Mowi samarbeider med store og små om teknologiutvikling innen fisk og oppdrett.

– Forskjellen mellom Alphabets X og mindre teknologiselskaper har kommet tydelig fram

En rekke norske aktører utvikler teknologi til oppdrettsnæringen. Mowi mener ingen av dem har like stort potensial som løsningen til den amerikanske giganten X.

Publisert Sist oppdatert

Det norske startupmiljøet er fullt av selskaper som satser på kamera- og sensorteknologi til oppdrettsnæringen. Aquabyte, Blueeye, Optoscale og Fishency er bare noen av selskapene som tilbyr løsninger for å overvåke fiskehelse og biomasse i oppdrettsmerdene.

Den norske laksegiganten Mowi gikk likevel langt utenfor oppstarts-Norge da de for tre år siden inngikk samarbeid med Alphabet-eide X, The Moonshot Factory, tidligere kjent som Google X.

Løsningen, som er del av det større prosjektet Tidal (som ikke har noen sammenheng med musikk-tjenesten), består av et undervannskamera som sammen med datamaskiner oppdager og tolker fiskens oppførsel i vannet, og sammenstiller dette med informasjon om blant annet havtemperatur og oksygennivå. Resultatet skal bli mer effektiv og bærekraftig lakseoppdrett.

– Norge har lenge vært anerkjent som global leder når det gjelder bærekraftig akvakultur. Og Mowi er et innovativt selskap med stor ekspertise innen lakseoppdrett, som dermed komplementerer vår ekspertise, sier daglig leder for Tidal, Neil Davé om valget av samarbeidspartner.

Tellu

Mer presist og avansert

– Vi har testet en rekke kamera- og sensorløsninger tidligere, men vi tror denne teknologien har størst potensial, sier Mowis konserndirektør for teknologi og bærekraft, Catarina Martins om prosjektet.

– Tidals system gir langt mer presise og avanserte data om fiskens helse enn vi har hatt så langt. Siden systemet samler store mengder data på kort tid, mener vi også potensialet er stort for å bygge inn en rekke andre muligheter på sikt, sier hun videre.

En rekke av X’s tidligere prosjekter har resultert i egne underselskaper under Alphabet, som Waymo (selvkjørende biler), Loon (internett via luftballonger), Wing (vareleveringsdroner) og medtech-selskapet Verily. Davé opplyser at Mowi og Tidal nå validerer teknologien, og at de også ser etter andre bruksområder, blant annet innen oppdrett av skalldyr og andre fiskeslag.

Catarina Martins i Mowi.

Mener Alphabet skiller seg ut

Martins understreker at oppdrettsselskapet samarbeider med flere mindre teknologiselskaper, deriblant flere norske. Selv om hun karakteriserer resultatene så langt som «svært lovende», mener hun heller ikke at Tidal vil slå beina under markedet for de mange oppstartsbedriftene innen næringen.

– Jeg tror næringen har rom for en rekke løsninger. Konkurranse er alltid sunt, sier hun.

Likevel mener hun at X og Alphabet – sistnevnte ble i vinter verdsatt til over en billion dollar – kan tilby noe som mindre aktører ikke gjør.

– De skiller seg ut fra andre teknologiselskaper i kraft av sin størrelse og kompetanse. Det har kommet tydelig fram i vårt prosjekt. Hastigheten Tidal og Mowi har klart å utvikle denne løsningen i, er imponerende, sier hun.