Slutter

Går av: – Selv om hjertet fortsatt er i Cosgear, sier fornuften jeg er moden for noe annet

Gründer Vilde Bergan har sagt opp jobben som daglig leder i cosplay-oppstarten Cosgear etter seks år. 

Slutter: Vilde Bergan har vært daglig leder i Cosgear i seks år. Nå vil hun prøve noe nytt.
Publisert Sist oppdatert

– Selv om hjertet fortsatt er i Cosgear, sier fornuften jeg er moden for noe annet. Det er vondt å gjøre en endring selv om det er det riktige, sier Vilde Bergan, daglig leder og gründer av Cosgear. 

Mandag kunngjorde hun sin avgang som daglig leder for selskapet i et Linkedin-innlegg.

Til Shifter forteller Bergan at det ikke ligger noe dramatikk bak beslutningen, men at hun føler seg moden for å prøve noe nytt.

Cosgear, tidligere Costail, produserer og selger blant annet elektrisk bevegelige ører og haler til cosplay-utkledning (en subkultur der man kler seg ut som karakterer eller figurer fra dataspill, tv-serier eller tegneserier).

Shifter har skrevet om Cosgear en rekke ganger, blant annet da oppstarten solgte for én million allerede første uken etter at nettbutikken til selskapet ble åpnet i 2020.

Bergan har vært gründer og daglig leder i rundt seks år når hun nå går av. 

Vanskelig å finne balansen

Bakgrunnen for beslutningen er blant annet påvirket av hvordan hennes rolle har endret seg i takt med at selskapet har vokst. 

De siste årene har hun brukt mye tid på å skaffe kapital til selskapet. 

– Det ble litt ensomt å jobbe som CEO uten COO eller CFO som støttefunksjoner inn i kapitalinnhentings-prosessene, som i praksis betyr at man må ha på alle de hattene selv. Selv om jeg jobber med kollegaer som er helt utrolig dyktige i sine felt, savner jeg noen å lære av og strekke meg mot innenfor mine fagområder.

Til tider har kapitalintentingen også vært spesielt utfordrende, fordi Cosgear jobber innenfor en nisjebransje:

– Vi har ikke funnet en norsk investor det har klaffet helt med hittil. Jeg opplever at investorene i Norge har ganske smale rammer rundt hva de vil investere i, og at Cosgear ofte har havnet utenfor det.

Responsen har imidlertid vært god i utlandet, spesielt fra spill-investorer i USA. Å følge opp dette har samtidig krevd mye tid og ressurser, som har gjort det vanskeligere å balansere hverdagen for Bergan. 

– Det har til tider vært vanskelig å være mitt beste for Cosgear, og samtidig være på plass i mitt eget liv, utdyper hun. 

Flere høydepunkter

Bergan ønsker også å videreutvikle sin egen kompetanse, noe som har vært utfordrende mens hun samtidig har vært daglig leder i Cosgear.

Foreløpig vil medgründer Vetle Slagsvold Øien ta over hennes arbeidsoppgaver, men det er ennå ikke bestemt hvem som tar over på lengre sikt.

– Jeg opplever at teamet er veldig støttende. De har sett hvordan min rolle har utviklet seg de siste årene, og at jeg har blitt dratt mer i en retning som ikke er like spennende for meg, sier hun og legger til at hun har full tillit til Øiens overtakelse. 

Hun legger ikke skjul på at det har vært en tøff avgjørelse, men forsikrer om at Cosgear fortsetter og at selskapet har flere spennende ting på gang i tiden som kommer. 

–  Jeg heier veldig på dem, understreker hun.

– Hva har vært høydepunktet for deg i Cosgear?

– Det er mange. Vi var med i finalen i Venture-cup som føltes veldig stort da. Vi fikk høre at en cosplay-bedrift aldri ville vinne noen priser. Da bestemte vi oss for å holde en så god pitch at publikum ville bli sjokkert dersom vi ikke vant. Så vant vi likevel. 

Hun trekker også frem at det har vært stas å klare å hente 15 millioner kroner i investeringer, samt selge produkter for mer enn ti millioner kroner. 

Mange tar kontakt

Fremover vil hun bistå selskapet fra sidelinjen og fortsetter som styremedlem, mens hun utforsker nye muligheter. 

– Nå er jeg motivert for å utvikle og bygge selskap, sier hun.

Bergan forteller at mange har tatt kontakt etter at hun kunngjorde avgangen, både angående muligheter for fremtiden, og gründere som ønsker å dele og høre om hennes erfaringer med å ta en slik beslutning.

– Det viser at oppstartsmiljøet i Norge er et lite og raust miljø der folk ønsker å dele erfaringer og råd med hverandre. Det er jeg glad for å være en del av, avslutter Bergan.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.