Medgründer og teknologidirektør i Zivid, Henrik Schumann-Olsen.

Henter 135 millioner til 3D-eventyr

Oppstartselskapet Zivid bygger avanserte 3D-kameraer med ekstrem presisjon. Det er en virksomhet som krever tunge investeringer. I juli fikk selskapet inn 135 millioner kroner in en ny kapitalrunde.

Publisert Sist oppdatert

Pengene trengs. Siden starten i 2016 har Zivid gått med 123 millioner kroner i minus. Bare i fjor fikk selskapet et underskudd på 43 millioner kroner.

– Det er nesten umulig å gå i pluss tidlig med en sånn rigg. Dette er tung maskinvare, og kostbart å utvikle. Det er et langt løp igjen her, og topplinjevekst er prioriteten en stund til, sier administrerende direktør Thomas Embla Bonnerud til Dagens Næringsliv.

Likevel så ser situasjonen lysere ut for selskapet. Ved årskiftet tok ordreinngangen seg opp, og første kvartal endte med all-time high.

En årsak er at logistikkmarkedet fattet interesse for generasjon to av Zivids kameraer. Den har en nøyaktighetsfeil på 0,3 prosent, ifølge medgründer og teknologidirektør Henrik Schumann-Olsen.

- Skal en robot plukke opp et eller annet lite, må den vite nøyaktig hvor det er. Bommer den med noen millimeter, går det galt, sier han til DN.

Det er dette som har gjort at Rasmussen-familiens investeringsselskap går inn hovedinvestor skyter til omtrent halvparten av de 135 millioner kroner som ble hentet inn i juli. Med den nye kapitalen prises Zivid til 585 millioner kroner.

Som en konsekvens av kapitaltilførselen går porteføljeforvalter Haakon Aschehoug i Rasmussengruppen inn i styret i Zivid.