regulering

EU har pekt ut hvem som skal være DMA-portvakter

Den digitale markedsloven (DMA) vil kun gjelde for teknologigiganter som blir definert som en såkalt portvakt. Nå er seks portvakter klare. 

Dette er logoene til seks selskapene som nå er plukket ut som portvakter.
Dette er logoene til seks selskapene som nå er plukket ut som portvakter.
Publisert

Følgende selskaper blir definert som portvakter og plikter å følge den nye loven: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta og Microsoft. 

Målet med loven er å håndheve regler for konkurranse på kjerneplattform-tjenester til disse selskapene. Det er totalt 22 ulike tjenester som er utpekt under DMA. 

For å bli utpekt som portvakt må selskapet ha over 45 millioner aktive lokale brukere, en omsetning på over 7,5 milliarder euro de tre siste årene, eller en markedsverdi som overstiger 75 milliarder euro. 

Samsung mangler på listen 

Reguleringen startet i mai 2023. Innen tidlig mars 2024 forventes det at selskapene opererer i henhold til reglene. 

Det var forventet at Samsung skulle være på listen, men dette selskapet er ikke med. Ei heller Gmail og Outlook er med blant de 22 ulike tjenestene. EU har valgt å ikke utpeke disse som kjerneplattformtjenester. 

Apple og Microsoft er uenige i at iMessage og Bing blir definert som kjerneplattformtjeneste, og TikTok er skuffet over å bli inkludert. TikTok-eier ByteDance mener de har utfordret etablerte aktører og bidratt til økt konkurranse. 

10 til 20 prosent av omsetning i bøter 

Hvis selskapene bryter det nye lovverket, kan de få straff på opptil ti prosent av den globale årlige omsetningen, eller opptil 20 prosent for alvorlige lovbrudd. 

Målet med loven er å blant annet å sikre rettferdig konkurranse og også sikre sluttbrukeren sine rettigheter. EU forventer at de nye reglene vil skape nye muligheter og begrense urettferdige praksiser fra portvaktene. 

– Det var på høy tid at Europa fastsatte sine spilleregler på forhånd. DMA gjør nettopp det, uttaler EUs indre markedskommissær, Thierry Breton. 

Selskapene har nå seks måneder på seg til å levere en rapport der de detaljert skal skissere hva de vil gjøre for oppfylle kravene i det nye regelverket.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS