LOGISTIKK

Gründeren spleiser sine to selskaper: Skal gjøre millionbutikk av robotikk

Det rutinerte programvareselskapet Driw slås sammen med robotselskapet Currence Robotics. Under ny fane skal de bytte ut manuelt lagerarbeid med avansert robotikk.

Robotene til det nye selskapet Solwr skal legge til rette for gradvis overgang fra manuelt til maskinelt lagerarbeid.
Publisert Sist oppdatert

Programvareselskapet Driw utvikler løsninger for ressursstyring (ERP), lagerstyring, logistikk og transport.

Det Ålesund-baserte selskapet ble etablert helt tilbake i 1982 av Per Egil Røshol, og ledes i dag av Torbjørn Krogen. Det har lenge drevet positivt i en ren konsulentmodell. De seneste årene har tallene tatt en brå negativ vending. I 2020 var underskuddet på 7 millioner kroner, året før tapte de 11 millioner kroner.

Den plutselige nedgangen forklares med tunge investeringer i helt ny og moderne teknologi, og omlegging av forretningsmodellen til å bli et mer rendyrket produktselskap.

Nylig tok Driw det hittil viktigste skrittet i fornyelsen, ved å slå seg sammen med et annet og langt ferskere selskap, som er gründet og ledes av den samme Torbjørn Krogen: Currence Robotics.

Under den nye merkevaren Solwr går selskapet nå løs på markedet for lagerløsninger, som er i enorm utvikling.

– Autostore funker ikke for alle, sier Krogen.

Prosjekt verdt 50 millioner kroner

Motivasjonen til Krogen for å bygge Currence Robotics har opphav i en forretningsreise til en tysk lagermesse for ny teknologi i bransjen, da han var logistikksjef for varegrossisten H.I. Giørtz.

– Jeg dro slukøret derfra, fordi det som fantes var veldig konservativt. Det var mest transportbånd og noen selvgående gaffeltrucker, forteller han.

Krogen klarte ikke å la tanken om at det manuelle arbeidet som gjøres i de fleste lagre, kunne gjøres bedre med ny teknologi - uten å velte helt om på eksisterende systemer, slik mange andre automasjonsløsninger krever. Norske Autostore har for eksempel gjort det stort med sine kubesystemer.

Denne kløen førte Krogen til Sintef i Trondheim og seniorforsker Olivier Roulet-Dubonnet, som gjorde en kartleggeing av markedet.

– Vi fant noen konseptuelle utviklingsprosjekter, men stort sett var det 3D-animasjoner av ideer på Youtube. Da fant vi ut av vi skulle prøve å lage en prototype.

Prosjektet fikk støtte fra blant andre Forskningsrådet, og Asko ble koblet inn som prøvekanin.

Nå er prosjektet, som har hatt et budsjett på 50 millioner kroner, på oppløpssiden - og andre generasjon av robotene er underveis. Disse skal ut i massemarkedet, forteller Krogen.

Satser på gradvis automatisering

Robotene til Currence Robotics gjør alt fra håndtering av paller til tyngre plukkarbeid, typisk ting som gjøres manuelt i dag. Under Solwr-paraplyen skal selskapet også tilby logistikkplattformen Trace, som skal fungere på tvers av ulike systemer.

– Vi blir utfordret på at alt er automatisert nå, men det er faktisk enormt mye manuelt arbeid knyttet til dette. Globalt snakker vi sikkert om 90 prosent av bransjen. Så hvis roboten fungerer, har vi et enormt marked.

Solwr sikter først og fremst på dagligvaremarkedet, samt aktører som driver med byggevarer.

Krogen vedgår at bransjen er i voldsom omstilling, og at systemer som det blant andre Autostore utvikler, får innpass stadig flere steder.

– Men vi svarer på helt forskjellige problemstillinger. Og så er det er veldig dyrt med store, automatiserte lager. Det er en grunn til at de fleste liker å ha en del manuelt, for det er veldig fleksibelt. Med oss kan man gradvis skalere det opp, i stedet for å skaffe ny tomt og bygge svære lager, sier Krogen.

Flere av Norges største retailere er interessert i teknologien, hevder Krogen. Selskapet planlegger nå en større internasjonal ekspansjon, først i Skandinavia, deretter Nord-Europa. Krogen vil ikke kommentere hvilke potensielle kunder de er i dialog med.

– Men det er en grunn til at vi tør å putte penger i dette, sier han.

Beholder Sintef-koblingen

Prosjektet med Forskningsrådet går nå mot slutten, men kontakten med Sintef opprettholdes like fullt. Den nevnte seniorforskeren Olivier Roulet-Dubonnet er nå teknologi- og produktsjef i Solwr.

Han anslår at 98 prosent av teknologiutviklingen nå skjer hos Ålesund-selskapet, mens Sintef fortsatt får «grave seg ned i sære problemstillinger som krever forskning og testing».

– Vi bruker kamera for å finne varene, og har laget algoritmer for å gjøre det selv, mens de tester ulike lysfrekvenser og laser, for eksempel, forklarer han.

Robotikken blir en stor del av butikken

Selv om både Currence og Driw nå ligger under Solwr-merkevaren, holdes de to foreløpig noenlunde adskilt som datterselskaper. Det gjøres for å holde døren åpen for investorer som kun vil plassere penger i henholdsvis maskinvare eller programvare.

Samtidig begynner arbeidet med å snu resultatet igjen, med en målsetning om å være cash-positive innen slutten av 2023. Da regner Krogen med at robotikk vil utgjøre omkring en tredjedel av omsetningen i selskapet.

– Det er mange positive synergier mellom selskapene, noe som danner et grunnlag for et bedre markedsinngrep, mer rasjonell drift og et bredere tjenestetilbud, sier han.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*