elsparkesykler

Elsparkesyklene fjernes fra gatene i Paris

Fredag forsvinner alle elsparkesyklene til utleieselskapene fra den franske hovedstaden. Den som vil se Paris fra en elsparkesykkel, må heretter ha sin egen.

Kommersielle elektriske sparkesykler blir forbudt i Paris.
Kommersielle elektriske sparkesykler blir forbudt i Paris.
Publisert

Ved månedsskiftet ble Paris den første hovedstaden i Europa som forbyr utleie av elsparkesykler. 

Selskapene bak de omstridte og ofte utskjelte sparkesyklene har hatt travle dager med å flytte sparkesykler og stativer til byer der de fortsatt er velkomne.

Må finne alternativer

Utleierne sier de har hatt 400.000 månedlige brukere, som nå må finne seg en annen måte å komme seg rundt i storbyen på. Ifølge medieoppslag er det mange som ikke er begeistret for å gå tilbake til kollektivtrafikk eller bil.

– Jeg bruker elsparkesykkel hver dag. Da slipper jeg å ta bilen når bensinen er dyr. Men når de blir forbudt, blir det mer komplisert, sier Ruben, en frustrerte elsparkesyklist, til radiokanalen Europe 1.

– Så enten går jeg tilbake til bilen, som ikke er topp for miljøet, eller så kjøper jeg min egen elsparkesykkel, sier han.

Ulike byer – ulike regler

Selv om Paris er den første europeiske hovedstaden som sier nei til elsparkesyklene, er de ikke første by med forbud. Barcelona fjernet leiesparkesyklene i 2018, mens Montreal sa nei til både utleide og privat eide elsparkesykler på offentlige veier og sykkelstier to år senere. 

Sistnevnte har nylig åpnet for 200 utleide elsparkesykler i et nytt forsøk med strenge regler. København var også tidligere ute enn Paris med å si nei, men åpnet opp igjen med strenge regler. Det er blant annet parkeringsforbud i hele bykjernen og krav om hjelm.

Krav og tiltak

London, der politimesteren har omtalt sparkesyklene som dødsfeller, har innført en rekke krav. I tillegg til fartsbegrensninger og krav om lys, må sjåføren være over 18 og ha førerkort. I den britiske hovedstaden er det ikke lov å kjøre sin egen elsparkesykkel. 

Roma skrur nå ned hastigheten til 6 kilometer i timen i gågater og torg, og det er ikke lov å sette fra seg elsparkesykler på fortauet.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS