(AP Photo/Mark Lennihan, File)

FBI advarer mot Zoom etter kapring av digitalt klasserom

Både støttegrupper og skoleklasser utsettes for den nye trenden «Zoom-bombing».

Publisert Sist oppdatert

I corona-tiden er de fleste møter i hverdagen blitt digitale, og alt fra jobbmøter og skoleklasser, til sosiale sammenhenger og støttegrupper har måttet flytte over på skjerm. Og det er ikke bare norske Whereby som opplever at uvedkommende finner veien inn i de digitale møterømmene.

I USA har FBI gått ut med beskjed til alle amerikanske skoler om at de bør være forsiktige med å bruke den populære plattformen Zoom, skriver NBC News. Grunnen skal være flere tilfeller at det som har fått navnet «Zoom-bombing».

Flere skoler i Massachusetts har opplevd at «kaprere» har tatt seg inn i rommet og ropt banneord, holdt frem hakekors, eller viste pornografi.

FBI advarer nå alle som holder møter om å være forsiktige med bruken av plattformen, og påpeker at man ikke bør dele adressen til møterommet i sosiale medier.

Fjernet «random scan»

Business Insider meldte tirsdag at et AA (Anonyme Alkoholikere)-møte hadde blitt «bombet», da en uvedkommen gjest tok seg inn i rommet og uttalte flere ganger «alkohol er såå godt» med snøvlete stemme.

Lederen for møtet fikk raskt skrudd av mikrofonen til den ubudne gjesten, men da var allerede halvparten av møtedeltakerne dratt ut av rommet, og møtet måtte stoppes.

Etter angrepet på AA-møtet gikk en talsperson for Zoom ut med følgende oppfordring:

«For de som er vert for store, offentlige gruppemøter, oppfordrer vi vertene til å gå gjennom innstillingene deres og bekrefte at bare verten kan dele skjermen. For de som holder private møter, bør passordbeskyttelse brukes som standard, og vi anbefaler alle å gjøre dette for å forhindre at ubudne gjester kommer inn i rommet».

Selskapet har også i den siste tiden fjernet muligheten til «random scan», hvor man kunne hoppe inn i et tilfeldig møte, i tillegg til at de har satt passord og «venterom» som standard på alle møterom.

Et Zoom-møte har i likhet med andre plattformer en offentlig link som brukes for å få tilgang. Nett-troll har nå begynt å samle på disse linkene, og dele seg imellom for skape kaos og ubehag.

Nett-troll skal den siste tiden også ha samlet seg på fora som 4chan og Discord for å organisere «Zoom-bombinger» mot klasserom, bedrifter og støttegrupper, og Youtube-videoer viser hvordan flere grupper blir utsatt for fenomenet.