ny startup

Gründeren hoppet av som Aims-sjef, men så mistet arvtakeren hans trua

Nå satser Ivar Sagemo på ny startup med de samme kundene.

– Vi går nå til markedet med en tilsvarende løsning, sier Aims-gründer Ivar Sagemo om nyetablerte Eyer.
Publisert

Aims hadde på nyåret i 2022 planer om å hente minst 25 millioner kroner, kanskje opp mot det dobbelte, for å bygge et apparat som kunne ta produktet ut i massemarkedet. 

Selskapet, med gründer Ivar Sagemo i spissen, hadde i over ti år utviklet teknologi for overvåkning av kritisk viktige it-systemer, til store kunder som Helse Midt-Norge. 

Sommeren samme år blir Sagemo avløst som daglig leder.

– Hvorfor trakk du deg?

– Jeg gjorde jo egentlig ikke det, sier han til Shifter. 

– Det ble hentet en større runde med kapital den sommeren, og da hadde jeg vært daglig leder i mange år. Det var naturlig at det kom inn en ny leder.

– Hvordan har du det med det i dag?

– For min del, hvis du ser bort fra akkurat perioden rundt beslutningen, så går det bra. 

– Det var jo en befrielse å steppe ned som daglig leder i et selskap hvor du bærer mye ansvar og mye er tungt. Det er en ensom posisjon å være i. Det er ikke mye støtte å få som teknologi-CEO når du har ansvar for alt fra å betale lønn til en krevende kapital-situasjon, investorer og kunder, sier Sagemo. 

– Mange årsaker til at vi ikke kom i mål

Gründeren blir i selskapet i enda et år, men i fjor sommer beslutter Aims-styret ikke å videreføre utviklingen som var gjort gjennom mange år, forteller han. 

– Styret hadde ikke tillit til at vi ville komme til markedet med et produkt som kunne skape verdi og få «product market fit». Vi hadde brukt mange år på å utvikle et produkt som skulle ut i markedet, men vi ble aldri ferdig. 

Han har tidligere forklart hvordan de ventet ti år på et gjennombrudd, blant annet pekt på at markedet ikke var modent og at det knapt fantes venture-kapital da de startet opp.

– Det er mange årsaker til at vi ikke kom i mål, sier Sagemo nå.

– Eierstrukturen har vært krevende, og selskapet har vært gjennom mange drypp-finansieringer. Aims har hele veien jobbet med finansiering, og det har gitt oss lite mulighet til å bygge ordentlig team og hente inn de rette menneskene til å fullføre. 

– Det har vært en vanskelig sak

Aims har gjennom årene hentet til sammen over 100 millioner kroner, blant annet fra flere kjente veteraner i miljøet, som Startuplab-partner og nå Røkkes startup-mann i Runway FBU, Tor Bækkelund. 

Andre investorer var John Olof Solberg, Svein Anders Tunheim, Lorentzen-familien, Jon von Tetzchner, Leif Jørgen Moger, Rolf Assev og startup-advokat Stig Nordal, i tillegg til Krogsrud Invest og Inven2.

Teknologien i Aims ble i første omgang også utviklet av professorene Steinar Kristoffersen og Anders Moen Hagalisletto fra Institutt for informatikk.

– Det er mange som har meninger om dette, sier Sagemo. 

– Det har vært en vanskelig sak. Både for meg og for styret. Det er ingen som er helt enige, og det er mange ting som har påvirket dette.

Han viser også til et tøffere kapitalmarked i fjor, men først og fremst slitasje over tid. 

– Markedet er utvilsomt et massivt

Sagemo forteller videre at han etter styrets beslutning i fjor sommer "satt stille" - helt til de utpå høsten henvendte seg med et tilbud om å kjøpe deler av Aims' teknologi. 

Gründeren takket ja. 

– Vi har i praksis tatt over all IP’en på Aims og går nå til markedet med en tilsvarende løsning, sier gründeren om nyetablerte Eyer. 

Involvert i oppstartsselskapet er også Marius Wergeland Storsten, Tigran Martirosyan og Alessandra Cagnazzo, som alle jobbet sammen i Aims. 

Teamet har også overtatt noen av kundene i det gamle selskapet. 

– Markedet er utvilsomt et massivt. Det er det ingen som stiller spørsmålstegn ved. Men vi kommer ikke til å gå så bredt ut i markedet som tanken var med Aims. Vi har en mye mer spisset «go to market»-strategi, sier Sagemo. 

– Forsøkte å gjøre for mye, og vi konkurrerte i et rødt hav av aktører

Blant flere justeringer basert på over ti års erfaring med å utvikling Aims, forteller Sagemo at de nå skal gjøre færre ting. 

– Med Aims forsøkte vi å gjøre for mye, og vi konkurrerte i et rødt hav av aktører, med få ressurser. Nå har vi også fjernet mange elementer på plattformen, sier han og utdyper: 

– I Aims bygde vi agenter for å hente data fra forskjellige it-systemer, og vi utviklet det grafiske brukergrensesnittet, men vi har droppet alt dette nå - og fokuserer kun på selve motoren. Den er eksponert via API’er, slik at du kan koble den inn i forskjellige økosystemer. 

Å selge direkte til store bedrifter, er dessuten for ressurs- og tidkrevende, mener han. 

– Vi skal nå selge via partnere med eksisterende kunderelasjoner i stedet, sier Sagemo og viser til fersk lansering med Boomi. 

Han understreker også at både kunstig intelligens og miljøet for risikokapital har modnet betydelig siden oppstarten av Aims. 

– I Aims begynte vi å snakke om kunstig intelligens i 2013. Det var altfor tidlig. 

– Flyttet ikke hjem til Norge for å være med på et "greit" tog

På nettsiden til Aims opplyses det om at driften er stanset og at produktet er solgt til Eyer. 

Nåværende daglig leder, Gunnar Florus, ble ansatt ved årsskiftet i fjor. 

Han fikk ansvar for å skalere opp og sikre internasjonal vekst, men forteller til Shifter at han etter et halvt års tid konkluderte med at markedet hadde kjørt fra dem. 

– Jeg sa til styret at jeg ikke flyttet hjem til Norge for å være med på et "greit" tog. "Fantastisk-toget" hadde kjørt fra oss. Jeg ønsket derfor at styret skulle bestemme seg for hva de ville gjøre videre, og de kom raskt fram til at de hadde investert for å lage en rakett, ikke dette. Derfor gjorde vi en snuoperasjon, sier Florus og viser til salget av IP'ene til Sagemo. 

– Vi fikk til et godt samarbeid. Sagemo så en høyere verdi av dette enn meg, sier gründerens arvtaker og forteller at de står midt i diskusjoner om veien videre.

– Aims hadde en lang og trang fødsel. Det meste er solgt, men vi sitter på mye læring.