Gründer Heidi Huse Myrmo har helt fra begynnelsen fortalt om sin kreftdiagnose på sosiale medier. «Sykdommen er en del av historien min uansett. Det er mye bedre å være åpen om det.»

Gründer Heidi Huse Myrmo lever med uhelbredelig kreft: «Det eneste jeg har vært redd for, er å bruke tiden feil»

Noen timer før Heidi Huse Myrmo skulle trykke på startknappen for en folkefinansieringskampanje, fikk hun en telefon som snudde livet helt opp ned. Etter det har hun måttet ta noen avgjørelser de færreste gründere må forholde seg til.

Publisert Sist oppdatert

Det er formiddag mandag 22. februar. Gründer Heidi Huse Myrmo (39) er fullt opptatt av å få de siste tingene på plass før selskapet hennes, Allva AS, og tjenesten Bryllupshjelperen skal påbegynne jobben med å hente 1,5-3,5 millioner kroner i en folkefinansieringskampanje.

Myrmo mailer frem og tilbake med et par investorer som har sagt seg villige til å gå inn med 250.000 kroner i forkant av kampanjen og få dem å signere kontraktene.

To timer senere skal hun ha et møte med Folkeinvest for å godkjenne avtalen og starte kampanjen.

Da tikker det inn en sms på telefonen. Meldingen forteller at Myrmo har en legetime senere samme dag, men ikke noe mer. Hun skjønner raskt at den litt rare og kortfattede meldingen har en sammenheng med MR-undersøkelsen hun fått gjort dagen før, og begynner å få bange anelser om at noe ikke er som det skal.

At smertene i nakken som hun trodde var forårsaket av flere måneders hektisk arbeid i uheldig arbeidsstilling på hjemmekontor, nok er noe annet.

Rett etterpå ringer kiropraktoren som har bestilt MR-timen. Myrmo tar telefonen med en gang og får beskjed om å sette seg ned. Etter at kiropraktoren har forsikret seg om at hun er i trygge omgivelser, forteller han at undersøkelsen har vist kreftspredning i ryggraden hennes.

– Der og da falt jo verden bare ned i hodet på meg, forteller Myrmo.

På vei tilbake i full jobb

Shifter møter Myrmo hjemme i rekkehuset på Vollen utenfor Asker, nesten åtte måneder etter sjokkbeskjeden. Hun har vært gjennom strålebehandling og nesten seks måneder med cellegift, men av det er det vanskelig å se noen spor.

Tvert imot forteller Myrmo at behandlingen har hjulpet, kreften er midlertidig borte, og allmenntilstanden er så bra at hun planlegger å gå tilbake i full jobb i november. Det er en grunn for det, men mer om det senere.

Tvert imot forteller Myrmo at behandlingen har hjulpet, kreften er midlertidig borte, og allmenntilstanden er så bra at hun planlegger å gå tilbake i full jobb i november. Det finnes en grunn for det, men mer om det senere.


Hun har satt seg ned i godstolen i stua for å fortelle om hvordan man går videre i livet, ikke bare som kone og mor til to små barn, men også om hvilke beslutninger hun som sologründer har måttet ta der og da for å rigge selskapet for en fremtid der hun ikke lenger kan være en del av det.

For den dagen kommer, Myrmo vet bare ikke når.


Avlyste avtaler mens hun ventet hos legen

– Da jeg fikk beskjeden, tok det omtrent tre sekunder før hjernen hadde rukket å konkludere: «kreftspredning i skjelettet er uhelbredelig, de har bare tatt bilde av nakken min, hvordan ser det ut i resten av kroppen? Nå er det over», forteller Myrmo og legger til at mannen Halvar da heldigvis satt på hjemmekontor i kjelleren.

Midt oppi dette kaoset ble også en mer rasjonell del av hjernen koblet på. Investorene måtte få beskjed, Folkeinvest måtte få beskjed. Til og med Shifter fikk en beskjed om at et intervju to dager senere, om hvordan man finner investorer via det kortlivede fenomenet Clubhouse, var avlyst. Alt før Myrmo hadde kommet seg til legen.

– Det er jo helt surrealistisk, men jeg brukte rett og slett ventetiden på legekontoret til å distrahere meg selv med praktiske oppgaver.

Kreftspredning i nakken kom fra tarmen

Legebesøket førte til umiddelbar innleggelse på sykehus med beskjed om å ligge helt stille. Det var til og med slik at sykehuspersonalet var lettere sjokkert over at Myrmo hadde kommet dit for egen maskin. Deretter fulgte et par dager med intensiv testing av alle slag, før legene kunne konstatere at metastasene (kreftspredning) de hadde funnet lengst opp i ryggraden hadde sin opprinnelse i tarmen, men at det var det eneste sporet av kreft de til da hadde funnet i kroppen.

– Jeg har sett MR-bildene i ettertid. To av virvlene var spesielt hardt rammet, og kunne i verste tilfelle ført til lammelse. Da innså jeg at kiropraktorbesøket uken før, eller da jeg kjørte akebrett i juleferien, kunne ha gått skikkelig ille, og hvorfor legene beordret meg å ligge stille.

Eget bryllup var starten

Bryllupshjelperen så dagens lys i 2017 og var en konsekvens av Myrmos planlegging av eget bryllup med Halvar. Hun var innom de fleste tjenester som fantes på den tiden, men fant ingen som kunne geleide henne gjennom prosessen på en måte hun ønsket.

– Det jeg brenner for er jo å gjøre kompliserte ting enkle.

– Litt av magien med mitt konsept fra et forretningsperspektiv er at ingen av de andre aktørene har planleggingsprosessen som sin kjernevirksomhet. De har fokus på leverandører og innhold. Men har du kunden gjennom hele planleggingen, har du kontroll på både innhold, leverandører og resten av arrangementet.

Å ansette seg selv var smart

Som sagt, så gjort. En uke etter bryllupet sa Myrmo opp sin faste, solide jobb, med trygg lønn og kastet seg ut i gründertilværelsen.

– Det har hele tiden vært nok fremdrift til at det aldri har vært aktuelt for meg å gi opp og gå tilbake til den gamle jobben, sier hun.

– Det har også vært et mål for meg å ha et forholdsvis normalt familieliv ved siden av å bygge et selskap. Jeg har ikke vært interessert i å jobbe 200 prosent, men har prøvd å være dobbelt så effektiv. Da er det en fordel å være sin egen sjef.

I 2019 kom barn nummer to. Da valgte Myrmo å ansette seg selv i eget selskap for å sikre seg rettigheter til permisjon, som hun ellers ikke hadde hatt som gründer.

– Den beslutningen var smartere enn jeg skjønte da, sier Myrmo.


I kombinasjon med at hun har en god forsikring mot alvorlig sykdom, som blant annet dekker kostnader for fremtidige behandlinger, har det sikret at hun ikke blir rammet økonomisk på toppen av sykdommen.


Ifølge Myrmo er dette typisk ting man lett overser som gründer, men som er viktig å ta høyde for, særlig hvis man er sologründer.

– Da har du sjelden har nok penger til å betale fra egen lomme, sier hun.

Brukbar brudeparkonvertering


Myrmo forteller at omtrent 3500 brudepar har tatt i bruk tjenestens prøveperiode og at omtrent 25 prosent har konvertert og begynt å betale månedsavgiften på 49 kroner. Abonnementstjenesten har imidlertid mest vært et «proof of concept» for å vise at det finnes et marked. Hovedparten av inntektene har kommet fra leverandører som annonser sine tjenester på Bryllupshjelperen. Fotografer, musikere, klær og sminke, mat og drikke, ja, alt som et bryllup kan tenkes å trenge.

Målet er å gjøre dette til en prosess som er tilpasset hvert enkelt brudepars ønsker og budsjett ved hjelp av maskinlæring, slik at innhold, annonsering og verktøy blir skreddersydd.

Store planer

Høsten 2020 var bryllupsbransjen i aller høyeste grad i pandemimodus, men Myrmo hadde likevel store planer for selskapet.

I oktober fikk Myrmo sin første faste ansatte. Ann Kristin Nissen, som Myrmo beskriver som Norges mest erfarne bryllupsplanlegger, kom inn som leverandøransvarlig. Omtrent samtidig begynte Myrmo jakten på en salgsdirektør. Den endte med at den endelige kandidaten trakk seg et par uker før kreftbeskjeden kom.


Det var også da folkefinansieringsplanene skjøt fart. De var trigget av et tilsagn om kommersialiseringsstøtte fra Innovasjon Norge på 750.000 kroner. Myrmo måtte matche det med 250.000, men tenkte at det var like greit å tenke stort og hente mer penger for å kunne satse tøffere.

Heidi Huse Myrmo ser frem imot å gå tilbake til full jobb. Til neste år venter en bryllupsbonanza. Den håper hun at bedriften skal kunne kapitalisere på.

Folkefinansieringsplanene er foreløpig lagt på is og vil ikke bli aktivert med det første. Det er en direkte konsekvens av kreftbeskjeden.

– Jeg hadde ikke følt meg komfortabel med en folkefinansieringsrunde nå i høst. Det hadde satt en rakettmotor på selskapet som jeg ikke helt vet om vi hadde klart å henge med på. Det blir et press på gründeren om å kjøre løpet ut.

– Det er vanskelig når man som jeg lever i tremåneders intervall fra kontroll til kontroll, og aldri vet når beskjeden om at kreften er tilbake kommer.

Mental kamp

Her og nå, når kreften for øyeblikket er stabil, blir striden for Myrmo mer mental enn fysisk.

– Hvor mye hjelper det å lede en startup i en spennende fase?

– Det hjelper masse. Det er ikke slik at jeg bruker jobber for å skyve unna det andre, men det blir et slags friminutt som holder hodet opptatt med givende arbeid. Jeg kommer til å holde på med det så lenge jeg kan.

Når det er umulig å spå hvordan arbeidskapasiteten blir på lengre sikt, har Myrmo måttet stille seg to spørsmål:

  1. Hvordan skal arbeidstiden min bli mest mulig givende?

  2. Hvordan kan jeg bruke den tiden til å lage et stabilt selskap, som kan lønne meg og dem som trengs for å holde selskapet på det nivå vi er nå, som et minimum?

Det finnes selvfølgelig også et familieperspektiv på situasjonen, men Heidi Myrmo ønsker ikke å å gå nærmere inn på dette.

Planleggingen av eget bryllup ga ideen til bedriften. En uke etter bryllupet sa Heidi Huse Myrmo opp sin faste jobb for å gå «all inn» på gründertilværelsen.

Skal få ny profil

For å bygge stabilitet har hun besluttet å gå inn med egne midler og gå videre med støtten fra Innovasjon Norge. Pengene skal først og fremst brukes til å flytte Bryllupshjelperen over på en ny og mer skalerbar plattform, men også til å bygge ny funksjonalitet for leverandører, ny nettside og ny profil.

– Vi må ta det trappetrinn for trappetrinn. Men det handler mer om rekkefølgen, visjonene er ikke blitt mindre.

– Hvordan har sykdommen påvirket dine valg når det gjelder å bygge et selskap som kan være uavhengig av deg?

– Heldigvis er det allerede ganske godt rigget for å fungere uten meg. Ann Kristin har kunnet styre den daglige driften helt fint. Jeg har også jobbet deltid helt siden jeg fikk beskjeden og har tatt hånd om økonomi og strategiske prosesser.

– Fremover blir det to tydelige endringer. Vi skal bygge et mer solid team, og vi får ett tydeligere fokus på inntekter nå, heller enn om to år.

Det betyr blant annet at alle selskaper som reklamerer for sine tjenester flyttes over til å betale en fast årlig avgift, i stedet for den kickback-løsning som har funnets til nå.

Tross alle utfordringer, er Myrmo mer optimistisk enn noensinne på vegne av sitt eget selskap. En viktig grunn er at det er blitt estimert at omtrent 20 prosent av alle brudepar som planla en dato for bryllupet under pandemien har valgt å skyve på bryllupet.

Det forklarer også hvorfor hun gjerne vil tilbake i full jobb i november for å få på plass de siste oppgraderingene av selskapet. Timingen er perfekt

– Fra januar eksploderer bryllupsbransjen. Det er ventet at 2022 vil slå alle rekorder.

– Målet er å bli markedsledende på digitale flater neste år. Det hadde vært ganske så deilig å få til.

– Du er optimist?

– Ja. Det eneste jeg har vært redd for er å bruke tiden feil. Men bortsett fra de første dagene etter sjokkbeskjeden, da jeg fryktet at jeg hadde kort tid igjen, har jeg sett på hver ny dag som en bonus som skal brukes best mulig.

Heidi Huse Myrmo fortalte nylig om hvordan det er å leve med kreft i podkasten Kreftkompasset. Den kan du høre her.





Jeg ser på hver ny dag som en bonus som skal brukes best mulig, sier Heidi Huse Myrmo