Geir Atle Bores Fundingpartner doblet investeringene på egen plattform i 2020.
Geir Atle Bores Fundingpartner doblet investeringene på egen plattform i 2020.

Fundingpartner tror på fortsatt utlånsvekst: Startet året med tidenes beste uke

Norges desidert største folkfinansieringsselskap, Fundingpartner, doblet investeringene i 2020 til 221 millioner kroner. Gründer Geir Atle Bore ser ingen grunn til at 2021 skal bli dårligere.

Publisert Sist oppdatert

– Etter tidenes smell i vår var vi jo usikre på i hvilken retning det skulle gå. Men etter «all time high», både i tredje og fjerde kvartal, ble det jo et fantastisk år til slutt, sier Geir Atle Bore, daglig leder og gründer i Fundingpartner.

Selskapet ende 2020 med å formidle 57 bedrifts- og eiendomslån, med en samlet sum på 221,2 millioner kroner. Samtlige lån som ble lagt ut ble fullfinansiert. Bore er ekstra fornøyd med at bedriftslånene har vokst så mye at de står for 45 prosent av utlånssummen.

– Mens konkurrentene har gått litt i motsatt retning, har vi valgt å satse skikkelig på det. Det har jo vært en fornøyelse for oss å være nesten alene om å satse på det i stor skala, sier Bore.

Lite mislighold

– Ta for eksempel sjømatsatsingen vi har gjort. Der formidlet vi et lån på 12 millioner kroner nå i november til Villa Seafood Group, og før det et på fem millioner til Innomar. Når vi formidler lån på den størrelsen, gir det utslag på sluttresultatet, sier Bore.

Det har også bidratt til at Fundingpartner står for ganske nøyaktig halvparten av det lånebaserte folkefinansieringsmarkedet i Norge.

I løpet av fjoråret formidlet selskapet fire lån som ble misligholdt. Disse er videreført til Lindorff. Ingen av prosessene er sluttført, så Bore tør ikke å si hvor mye av de samlede utlånene som kan tilbakebetales. De fire lånene står for til sammen 11 millioner kroner av selskapets totale historiske utlånssum på 383 millioner.

Det viser jo at det ikke er helt risikofritt med folkefinansiering?

– Absolutt, men ifølge en rapport fra Finanstilsynet var taps- eller misligholdsraten for små og mellomstore bedrifter innenfor banksektoren omtrent fire prosent i 2020. Vi skiller oss ikke vesentlig ut fra det, sier Bore.

– Når vi tilbyr renter på ni prosent, så tilsier jo det at den som låner ut må være beredt på å ta litt risiko. Det er jo derfor vi oppfordrer folk til å dele opp investeringene på flere lån, sier forsetter han.

Begynte året med historiens beste uke

– Hva tror du om 2021. Vil veksten fortsette med samme hastighet i år?

– Det har jo i hvert fall begynt bra. Uke to var tidenes beste uke, med totale utlån på 26,5 millioner kroner, og vi har allerede passert 30 millioner, sier Bore.

Han er midlertid veldig tydelig på at så lenge utlånsgrensen på én million kroner per långiver i folkefinansieringsselskapenes «crowd» finnes, vil det være vanskelig for de lånebaserte selskapene å fortsette veksten i samme takt.

Selv om beløpsgrensen kan forsvinne den dagen norske myndigheter har tilpasset den nye EU-forordningen til norsk lovverk, har ikke Bore tro at ting vil endre seg med lynets hastighet.

– Det vil vi i beste fall ha på plass en bit ut i 2022, sier Bore.

Powered by Labrador CMS