Fortnite fjernet fra App Store og Play Store: Går til søksmål

Bare timer etter at det populære spillet ble fjernet, leverte Epic Games søksmål til begge gigantene.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag fjernet Fortnite fra sin iPhone App Store og sa at spillet brøt Apples retningslinjer for programvaredistribusjonsplattformen. Dette etter at det ble mulig å betale for tilleggsprodukter direkte i appen, uten å gå via App Store. Dette gjør at Epic Games slipper å betale Apple 30 prosent ved hver transaksjon.

Fortnite er gratis, men spillerne kan kjøpe våpen eller ferdigheter de trenger for å overleve i spillet. Spillutvikleren Epic Games lanserte torsdag en løsning for direkte betaling for Apples operativsystem og Google Play. Ifølge Epic skal løsningen være den samme som blir brukt for å behandle betalinger på PC og Mac-maskiner og Android-telefoner.

Spillet er nedlastet 133 millioner ganger fra Apple-tjenesten siden lanseringen. Noen timer senere valgte Google å gjøre det samme og fjernet spillet fra «Play Store» for Android-enheter.

Apple og Google mener betalingsløsningen bryter med deres retningslinjer.

- I dag tok Epic Games det uheldige skrittet med å bryte retningslinjene for App Store som brukes like på alle utviklere og designet for å holde butikken trygg for våre brukere, sa en talsperson for Apple til CNBC.

- Som et resultat har Fortnite-appen blitt fjernet fra butikken.

Epic Games svarer med å anklage Apple for å misbruke selskapets monopollignende makt. Spillutvikleren har bedt en føderal dommer om å stoppe det de mener er Apples praksis for hindrer konkurranse.

Epic ber i søksmålet også om at Apples krav om en andel på 30 prosent gjøres ugyldig.

– Apple har blitt noe selskapet en gang kjempet imot: Monsteret som forsøker å kontrollere markedet, hindre konkurranse og stanse innovasjon, heter det i søksmålet som ble levert samme dag som Apple sparket Fortnite ut av App Store.

Sammenstøtet mellom Apple og Epic er det siste i en serie høyprofilerte tvister om Apples retningslinjer for App Store. Appprodusenter som Epic Games har kritisert Apples 30% kutt i digital salg, og godkjenningsprosessen som kan fjerne apper fra butikken, som er den eneste måten å installere programvare på en iPhone.