Helle-Vibeke Schütte i Fraxx
Helle-Vibeke Schütte i Fraxx

Før Helle-Vibeke Schütte satset som gründer, tok hun et oppgjør med forventningene til morsrollen

Helle-Vibeke Schütte drømte om barn og egen bedrift. Nå er hun syv måneder på vei og bedriften omsetter for én million etter kun tre måneder i drift.

Publisert

SFra 2012 til 2018 jobbet Helle-Vibeke Schütte i forskjellige oppstartsbedrifter i hjemlandet Danmark og i New York. Da hun fikk sin første «corporate»-jobb i Bonnier Norge, tenkte hun tiden var inne for å stifte familie.

Men før hun og samboeren Carl Jørgen Mathiesen kom så langt, ble Oslo-kontoret til det svenske mediekonsernet lagt ned. Schütte var brått arbeidsledig.

– Det kom som et sjokk. Jeg hadde tidligere jobbet i en lang rekke startups uten det store sikkerhetsnettet. Det var nesten litt tragikomisk at det var det trygge karrierevalget som skulle stenge ned, forteller hun.

36-åringen sier at det ble et vendepunkt. Som mange andre, tenkte Schütte at en oppstartsbedrift var risikabelt, usikkert og ikke den beste jobben i forhold til å stifte familie.

Da Schütte nå stod arbeidsledig, la hun dette tankesettet i skuffen. Hun bestemte hun seg for å trekke på erfaringene hun hadde fra de syv årene hun jobbet i forskjellige oppstartsbedrifter - og startet for seg selv.

En million på under tre måneder

April 2019 etablerte hun sitt eget selskap, kurs-plattformen Fraxx. Selskapet gikk «live» november 2020.

Fraxx er en B2C-kursportal hvor man for mellom 399 og 799 kroner får tilgang på et digitalt kurs på 2-5 fem timer.

Erfaringen og kunnskapen hun hadde fått fra arbeid med et kurskonsept hos Bonnier, tok hun med seg videre i etableringen. Inspirasjonen har Schütte hentet fra amerikanske MasterClass.

Kursholderne er kjente fjes som er eksperter innen sitt felt. Så langt tilbyr selskapet fire kurs, blant annet sykurs og kokkekurs. Fraxx tilbyr også kurs i ski og interiørdesign. Kursholderne får en engangssum og en prosent av alle salg. Hvor mye ønsker ikke Schütt å fortelle.

– Vi startet med det vi vet nordmenn er opptatt av: Ski, mat, interiør og sying. Sakte, men sikkert vil vi utvide med flere kategorier, sier Schütte.

På blokken er blant annet kurs i skriving, klatring og friluftsliv.

Siden selskapet lanserte i slutten av november 2020, har 3000 personer kjøpt kurs og gitt Fraxx en omsetning på 1,6 million kroner, ifølge Schütte.

– Aksepterer at jeg nok ikke blir den «perfekte» mamma

Nå er Schütte åtte måneder på vei med sitt første barn.

– Det er aldri et riktig tidspunkt å starte bedrift på eller å få barn. Det å vente på perfekt timing, er egentlig bare et annet ord for utsettelser. Jeg innså at det var nå eller aldri, for begge deler, sier Schütte.

Et oppgjør med forventningene til morsrollen, ble avgjørende for at Schütte satset.

– For at det å ha barn og bedrift på samme tid skal lykkes, må jeg akseptere at jeg nok ikke blir den «perfekte» mamma i tradisjonell forstand. Men det er OK, og vi må finne vår egen «balance» i tingene. Barnet må sikkert med på kontoret og kanskje tidligere i barnehagen for at det skal gå rundt, sier Schütte.

Hun har prøvd å finne andre kvinnelige entreprenører som har startet bedrift gravide eller med baby, uten å finne noen.

Men Schütte håper å kunne fortelle andre kvinner med en gründer i magen at det er fullt mulig å få til begge deler.

Selv om gründerlivet er stressende, og til tider økonomisk usikkerhet, ville Schütte ikke byttet det bort.

– Som min egen sjef har jeg en frihet og fleksibilitet som er svært verdifull og som jeg ser som en styrke i relasjon til det å ha barn. Ja, det er stress, men på mine premisser. Trenger jeg en time søvn på dagtid på grunn av graviditeten, så tar jeg det, sier hun med glimt i øyet.

Powered by Labrador CMS