Shifters julekalender

Fra et lite tettsted på Vestlandet, bygger startupen software for fremtidens fiskere

Shifter pakker opp én splitter ny startup hver dag frem til jul.

Havtech-teamet på Askvoll. Fra venstre Kristoffer Hatlevik (utvikler), Kjartan Habbestad (daglig leder), Ann Kathrin Haarklau (markedsansvarlig) og Tor Einar Erikstad (styreleder).
Havtech-teamet på Askvoll. Fra venstre Kristoffer Hatlevik (utvikler), Kjartan Habbestad (daglig leder), Ann Kathrin Haarklau (markedsansvarlig) og Tor Einar Erikstad (styreleder).
Publisert Sist oppdatert

I dagens kalenderluke:

Havtech, et ett år gammelt oppstartsselskap fra tettstedet Askvoll på Vestlandet.

Selskapet står bak den nylanserte programvaren Ombord, en skybasert løsning for samhandling mellom rederi og mannskap. Målgruppen er fiskeflåten, i tillegg til andre rederi i ulike segment av kystnær sjøtransport, forteller daglig leder Kjartan Habbestad.

– Mye av administrasjon og mannskapslogistikk foregår i dag i form av samhandling mellom rederiadministrasjon og mannskap. Ombord skal være navet i den samhandlingen og legge til rette for effektiv og fremtidsrettet kommunikasjon, sier han.

Det mest særegne med løsningen, forteller Habbestad, er at hvert enkelt mannskap eller fisker har sin egen bruker på telefonen - og på den måten inkluderes virituelt.

– Det åpner opp for mange muligheter vi ikke har hatt før, sier han.

For fremtidens fiskere

Havtech har i dag fire ansatte og springer ut av regnskaps- og rådgivingsselskapet Havtal. Sistnevnte leverer tjenester til flere aktører innen fiskeri og kystfart. Gjennom en rettet emisjon i sommer kom Kloggen og Ove Myklebust med på eiersiden i Havtech.

Askvoll-selskapet fikk i høst også et oppstartstilskudd fra Innovasjon Norge, men har ingen planer om å hente øvrig kapital i denne omgang, forteller Habbestad.

– Men så vil man jo måtte vurdere dette fortløpende, både behovet for tilført kapital, men også hvilke type investorer som tjenester selskapet best, når den tid kommer.

– Hvilke bevis har dere for at dere er på rett vei så langt?

Kjartan Habbestad, daglig leder i Havtech.
Kjartan Habbestad, daglig leder i Havtech.

– Vi har flere rederier i drift med løsningen i dag, både innenfor fiskeri og i kystfrakt.

– Samtidig som antall brukere stadig vokser. At programvaren blir brukt til å løse oppgaver er kanskje det beste beviset, sier Habbestad.

– Hvorfor er dette et behov verdt å dekke?

– For rederen dreier det seg både om å redusere kostnader, redusere nøkkelmannsrisiko og å få tilgang til sanntidsdata fra egen virksomhet.

– Samtidig tror vi at det for fremtidens fiskere og sjømenn- og kvinner vil være en forventning om at en tilgjengeliggjør informasjon digitalt, sier han.

Hvor stort er det potensielle markedet?

– Programvaren er utviklet i samarbeid med norske rederier, men vi vet at vi adresserer problemstillinger som ikke er særnorske og ser også et internasjonalt potensiale. Vi vurderer potensialet her å være stort. Det handler i denne omgang å gjøre ting i riktig rekkefølge, men så tror vi at vi løser noen universelle problemstillinger.

– Hvordan tilbringer du julen?

– Det blir forhåpentligvis en stille og tradisjonell julefeiring sammen med familien hjemme i Flekke, sier Havtech-sjefen.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS