PERSONVERN

Grindr klager på norsk rekordbot

Datatilsynet krever 65 millioner kroner av sjekkeappen, men Grindr nekter å stå ansvarlig for det de mener har vært vanlig praksis på tvers av bransjen.

Grindr er uenig i vurderingene til det norske Datatilsynet, og klager på rekordboten de ble tildelt før jul.
Grindr er uenig i vurderingene til det norske Datatilsynet, og klager på rekordboten de ble tildelt før jul.
Publisert Sist oppdatert

Før jul ble det kjent at det norske Datatilsynet ila sjekkeappen Grindr et overtredelsesgebyr på 65 millioner kroner for brudd på personvernreglene.

Det er med god margin den største boten tilsynet noen gang har delt ut, selv om det i utgangspunktet ble varslet at summen ville være rundt 100 millioner kroner.

Grindr er en sjekkeapp for homofile, biseksuelle og transpersoner.

Ifølge Datatilsynets vedtak delte selskapet brukernes personopplysninger med markedsføringspartnere, i strid med regelverket, i perioden juli 2018 til april 2020.

Nå får Shifter bekreftet av Datatilsynet at Grindr har klaget på boten.

Shifter har foreløpig ikke fått innsyn i klagen, fordi tilsynet ennå ikke har rukket å vurdere om opplysningene der er taushetsbelagt og dermed skal unntas offentligheten.

Det amerikanske nyhetsnettstedet Axios hevder imidlertid å ha lest et utkast. Der skriver Grindr angivelig at Datatilsynet holder et «relativt lite selskap i et mye større økosystem - ansvarlig for en bransjedekkende praksis».

LES OGSÅ: Her er tipsene som kan redde deg fra gigantiske GDPR-bøter

Tidligere sjef for personvern i Grindr, Shane Wiley, uttrykte i desember sterk misnøye med tilsynets vurderinger. Han sa blant annet til NTB at Datatilsynet baserer seg på «en rekke feilvurderinger, introduserer mange uprøvde juridiske perspektiver». Ifølge en oppdatering på LinkedIn jobber Wiley ikke lenger i Grindr.

De neste stegene i saken er at Datatilsynet skal vurdere hvorvidt det er grunnlag for å omgjøre eller endre vedtaket. Også Forbrukerrådet, som klaget Grindr inn til Datatilsynet, vil få anledning til å komme med en uttalelse.

Dersom tilsynet ikke skulle endre/omgjøre vedtaket, sendes saken til Personvernnemda for klagebehandling.

Powered by Labrador CMS