Teknologi 

Fisketopp tror hologrambriller og internett fra Elon Musk kan spare dem for millioner

Fisketopp Robert Ervik er litt over snittet teknologiinteressert, og mener mannskapet hans er først i landet med å bruke hologrambriller på tokt. 

Administrerende direktør Robert Ervik og kollegene i Ervik Havfiske tester ut hologrambriller i Barentshavet.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg er ikke så flink til å lage teknologi, men jeg elsker å bruke det. Da jeg så hologrambrillene tenke jeg at dette må det være mulig å bruke i båt, sier administrerende direktør Robert Ervik i Ervik Havfiske, som riktignok trengte litt hjelp av Elon Musk får at vyene skulle bli virkelighet. Mer om det senere, men først mer om Ervik:

Han driver verdens største linefiske-selskap. Mens vanlige folk på fisketur gjerne bruker et par kroker, er det opp mot 60.000 kroker med agn per båt når de er ute i Barentshavet eller i Sørishavet. I løpet av et år fisker selskapet 12.-13.000 tonn med torsk og annen hvit fisk. 

Ofte befinner selskapets 13 fiskebåter seg langt fra land. Det kan skape utfordringer om det plutselig skulle skje noe om bord.

Ervik Havfiske har testet hologrambrillene om bord i en av båtene som var ute i Barentshavet, midt mellom fastlandsnorge og Svalbard.

Kan ta flere uker å komme til land 

– Hvis vi må gå inn til land for å løse problemer, kan det ta oss et par dager én vei når vi er i Barentshavet. Når vi er ved Sørishavet kan det ta opp mot en uke og av og til flere uker, forteller Ervik. 

Han mener et godt internett og hologrambriller kan hjelpe både mannskapet på båten og de på land.  

Ervik Havfiske

  • Eies av to tremenninger, Stig Ervik og Kjell Magne Ervik. Stig er faren til Robert Ervik. Ble startet i 1987 av de to gründerne.

  • Har 350 ansatte til havs og på land i Norge.

  • Har 32 datterselskaper innen blant annet sjømat, fiskeriforedlning, fryseterminal, supplyselskap, industri, regnskap, eiendomsselskap.

  • Driver også et eget hotell og eier en lokal Joker-butikk. 

  • Har hovedkontor på Stad i Vestland.

Krok i fingeren 

– Tenk hvis maskinisten kan ta på seg hologrambriller og få hjelp fra land når et problem oppstår. Eller skipperen kan ta på seg slike briller og få bistand fra helsepersonell på land om for eksempel noen får en krok i fingeren eller annen skade. Det kan gjøre at vi klarer å løse problemene der vi er, og at vi ikke trenger å gå til land. 

– Hva vil det bety for dere? 

– Vi kan potensielt spare én uke med driftsutgifter. Det kan utgjøre opp mot en million kroner. Det er også mye mer bærekraftig. Brillene blir veldig fort spart inn igjen. Vi trenger bare spare én tur i året, så er det mer enn tjent inn igjen, sier Ervik. 

På forsommeren kjøpte selskapet inn de første hologrambrillene, Microsoft sine HoloLens, til rundt 40.000 kroner. Først testet Ervik dem på land og så sendte han dem til sjøs med en av båtene. 

– Jeg tror vi er i startfasen for noe veldig spennende. Skipper, maskinist og flere om bord på båten fikk teste dem og kommuniserte med oss her på land. Jeg tror dette kan gi oss store muligheter, sier Ervik.

Espen Gangsøy (med ryggen til) er maskinsjef på Vestkapp. Her tester han brillene om bord for aller første gang.

– Et godt hjelpemiddel

Maskinsjef Espen Gangsøy var en av dem som testet hologrambrillene da han var på jobb på båten Vestkapp like utenfor Bjørneøya i Barentshavet. Omtrent 250 nautiske mil fra land, tilsvarende rundt 45 fastlandsmil.

– Dette kan bli et godt hjelpemiddel. Jeg har troen på det. Ting blir mer og mer komplisert når det gjelder vedlikehold og reparasjoner. Gjennom å få fjernassistanse fra land og kanskje tilgang til flere manualer, kan dette være god hjelp. Det er noe helt annet å få manualer i 3D enn å se på pc eller instruksjonsbok med tegninger. Det blir spennende å se når produktet blir enda bedre. Dette vil også stille krav til produsentene av maskinvarene, at de kan levere 3D-modullering av produktene, sier Espen Gangsøy.

AR-briller

- AR står for «augmented reality», ofte kalt for utvidet virkelighet på norsk. 

- AR inneholder tre funksjoner - en kombinasjon av digital og virkelig verden, samhandling som gjøres i sanntid og nøyaktig 3D-identifisering av virituelle og virkelige objekter. 

- AR er utformet slik at man kan legge digitale elementer over virkelige visninger. 

- Robert Ervik gir et konkret eksempel på dette: Det er en elektrisk feil på båten. Personen på båten kan ta på brillene og se alle ledningene. Personen på land kan gå inn og "tegne" og markere eksakt hvilken ledning som det må gjøres noe med. Personen på båten vil se det i sanntid.

- Microsoft sine briller har programmet Dynamics 365 som kan brukes sammen med Teams. 

Kilde: Microsoft og Ervik Havfiske 

GPS og Elon Musk  

I starten strevet de litt med å finne ut hvordan de skulle skru av GPS-en i brillene, da GPS ikke fungerer på sjøen. 

– Jeg tror vi er de første i landet som tar i bruk slike briller ute på båter. Vi tester og øver oss på å bruke det, samtidig er teknologien ikke helt utviklet ennå. Jeg gleder meg veldig til Apple nå kommer med sine hologram-briller i januar. Da vil det bli konkurranse om å lage den beste teknologien på dette. Da får vi enda bedre løsninger, sier Ervik. 

Det som har gjort det mulig å bruke hologrambriller langt ute til havs, er Starlink. Uten solid internett levert av Elon Musk ville det ikke gått. 

– Inntil nylig har det ikke vært mulig med videooverføring med god kvalitet fra båtene, fordi nettet har vært for dårlig. Vi var tidlig ute på å bestille Starlink da det ble tilgjengelig. Starlink gir oss nye muligheter. Det fungerer nå veldig bra i Barentshavet, og det betyr for oss at vi har godt internett på hele båten. I Sørishavet fungerer det ikke optimalt ennå, men vi håper det kommer på plass der også, sier Ervik. 

Hologrambrillene ble testet om bord i Vestkapp da båten var i Barentshavet.

Starlink

- Satelitt-internett 

- Leveres av SpaceX, Elon Musk sitt romfartsselskap. 

- Åpnet for de første norske kundene høsten 2022. 

- Tilbyr internett der det før var dårlig eller ikke mulig, som for eksempel i Barentshavet. 

- Starlink ønsker å kunne tilby internett over hele kloden. 

 Ser ingen grenser 

Når internett fungerer og de ansatte blir fortrolig med teknologien, ser Ervik ingen grenser for hva hologrambrillene kan brukes til. 

– Vi kan bruke dette til opplæring av personell om bord, som lærlinger. Vi kan også bruke dette på sertifikattilsyn om bord, i stedet for å sende DNV og Sjøfartdirektoratet fysisk om bord på tilsyn og revisjoner, så kan de ta tilsyn og revisjoner digitalt. Dette sparer mye reisetid og kostnader for begge parter, sier Ervik. 

Ervik Seafood, salgsleddet i konsernet, ønsker bruke hologrambrillene til kvalitetskontroll. 

Direkte til kundene 

– Vi kan koble kundene våre opp til brillene så kan de bli med å ta kvalitetskontroll og komme med ønsker om utføring av kontroll i sanntid digitalt. Dette er veldig troverdig overfor kunder, sier daglig leder Stian Hjelle i Ervik Seafood. 

Robert Ervik med brillene foran en modell av båten Frøyanes. I tillegg til hologrambriller, ønsker selskapet også å være langt fremme på bruk av AI til å optimalisere driften.

I desember blir den nye båten Frøyanes klar. Der vil det være et eget laboratorium og her håper Ervik brillene kan bli brukt opp mot forskning. 

Han tror at ny teknologi som Starlink og hologram-briller vil bli viktig for næringen fremover.

– Innen fem til ti år tror jeg alle fiskebåter vil ha dette. Vi er kanskje litt tidlig ute nå, og teknologien er kanskje litt umoden. Men vi ønsker å trene, slik at vi kan det når teknologien også blir bedre og bedre, sier Ervik. 

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.