Lauga Oskarsdottir, Inkubatorsjef på StartupLab

Gir startupansatte psykologhjelp:
– Det har vært en krevende vår

StartupLab inngår samarbeid med Lifekeys for å fjerne stigma rundt psykiske problemer i startup-verden.

Publisert

Det har vært en ekstraordinær og krevende vår for mange, forteller inkubatorleder på StartupLab, Lauga Oskarsdottir.

Nå vil de sette tematikken psykisk helse i startup-verden på dagsorden, og starter et samarbeid med online-psykolog-tjenesten Lifekeys.

– I startups er det snakk om små team med enormt leveransespress, og du har aldri tiden på din side. Man er avhengig av at alle presterer, et team er aldri sterkere enn det svakeste leddet. Da er det viktig å ha en sterk psyke, både i små og store kriser.

Viktig døråpner

Oskarsdottir forteller at de fikk øynene opp for Lifekeys da selskapet flyttet inn på StartupLab i Bergen tidligere i år.

– Og jo mer vi ble kjent med teamet, innså vi at her kan vi være tjent med et samarbeid, for å sette tematikken på dagsorden.

StartupLab gir nå alle ansatte i oppstartsselskapene tilgang til online psykologtjeneste.

– Vi håper det vil senke terskelen for å snakke med en fagperson. Kanskje kan man snu en negativ trend før det blir et vedvarende mønster.

Som intro til den nye satsningen holdt Lifekeys-gründer og psykolog Gudmundur Ebenezer et kurs i psykisk helse for entreprenørene på Startuplab. Og Oskarsdottir forteller at de har fått svært gode tilbakemeldinger på kurset.

– Det var veldig stor interesse for temaet, og tilbakemeldingen fra medlemmene våre er utelukkende positiv. Folk er selvfølgelig forskjellig, og noen føler nok at dette ikke er relevant. Men for andre kan det være en svært viktig døråpner.

Psykolog og gründer av Lifekeys, Gudmundur Ebenezer, har holdt kurs for startups på StartupLab

50 prosent større sjanse

Ebenezer har gitt gode råd om mental helse til entreprenører og investorer i spalten Gründerpsykologen i Shifter.

Han forteller at entreprenører generelt sett har 50 prosent større risiko for å utvikle psykiske vansker og stress.

– Det er krevende å være gründer og entreprenør. De står i ganske store utfordringer. Det å gi dem støtte, oppmerksomhet, forståelse, og verktøy for å takle stresset når det oppstår, er veldig viktig.

– Ikke alle trenger å snakke med en psykolog. Men det er perioder hvor det er tøffere, og mye mer å takle. Og da kan det være godt å ha noen å støtte seg på.

Han mener entreprenører også har slitt litt ekstra under corona-krisen.

– Generelt har corona gitt nedsatt psykisk helse og forhøyet angst hos mange. Men entreprenører har ikke bare angst rundt helse hos seg selv og familien, men også den økonomiske smellen. Planer må snus helt om og alt blir tøffere. Noen har blitt permitterte, mens andre har jobbet hardere enn noen gang og opplever eksplosiv etterspørsel.

Pauser er ikke nødvendigvis pauser

– Hva er de største varselsignalene man bør følge med på?

– Hvis man har vært veldig stresset, jobbet mye over lang tid, og fått en del negative tanker, bør man følge med. Da kan man miste konsentrasjonen, og bli dårligere til å fatte beslutninger. Det er en viktig del av jobben å ta beslutninger raskt, og mye kan stå og falle på det.

– Er det vanskeligere for entreprenører å ta en pust i bakken?

– Det trenger ikke være det. Men man må ha et bevisst forhold til det. For presset stopper aldri i en startup, det er alltid noe som må fikses, og man er alltid på vakt.

– Det kan det være bra å ta en tur, og prøve å koble av. Men hvis det ikke fungerer, da må man ta grep. For det hjelper ikke å ta fri fra jobb, og reise ut i skogen, hvis alt man gjør er å sjekke eposten og tenke på jobben.

Gudmundur Ebenezer

Finnes ikke supermennesker

Han forteller at det er mye stigma knyttet til psykisk helse.

– Mange tenker at man bare skal bruke psykolog når man har store problemer. Men det blir feil. Man trener ikke bare når man har blitt sykelig overvektig. Alle burde ha et visst fokus på tanker som kan gjøre oss til bedre mennesker, og forebygge psykiske problemer.

– Det kan være tøffe uker. Hvis man sliter med å hente penger, hvis det er ekstra mye å gjøre, hvis det er problemer med et produkt. Da trenger man kanskje et tredje perspektiv.

Han påpeker at det er viktig å ikke tenke at man er svak selv om man trenger noen å prate med.

– Alle forestiller seg et supermenneske, som ikke har bekymringer eller angst, og som mestrer alt i livet veldig bra. Det har ikke hold i virkeligheten. Hvis man ser på entreprenører som har fått til store ting, de har slitt mye på veien.