Slush

Fem av disse syv investorene har planer om å investere i en startup før nyttårsaften

Er tidene i ferd med å snu? De norske investorene Shifter møtte på Slush, er gode for flere hundre millioner kroner til sammen, og de fleste er klare for å drysse penger over gründerne der ute, og det før året er omme.

Publisert Sist oppdatert

Flere stappfulle fly med investorer er denne uken fløyet over til den finske hovedstaden og tech-konferansen Slush. Vi møtte dem på legendariske Bob's Laundry, der Sandwater, Skyfall og Oslo Business Region hadde invitert til et svært tettpakket og folksomt konferanse-vorspiel. Shifters team benyttet anledningen til å spørre dem om oppdraget i Helsinki, samt hvor mye «tørt krutt» de har i kroner og øre, hva de ser etter og ikke minst også om de har tenkt til å investere noen av disse pengene i de nærmeste ukene. 

Cecilie Skjong, Skyfall Ventures

– Jeg er på Slush fordi det er et av hovedeventene i Norden, det er et sted man bare må være. Jeg er her for å møte internasjonale investorer og gründere.

– Hva ser du etter?

– Jeg har en stor «passion» for klima-tech og er opptatt av alt innenfor AI, som så mange andre for tiden.

– Er dette en god tid for å investere i klimatech?

– Ja, absolutt. Både utviklingen og pengene går i retning av at det blir viktigere og viktigere. Så for meg handler det om å finne de riktige selskapene.

– Hva med Web 3.0, det virker som det er lavere interesse for det for tiden?

– Skyfall er fremdeles veldig interessert i web3.0. Så lenge det er en teknisk kompetent cofounder og høye ambisjoner, så sjekker vi det ut.

– Hvilke arrangementer skal du få med deg?

– Benchmark! De har en utrolig spennende strategi, og jeg liker hvordan de tenker.

– Er dere i investeringsmodus?

– Absolutt. Vi er i flere dialoger og ting kan lukkes før jul.

– Hvor mye «tørt krutt» har dere?

– Vi skal gjøre 20 investeringer i fondet og har gjort 11. I tillegg er halve fondet satt av til oppfølgsinvesteringer, så mye tørt krutt, vil jeg si!

Cecilie Skjong i Skyfall Ventures.

Kjetil Holmefjord, Sondo Capital

– Hovedsakelig er jeg her for å møte nye investorer, samt treffe investorer vi kjenner fra før - pleie relasjoner til en del av de vi jobber med utenfor Norge.

– Så du ser ikke startups?

– Egentlig ikke. Vi trenger ikke fly til Helsinki for å møte selskaper fra Norge når vi investerer i selskaper i Norge.

– Hva ser du etter til daglig?

– Da får du vel et svadasvar. Vi ser etter de irrasjonelt ambisiøse gründerne som har en eller annen link til Norge, som skal bygge noe som blir veldig stort.

– Hva ser du ikke etter?

– Det motsatte. Ting som er provinsielt og lokalt, som vokser sakte, med gründere som ikke har lyst til å presse grensene.

– Hvilken speaker på Slush gleder du deg mest til?

– Jeg har ikke klart å få billett. Men jeg har fulle dager her i Helsinki, så det funker det også.

– Er du i investeringsmodus og kommer du til å investere i en startup innen året er omme?

– Ja, vi har fire pågående prosesser. Ideelt sett blir vi ferdig med tre av dem.

– Hvor mye tørt krutt har du igjen i kroner og øre?

– Mer enn halve fondet, så over 100 millioner kroner.

Kjetil Holmefjord i Sondo Capital

Jørn Haanæs, Katapult

– Jeg er her fordi det er den viktigste møteplassen for startups og investorer.

– Hva ser du etter?

– Først og fremst interessante samtaler. For jeg vet at oppsiden kommer der du minst venter det. Du må rett og slett bare investere i nettverk over mange år, og så får du noe ut av det. Umiddelbare resultater er ikke den rette måten å gjøre Slush på, det er det langsiktige arbeidet som er viktigst. Du må være åpen generelt for å møte interessante mennesker.

– Er det noen spesielle startups du ser etter?

– Tidligfase klimateknologi er det jeg tror blir det mest spennende de neste ti årene. Det er de selskapene jeg prøver å snakke med – energi, mobilitet, byutvikling, muliggjørende teknologier.

– Hva ser du ikke etter?

– Jeg ser ikke etter folk som løser problemer som verden ikke har – bullshit-greieruten forankring i ekte problemer. En startup er så jævlig vanskelig å drive, at hvis du ikke har motivasjonen til å gjøre verden bedre så kommer det ikke til å gå.

– Hvilken speaker gleder du deg mest til?

– Jeg har ikke sett på lista, helt ærlig.

– Er du i investeringsmodus og kommer du til å investere i en startup innen året er omme?

– Nei, nå er vi fullinvestert i Katapult Climate. Så nå er det å møte investorer og gründere, og se frem mot 2024. Vi har ikke noe tørt krutt, vi er helt ferdig.

Jørn Haanæs i Katapult.

Arve Fresvik, Momentum

– Jeg er her for connections, for nettverk.

– Hva ser du etter?

– Fond vi kan partnere opp med. Egentlig ikke så mange selskaper, selv om vi kommer over et par godbiter der også. Vi vil bygge broer fra Finland og Sverige, over til Norge. Vi ser etter alt som er relevant innenfor klima-tech, og det er det mye av her, også på investorsiden.

– Er det noe du ikke ser etter?

– Vi har et fokus på Norden, og blir det for mye utenfor den regionen, er det ikke relevant. Det samme hvis det blir for sen fase i selskapets løp.

– Hvilken speaker gleder du deg mest til?

– Jeg er ikke sikker på at jeg får med meg så mange speakere, for å være helt ærlig. Jeg går fra side-event til side-event.

– Er du investeringsmodus fortsatt, og kommer du til å investere i et selskap innen året er omme?

– Ja og ja.

– Hvor mye tørt krutt har du?

– Ganske mye, cirka 40 prosent av fondet. Det blir en del penger det. Et eller annet sted mellom 150 og 200 millioner.

Arve Fresvik i Momentum.

Jørgen Jebsen Marek, Eviny Ventures

– I hovedsak er jeg her for å møte andre investorer som investerer innenfor klima og energi. Vi har prøvd å se etter startups her før, men det er utrolig vanskelig å finne nåla i høystakken.

– Hva ser dere vanligvis etter?

– Veldig ambisiøse gründere som har lyst til å endre måten energi produseres, distribueres og konsumeres på. I en global skala, men med utgangspunkt fra Norden.

– Hva er det du ikke ser etter?

– Det er flere ting. Ting som blir for lokalt. Mangel på ambisjoner. Ting som ikke kan skaleres.

– Hvilken speaker gleder du deg mest til?

– Jeg er litt usikker på hvor mye jeg får med meg. Men hvis jeg skulle velge noen, så er det et par av de store amerikanske fondene, blant annet Benchmark som ville vært veldig spennende å se.

– Er du i investeringsmodus, og skal du investere i en startup innen året er omme?

– Ja og ja.

– Hvor mye tørt krutt har du?

– Jeg vil si en del. Cirka 50 prosent av et fond på 50 millioner euro.

Jørgen Jebsen Mare i Eveny Ventures.

Monica Inde Zsak, Futurum Ventures (Tidligere Wiski Capital)

– Jeg er på Slush for å bygge nettverk, for å snakke med de råeste personene innenfor venture-verdenen. Det er utrolig kult med det internasjonale miljøet, at folk kommer fra hele verden, en spennende arena rett og slett.

– Hva ser du etter?

– Vi ser også etter startups. Da vi var her i fjor tenkte vi at det var vanskelig å finne en sinnssykt bra startup her, litt som nåla i høystakken for oss som kommer fra Norge. Men så endte vi opp med å gjøre en investering i etterkant av fjorårets Slush, i svenske Drem. Det er en tidligere Otovo-gjeng som har startet et varmepumpeselskap. Investeringen skjedde gjennom et samarbeid med Byfounders, et fond vi traff her på Slush.

– Vi ser etter tech-tunge startups. Vi investerer i både B2C og B2B. Vi liker veldig godt software, gjerne i kombinasjon med hardware. Da trives vi veldig godt. Vi har en god del selskaper i porteføljen innenfor «energy transition». Så det har vi et spesielt varmt hjerte for.

– Hva er det du ikke ser etter?

– Vi ser etter eksepsjonelle gründere som har et veldig, veldig høyt potensial, og som har globale ambisjoner. Det vi ikke ser etter er de som bare har lyst til å drive bittelitte granne business og ikke har ambisjoner om å skalere globalt.

– Hvilken speaker gleder du deg mest til?

– Det er vanskelig å plukke fordi jeg er en nysgjerrig person. Det er så mange temaer jeg har lyst til å lære mer om, så jeg klarer ikke å velge. Sorry.

– Er du i investeringsmodus nå, og kommer du til å investere i en startup før året er omme?

– Ja og ja.

– Hvor mye tørt krutt har du i kroner og øre?

– Det kan jeg faktisk ikke si så mye om, for den storyen har vi lovet til noen andre.

Monica Inde Zsak i Futurum Ventures.

Bjarne Melbye, Tomorrow Today

– Jeg er her for å høre på smarte mennesker snakke om smarte ting. Det er alltid hyggelig å møte den norske «communitiet» som er her, og også de internasjonale vennene jeg har fått gjennom årene som investor. Jeg håper å bidra til å sette Norge på kartet.

– Hva ser du etter?

– Jeg prøver å se hvilken retning verden går i, få et inntrykk av om folk er blitt marginalt mer optimistiske eller om de fortsatt er pessimistiske. Dessuten følger jeg litt med på selskapene på pitchekonkurransen. Jeg ser etter røde tråder på hvilke sektorer og hvilke type selskaper som er der, vurderer hvilke trender som kommer.

– Hva ser du ikke etter?

– Medtech.

– Er du i investeringsmodus nå, og skal du investere i en startup neste måned?

– Nei og nei. Jeg tror ikke vi kommer til å investere i ytterligere startups før året er omme. Jeg er kjempebekymret for første kvartal i 2024. Jeg tror det blir et mørkt og ekkelt kvartal for norske startups. Pilene begynner jo å peke i riktig retning i et makroperspektiv. Rentene og inflasjonen fremover er avgjørende. Det som treffer USA, treffer etter hvert også Norge. Samtidig er vi i en del prosesser som vi venter på «closure» på (…som vil gi mer kapital. Red.anm)

– Hvor mye tørt krutt har du?

– Det er nesten umulig å svare på, og jeg vet ikke om jeg vil svare på det heller. Vi er i tenkeboksen hele tiden, det kommer an på mye.

Bjarne Melbye i Tomorrow Today (2M2D).

For ordens skyld: Bjarne Melbye i Tomorrow Today er også en av investorene i Shifter, og har fortsatt en mindre eierpost i selskapet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.