Emma Tryti, daglig leder i Kron.

Femdobling for spareappen: Nå forvalter Kron fire milliarder kroner, og snart lanserer de eget indeksfond

Fjoråretets tunge investeringer har gitt avkastning for spareappen Kron. – Omsetningen vil vokse i takt med utvikling. Fokuset vårt er vekst, sier daglig leder Emma Tryti.

Publisert Sist oppdatert

I fjor rapporterte sparestartupen Kron om mange tusen nedlastninger kort tid etter lansering, og flere hundre millioner kroner investert i fond gjennom tjenesten.

Fintech-selskapet ble stiftet som et datterselskap til Formuesforvaltning i 2017 og skilt ut som selvstendig selskap i fjor. Det tar sikte på å vinne markedsandeler ved å tilby lavere gebyrer enn konkurrentene, samt bedre guiding for nykommere i fondsmarkedet gjennom en «sparerobot».

– Vi satser beinhardt på vekst i et voksende og responsivt marked. Oppdraget vårt, som er å gjøre investeringer tilgjengelig for alle, er mye større enn oss selv. Vi jobber for å redusere klasseskiller gjennom demokratisering av investeringer, for at kvinner i verden får investert sin «fair share», og for at mer kapital kanaliseres til bærekraftige investeringer, sier daglig leder Emma Tryti, som i fjor forlot en toppjobb i Vipps for å gjenta vekstreisen med en startup.

Kanonstarten ga imidlertid begrenset med klingende mynt i kassa. Omsetningen til Kron var på knappe 2,4 millioner kroner i 2020, viser det nylig offentliggjorte årsregnskapet. Det er en drøy dobling fra året før.

Samtidig økte kostnadene. Særlig utgiftene knyttet til utvikling førte til at underskuddet økte med nesten 10 millioner kroner. Kron leverte et resultat før skatt på -30,8 millioner kroner.

– Vi har bestemt oss for å levere på oppdraget. Det å bygge et B2C-selskap har kostet, og det vil koste fremover, vedgår Tryti.

Supervekst

I styrets beretning om fjoråret skrives det at Kron-plattformen gjennom 2020 ble utviklet til å både tåle større trafikk og muliggjøre investeringer for alle: «De som ønsker at Kron fikser alt for dem, og også de som vil bestemme litt selv, eller de som ønsker å bestemme alt.»

«Denne utviklingen har krevd store investeringer», skrives det.

– 2020 var et «tipping point». Kron ble skilt ut som et eget selskap, styrket ledelsen og videreutviklet teknologiplattformen for å kunne lansere pensjon. Da ble mye av grunnlaget for veksten vi har hatt i første halvår lagt, sier Tryti nå.

Blant annet har Kron satset friskt på det nye markedet for egen pensjonskonto. De deltok i anbudskonkurransen om forvaltning av pensjonspengene til over 200.000 medlemmer i interesseorganisasjonen Akademikerne.

– Da vi vant den, var det bare å brette opp ermene, sier Tryti.

Det ble også investert tungt på teknologi. Innsatsen gir nå avkastning, forteller hun.

I løpet av første halvår har Kron mer enn doblet antallet kunder til 32.000, hvorav 8000 er innen pensjon, ifølge Tryti.

– En betydelig andel av de som har flyttet pensjonskontoen sin, har flyttet den til oss. 31.1 var vi ikke i det markedet, minner Tryti om.

I samme periode har Kron femdoblet kapitalen de har under forvaltning, til over 4 milliarder kroner, opplyser Tryti.

– Omsetningen vil vokse i takt med utvikling. Fokuset vårt er vekst, sier hun.

Større investeringer

For å dekke inn de høye kostnadene og nå vekstmålene i fjor, ble det gjennomført tre emisjoner i Kron på til sammen 60 millioner kroner. I tillegg til teknologisk utvikling, har pengene gått til å utvide teamet. Blant annet er en ny ledelse på plass.

Tryti startet som arbeidende styreleder i februar og tok over som sjef i fjerde kvartal. Det er også nylig hentet inn en ny teknologisjef (CTO) fra Oda, Herman Schistad, og økonomisjef (CFO) med erfaring fra blant annet bærekraftige investeringer i oljefondet, Christer Wulff. I tillegg er Andreas Bjørklund hentet inn fra Danske Invest som ansvarlig for «compliance and risk». Teknologiteamet vokser også raskt; Tryti forteller at selskapet onboarder én ny utvikler i måneden.

– Er det aktuelt å hente mer penger nå?

– Fremover vil vi øke investeringene i teknologi, merkevare og organisasjon. Vi har langsiktige og solide eiere som heier, støtter og bidrar aktivt i utviklingen av selskapet. Det er også stor interesse for Kron i investormarkedet, sier en noe vag Tryti.

Nye lanseringer

Nå opplyser selskapet at det snart har 100.000 brukere på plattformen, selv om ikke alle har begynt å investere ennå.

Samtidig er flere nylanseringer fra Kron nærliggende. Både i høst og starten av 2022 skal nye produkter og tjenester avdukes. Blant annet planlegger Kron å lansere et eget fondstorg med stort utvalg og innebygd, helautomatisert rådgivning.

– Vi ser en trend hvor fondskunder er mye mer kunnskapssøkende enn bare for et par år siden. De ønsker å være tettere på hvordan pengene deres blir investert og mange ønsker en grønn profil, sier Tryti.

Egne fond

En av de mest etterspurte funksjonene i Kron er ifølge Tryti å velge fond selv. I høst blir det mulig.

Da vil selskapet også tilby et eget indeksfond med bærekraftig profil, Kron samfunnsansvar, avslører hun.

– I tillegg gjør vi det enklere å følge med på utviklingen av investeringene og øke graden av personalisering i tjenesten. Og dette er bare starten på neste etappe.