Stephan Nilsson (t.v.) og Torje Sunde er gründerne bak Abendum, som nå er valgt ut til Finanstilsynets regulatoriske sandkasse.

Finanstilsynets sandkasse velger blokkjedeprosjekt for revisorer

Startupen Abendum har knapt et år på baken og blir klar med en MVP i april. Det var nok til at Finanstilsynet valgte dem som eneste deltaker i pulje 2 av sin regulatoriske sandkasse.

Publisert

Dobbel bokføring med debet og kredit kjenner mange til. Oppstartsbedriften Abendum tar det et steg videre, og driver med noe de omtaler som «triple entry accounting», eller trippel bokføring.

Det betyr at det legges til en tredje føring i blokkjeden. Den fungerer som en «shared ledger», eller «delt hovedbok».

– Vi kan hjelpe til med å automatisere bokføringen på en helt ny måte som ikke kan gjøres med noen annen teknologi, sier daglig leder og medgründer i Abendum, Stephan Nilsson.

«Stor nytte for næringslivet»

– Tenk deg at jeg sender en faktura til deg. Når jeg signerer den digitalt, blir det automatisk lagt til en offentlig verifikasjon i den offentlige blokkjeden. Det betyr at du vet at det er jeg som har sendt den. Når du signerer den, blir den bekreftelsen også lagt til i blokkjeden. Dermed har vi det elektroniske beviset en revisor må ha, forklarer Nilsson.

Med slike mål, var det kanskje ikke så rart at prosjektet oppfylte Finanstilsynet kriterier for deltakelse.

– Prosjektet er teknologisk innovativt og teknologien kan få stor nytte for næringen. I dag benytter revisor mye av sin tid til å innhente tilstrekkelige og gode nok revisjonsbevis. Tiltak som effektiviserer denne prosessen vil kunne gi en mer effektiv revisjon, bedre revisjonskvalitet og lavere revisjonshonorar, sier koordinator for den regulatoriske sandkassen, Vidar Stjern Nordtømme, i en melding fra Finanstilsynet.

Abendum var et av fem selskaper som søkte om deltakelse, og det eneste som ble valgt ut.

– Abendum som bedrift trenger egentlig ikke tillatelse fra Finanstilsynet, men alle våre kunder må ha det. Vi søkte for å finne ut om vi kan tilby teknologien til revisorer og regnskapsførere, sier Nilsson.

Han mener deltakelsen i sandkassen også vil handle om å belyse og gi klarhet i mulige regulatoriske usikkerheter som regnskapsførere og revisorer kan støte på når de skal bruke blokkjede i regnskapsføring og revisjon.

Stephan Nilsson er en av to gründere av Abendum. Medgründer er Torje Sunde, som er CTO og tidligere har jobbet som revisor.

Nilsson selv har 20 års erfaring som SAP-konsulent og med integrasjon av store systemer.