Samarbeidspartnerne i Techstars Energy-akseleratoren: Gunnar Deinboll, Executive Vice President, Capgemini Invent, Jens Festervoll, Equinors Corporate Liaison, Guro Knapstad, KONGSBERG’s Corporate Liaison, Hugh McGirr, programansvarlig for Techstars Energy og Audun Abelsnes, administrerende direktør i Techstars Energy. Foto: Ole Jørgen Bratland/Equinor

Equinor investerer 45 millioner i akselerator-startup: Fortsetter jakten på energigründere

Tre norske selskaper sikret seg en plass i en ny runde av Techstars Energy.

Publisert Sist oppdatert

Akseleratoren gjentar i høst det Oslobaserte programmet med ti nye selskaper, håndplukket blant hundrevis av søkere fra 42 land.

Interface Fluidics som var med i fjorårets norske debut, hentet nylig 45 millioner kroner i en finansieringsrunde ledet av Equinor Technology Ventures (ETV) og den globale akseleratoren Techstars.

Det kanadiske selskapet deltok i fjor på Techstars Energy 2018, det Oslo-baserte akseleratorprogrammet i regi av Equinor, Kongsberg Gruppen og McKinsey i samarbeid med Techstars.

Interface Fluidics har utviklet en teknologiplattform som gjennom analyser skal gjøre det mulig å utvinne mer olje med mindre miljøbelastning.

– Vi ser på denne investeringen som en strategisk mulighet til å fremskynde teknologiutviklingen, som vil føre til betydelig økt oljeutvinning, omsetningsvekst og kostnadsreduksjon for driften vår, sier Rannfrid Skjervold, administrerende direktør i Equinor Technology, i en melding.

Norske selskaper kom gjennom nåløyet

Techstars fasiliteter over 40 ulike startup-akseleratorer verden over. I fjor var det norske drone-selskapet Versor - som i fjor høst hentet millioner fra en rekke kjente tech-investorer, eneste norske bidrag i Oslo-programmet.

Les også: Henter millioner til å gjøre droner intelligente: «Uten mennesker i loopen»

I årets 13 uker lange program, er Norge representert ved tre selskaper, herunder Fieldmade, RagnaRock Geo og VesselAdmin.

Se hele listen i bunn av saken.

– Norge har en energiteknologi-bransje i verdensklasse og er anerkjent som et globalt energi-knutepunkt. Det er åpenbart det ideelle stedet å være for de som arbeider med nyskapende energiløsninger, sier Audun Abelsnes, administrerende direktør i Techstars Energy.

Søkere fra hele verden

Årets ti utvalgte selskaper representerer løsninger innen olje og gass, fornybare energikilder, nye forretningsmodeller og digitalisering.

Equinors Techstars Energy Accelerator 2019:

  • Fieldmade, Norge – Sikrer økt beredskap gjennom reservedeler på bestilling.
  • Fuelsave, Tyskland – Hjelper kunder med å spare energi og penger samtidig som de reduserer miljøpåvirkningen gjennom neste generasjons drivstoffsparende tiltak.
  • GamY, Tyskland – Øker levetidsverdien av alle batteridrevne apparater gjennom å styre batteriets ytelse ved hjelp av selskapets digitale tvillingløsning.
  • Navarra Tech, Brasil – Leverer en trading-plattform for energi-tradere i nye markeder.
  • RagnaRock Geo, Norge – Leverer rask og nøyaktig tolkning av seismiske data gjennom selskapets maskinlæringsprogram.
  • Salient Energy, Canada – Forbedrer energilagring med tryggere og billigere batterier som varer lenger.
  • SeeO2 Energy, Canada – Omdanner CO2 til høyverdig drivstoff og kjemikalier gjennom en netto negativ karbonprosess.
  • Tempus, Storbritannia – Sikrer økonomisk sparing og karbonreduksjon ved å styre og optimalisere etterspørsel for strøm gjennom direkte forbindelse til kundenes lokaler.
  • Terrapin, Canada – Konverterer spillvarme til verdi og jakter på de 290.000 petajoule med energi som går tapt hvert år.
  • VesselAdmin, Norge – Tilbyr et digitalt anskaffelsesystem for offshorefartøyer.

Programmets mål er å framskynde selskapenes utvikling gjennom et intensivt program, der de kan trekke på et globalt nettverk av ekspertise fra Equinor og Techstars samt samarbeidsselskapene KONGSBERG og Capgemini.

– Energibransjen er i rask endring, og disse selskapene er i forkant av den endringen. Det første akseleratorprogrammet i fjor var svært vellykket, så vi gleder oss til å samarbeide med en ny gruppe nyskapende oppstartsselskaper de neste tre månedene, sier Al Cook, konserndirektør for global strategi og forretningsutvikling i Equinor.