finansiering

Han jobbet for å unngå ny konkurs. Så tok livet en dramatisk vending, og motivasjonen for å lykkes kom fra et helt nytt sted

Didrik Martens og familien bodde i fjor tre måneder i en hybel på Rikshospitalet. – Men du kan jo ikke være gründer nå, var det mange som sa til meg, sier han. Nå er Bizbot sikret ny kapital.

Didrik Martens ble i fjor pappa til en datter med en alvorlig muskelsykdom, og Bizbot-gründeren fikk etter hvert et kjempestort behov for å fortsette å kjempe for eget selskap. Nå investerer 247 Ventures.
Didrik Martens ble i fjor pappa til en datter med en alvorlig muskelsykdom, og Bizbot-gründeren fikk etter hvert et kjempestort behov for å fortsette å kjempe for eget selskap. Nå investerer 247 Ventures.
Publisert

I desember 2019 fikk Bizbot det internasjonale rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO på eiersiden. Partene ble enige om en stor leveranse, men korona spolerte planene om å hente penger til de oppgraderingene det ville kreve, forteller gründer Didrik Martens.

Bizbot fikk året etter innvilget et oppstartslån hos Innovasjon Norge i stedet, i tillegg til et markedsavklaringstilskudd. Det var ennå usikre tider, men gründeren var ifølge egne ord klok av skade etter forrige konkursrunde og skulle nå trekke «burn raten» ut så mye som mulig.

– Og så blir jeg far, da. Til en liten datter, sier han.

Bizbot

  • Bizbot står bak en tjeneste som lar brukerne holde oversikt over aksjer og investeringer, administrere aksjeboken og transaksjoner, samt sende inn aksjonærregisteroppgaven. I tillegg har de en løsning for digital generalforsamling, signering og kommunikasjon.
  • Selskapet ble etablert av Didrik Martens i 2017.

Det skulle ikke være sykdommens skyld

Myotonic Dystrophy Type 1.

De måtte lære seg å uttale diagnosen med det samme. Den nyfødte datteren deres kom til verden med en alvorlig muskelsykdom og hadde ifølge legene 20 til 40 prosent sjanse for å overleve. Familien bodde tre måneder på nyfødt intensiv.

– Det er en genetisk arvelig sykdom, og vi fikk raskt vite at også min samboer hadde sykdommen, i tillegg til et av hennes to andre barn, sier Martens.

– Vi fikk oss en ordentlig knekk.

Men etter par uker på Rikshospitalet, bestemte han seg for å holde Bizbot flytende.

Selskapet skulle i hvert fall ikke gå under.

– Men du kan jo ikke være gründer nå, var det mange som sa til meg. Jeg skjønner at det er en umiddelbar tanke for mange, men for meg ble det viktig at sykdommen ikke skulle få eie meg, sier Martens.

– Hadde jeg hengt Bizbot på sykdomsknaggen, hadde jeg antakelig blitt forbanna, bitter og sur for det i etterkant.

Han ville i det minste gjøre et ærlig forsøk, og skulle det likevel ikke gå, var det helt greit.

Det skulle bare ikke være sykdommens skyld.

– Jeg fikk etter hvert et kjempestort behov for å fortsette. Bizbot var jo noe jeg hadde bygget opp over mange år, sier Martens.

– Jeg fikk etter hvert et kjempestort behov for å fortsette. Bizbot var jo noe jeg hadde bygget opp over mange år, sier Didrik Martens.
– Jeg fikk etter hvert et kjempestort behov for å fortsette. Bizbot var jo noe jeg hadde bygget opp over mange år, sier Didrik Martens.

Jobbet fra Rikshospitalet

Gründeren jobbet derfor nå og da fra hybelen på Rikshospitalet. Familien var alltid førsteprioritet.

– Det var ingen offensiv jobbing. Jeg drev verken med salg eller kapitalinnhenting. Det har man ikke energi til i den formen jeg var i uansett, men jeg ville ikke ha noe etterslep, sier han.

Så banket plutselig den nye hverdagen på døra, og familien flyttet hjem.

– Vi fant etter hvert en rytme der, og jeg trengte et sted hvor jeg kunne tenke på noe annet.

Martens la planer for Bizbot og kalte dem a, b, c - og «worst case».

Tre av fire inkluderte imidlertid ny kapital, og da gründeren hadde vært pappa i cirka åtte måneder, publiserte han et ærlig innlegg i sosiale medier.

«In October 2021 I became a dad for the first time. It was not the happiest moment in my life as I had expected…», innledet gründeren på både Facebook og Linkedin.

– Jeg har alltid vært veldig åpen, men jeg trengte jo litt tid.

– Fordelen med å dele er at folk slipper å lure på hva som egentlig har skjedd. I etterkant kunne folk komme bort til meg og anerkjenne det som hadde skjedd, men jeg måtte ikke stå og fortelle det til alle, sier Martens.

Fikk napp hos nytt investeringsselskap

I innlegget opplyste han samtidig om den finansielle situasjonen i Bizbot.

– Det var jo et tøft marked å hente penger i, men jeg syns egentlig alltid at det er litt tøft, sier gründeren.

Bizbot hentet sist 4,5 millioner kroner i 2018.

– Det er rart hvordan psykologien fungerer. Jo lenger det går, jo mer tvilsomme blir investorene. Noen ganger er det lettere å selge noe som ikke finnes - basert på forventning og ikke resultater.

Det ble en del nei, men minst ett ja. 24SevenOffice’ ferske venture-satsing, 247 Ventures, ville på sensommeren investere.

– Mennesker og team er noe av det viktigste en bedrift har, sier direktør Ståle Risa.

247 Ventures går i første omgang inn med én million kroner og har ifølge partene allerede kommitert seg for to nye i neste runde.

– Vi likte veldig godt Didrik og hans visjon for Bizbot og ikke minst pågangsmotet hans. Hans historie som gründer også noe som var attraktivt for oss, sier Risa.

Investeringsselskapet ser ifølge ham etter selskaper som kan komplementere de eksisterende løsningene i 24SevenOffice.

– Alle aksjeselskaper trenger en aksjebok, og de må sende inn aksjonæroppgaven innen fristen, og det er store bøter om det ikke gjøres, sier han.

Investeringen var ifølge Martens helt avgjørende.

– Vi hadde vel gått ned til null hvis de ikke hadde kommet inn. Jeg hadde i hvert fall vært nødt til å finne en annen inntektskilde, og så kan man jo diskutere om det da hadde vært kroken på døra, sier han.

Noterer ned alle tanker

Nå er planen å nå et kritisk volum av brukere på plattformen via partnere som nettopp 24SevenOffice og BDO. Målet er et operativsystem for bedrifter og en markedsplass for tjenester og produkter de kan velge mellom.

– Men det kommer til å ta tid, så i mellomtiden bygger vi verdi i form av nye produkter på plattformen, sier Martens.

Han har også fått en ny kollega i svenske Hampus Carnemark, nå CCO og ny aksjonær i Bizbot. Carnemark er tidligere gründer og CEO i Infozone Group.

Hjemme har familien til Martens fremdeles nattevakt for den ett år gamle datteren.

Hun begynner snart i barnehage, men vil aldri bli helt som alle de andre, forteller han.

– Jeg har innsett at jeg ikke får gjort noe med det, men det kommer alltid til å være tungt. Det er klart det setter sine spor i deg, sier gründeren og legger til:

– Hvis dette hadde møtt meg for ti år siden, så er jeg usikker på hvordan det hadde gått, men fordi jeg har vært gjennom så mye allerede, har jeg blitt godt trent i å skille på når jeg jobber og ikke. Jeg bruker mange apper og noterer alltid ned alle tankene mine. Da kan jeg slippe jobb, og så vet jeg at det er der når jeg kommer tilbake.

Motta nyhetsbrev fra Shifter

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS