders historikk før de vil gå inn med penger.

At det bare er mulig å handle i fondet på fire steder: Nordnet, Pareto Securites og proffplattformene All Funds og MFEX, har også bidratt til en begrenset handel, forteller han.

– Vi vil definitivt bruke en del av pengene på å styrke salgsorganisasjonen, slik at vi når ut til samarbeidspartnere både i Norge og andre steder.

Lanserer miljøfond i mai

Nygaard forteller at Norquant i løpet av mai også skal lanseres fond nummer to.

Det blir et ESG-fond (Environmental, social and corporate governance, journ.anm.), som etter hvert skal basere seg på resultater fra forskning som Norquant bedriver i samarbeid med Nord Universitet.

– Vi skal bruke ESG-ranking og rå klimadata sammen med maskinlæringsmodeller for å se om dette på noe vis kan predikere avkastningsnivået innen forskjellige sektorer, og kanskje til og med ned på aksjenivå, forklarte analysesjef Alberto Guillén Jiménez, da Shifter snakket med ham og Nygaard i januar.

Etter sommeren er det så tenkt at et tredje fond skal lanseres. Det blir et Nordic Equity-fond basert på Norquants faktormodeller.

– Vi er fornøyde med det vi har fått til så langt og er klare for stor vekst. Skaleringseffektene er store. Vi har infrastrukturen og konsesjonen på plass, og bruker moderne teknologi. Vi kan utvide med mange fond før vi trenger å ansette flere mennesker, sier Nygaard.