EQT med asiatisk brohode

Kjøper Baring Private Equity for 66 milliarder kroner mens asiatiske markeder er på laveste nivå siden 2016.

Norske Christian Sinding leder det svenske oppkjøpsfondet EQT.
Norske Christian Sinding leder det svenske oppkjøpsfondet EQT.
Publisert Sist oppdatert

EQT har gjort et kjempeoppkjøp i Asia. Investeringsselskapet som ledes av norske Christian Sinding og som nylig kjøpte seg inn i norske Ardoq, har skaffet seg et brohode i Asia gjennom å kjøpe Baring Private Equity Asia (BPEA) for 66 milliarder kroner. BPEA har 17,7 milliarder euro under forvaltning og .

Oppgjøret skal skje i 5,3 milliarder euro i EQT-aksjer og 1,5 milliarder euro i kontanter.

I en pressemelding fra EQT heter det at asiatiske markeder er ventet å vokse nesten dobbelt så raskt som andre globale markeder i årene fremover og at ekspansjon i Asia er en strategisk prioritet for selskapet.

Timingen er det ingenting å si på. Hang Seng-børsen i Hong Kong var på sitt laveste nivå siden 2016 tirsdag, men gjorde et byks onsdag på over 9 prosent etter at kinesiske myndigheter signaliserte mindre interesse for å regulere og mer støtte til økonomien.

Mens Kina ikke tillater at utlendinger eier flere av de største og mest sentrale kinesiske selskapene direkte, har dette blitt omgått av selskapene selv gjennom eksotiske avtaler og stråselskaper i skatteparadiser og notering på amerikanske børser. Ordningen med såkalte variable interest entity (VIE) har blitt tolerert av kinesiske myndigheter i over 20 år, men har i økende grad blitt utsatt for kontrovers - særlig etter at president Donald Trump innførte en lov i USA som åpnet for at disse selskapene ikke lenger kunne være notert på amerikanske børser uten å gi amerikanske revisorer full tilgang til regnskapene - noe kinesiske myndigheter har vært avvisende til.

Samtidig har kinesiske myndigheter gradvis åpnet for at utenlandsk kapital kan operere friere i Kina. For eksempel overtok Goldman Sachs sin kinesiske joint venture i 2021 etter 30 år med en løsere tilknytning.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS