Bjarne Melbye i Tomorrow Today ombord på Christian Radich, under xVoyage.
Bjarne Melbye i Tomorrow Today ombord på Christian Radich, under xVoyage.

Engleinvestoren fryktet det verste under pandemien, men innrømmer at han tok feil

Bjarne Melbye i 2M2D har gjort plass til åtte nye selskaper i porteføljen.

Publisert Sist oppdatert

I mars i fjor omtalte han pandemien som vesentlig verre enn finanskrisen og håpet i det lengste at oppstartsselskaper med livets rett, ikke skulle gå over ende på grunn av et virus. Nå ser Bjarne Melbye, investor i Tomorrow Today (2M2D), tilbake på året som gikk og tenker at det alt i alt gikk bedre enn forventet.

– Som de fleste så fryktet vi først det verste, med kollaps i mange markeder som igjen smittet over på oppstartsselskapene, sier Melbye.

– Sett i ettertid tok nesten alle feil. Folk har vel aldri brukt mer tid foran skjermen, og hele tech-sektoren fikk et stort løft. Det har igjen gjort at alt fra tradisjonelle investorer til det offentlige som skoler og helsevesen, hoppet et tiår frem, sier han.

Melbye peker blant annet på at terskelen for å ta i bruk nye verktøy har blitt lavere.

– Det hjelper så klart at en del selskaper allerede var i ferd med å gå i taket. Vi har mye å takke for eksempel Kahoot og Oda for, og milliard-verdsettingen de har fått. Plutselig ble alt fra komikere til eiendomsinvestorer tech-millionærer, og Norge kom på kartet til Softbank, sier han.

Nye investeringer

For egen del har det ifølge investoren vært spennende å se selskaper han trodde det var «game over» hos, pivotere, gjøre justeringer, få nye investeringer og ny fart.

2M2D har det siste året økt porteføljen med åtte investeringer, herunder no-code-plattformen VEV, samt Wanda, IndyRiot og Consigli. Sistnevnte står bak en tjenesteplattform for «selvprosjekterende ingeniører». Consigli er også på Trond Riiber Knudsens rekordlange liste over investeringer gjort etter 12. mars i fjor.

Bak selskapet står daglig leder og gründer Janne Aas-Jakobsen. Ved å fokusere på å finne «de beste gründerne» fremfor noe annet, har de ifølge Melbye nå 50 prosent «mixed teams» - og kvinnelige gründere i porteføljen.

– Noen påstår fortsatt at de ikke finner gode kvinnelige gründere i Norge. Da leter de under feil stein, sier han.

Melbye forteller videre om en noe endret investeringsstrategi. De går for eksempel mer operativt inn i noen av selskapene. 2M2D har også vært med å starte et par selskaper fra bunn av; prosjekter Melbye enn så lenge holder tett til brystet.

– Akkurat det har vært veldig nyttig læring for å kunne fungere enda bedre som investor. Alle vet at det er hardt arbeid, men det er noe annet å være på innsiden å føle det på kroppen. Det er dette som er livslang læring - og veldig gøy, sier han.

Savner én ting

Melbye er i det store og hele imponert over norske gründere, men han ønsker seg fremdeles et enda større fokus på salg og at oppstartsselskaper bygger «proffe salgsorganisasjoner», også i tidlig fase.

– Vi er veldig flinke til å skape svært gode produkter, men skulle gjerne sett større fokus på salg fra dag én. Jeg tror dette også er viktig for å få raskere vekst og en endra bedre verdsetting av norske startups framover, sier han og legger til:

– Nå begynner verdens øyne å komme mot oss, og vi har verdens beste utgangspunkt med strålende gründere, en godt virkemiddelapparat, solid økosystem, fornuftig prising, et bra «community» og veldig mye fine folk, sier Melbye.

– Innovasjon er i ferd med å bli synonymt med entreprenørskap. Også i Norge.

For ordens skyld: Bjarne Melbye er også investor i Shifter.

Powered by Labrador CMS