Gründer Leif Stavøstrand i Evoy.
Gründer Leif Stavøstrand i Evoy.

Elbåt-startupen Evoy sikret 45 millioner kroner fra EU

– Skal rote det kraftig til for ikke å nå våre mål, sier gründeren.

Publisert Sist oppdatert

Florøbaserte Evoy har fått stor oppmerksomhet for sin satsing på hurtiggående elbåter, og vant blant annet «100 pitches» under DNB NXT-konferansen i vår. I juni fikk selskapet tildelt til sammen ni millioner kroner fra Innovasjon Norge.

Nå fyller Florø-startupen kassa ytterligere. De har sikret seg tilbud om 45 millioner kroner i støtte fra EU, gjennom akselratorprogrammet til innovasjonsrådet (EIC).

Tilbudet er todelt: 2,3 millioner euro i ren støtte og 2,1 millioner euro i en emisjon.

– Vi skal bruke momentet vi har og bygge videre på den gode grunnmuren med kompetansen og teknologi som vi allerede har for å få produktene våre ut i verden. Vi skal rote det kraftig til for ikke å nå våre mål om et disruptivt maritimt produkt for det globale market nå, sier gründer og daglig leder Leif A. Stavøstrand.

Utvider teamet

I en pressemelding omtaler selskapet «kapital i den krevende utvikling- og vekstfasen» som sin største utfordring. Der skrives det at midlene fra EU skal brukes til å utvikle neste generasjon elektrisk drift for båt, der blant annet styringssystem, batteri, superlading på AC, 24/7 Big Data og OTA (Over-The-Air) skal optimaliseres videre - i tillegg til veksthjelp og internasjonalisering.

Akselratorprogrammet til EU har som mål om å støtte såkalt «top-class startups» for hjelpe dem til markedet med innovative produkter som fremmer verdiskaping og vekts i EU.

I vår utlyste EU programmet «Green Deal», med over tre milliarder kroner i potten. Pengene skal gå til oppstartsbedrifter som kan bidra til en bærekraftig endring som støtter unionens mål om et grønt skifte. Over 2000 selskaper søkte.

Siden oppstarten i 2018 har Evoy hentet over 75 millioner kroner fra investorer og ulike støtteordninger.

– Vi opplever massiv interesse fra hele verden, så mye at vi sliter med å svare på alt, men det er bare en positiv utfordring, forteller Stavøstrand.

Pågangen og de nye pengene gjør at Evoy nå planlegger å utvide staben betydelig fremover. Fra 1. september har selskapet 10 årsverk fordelt på 15 personer.

– Og flere utlysninger kommer, sier Stavøstrand.

Rett kurs

I år fokuserer Evoy på proffmarkedet mellom 20 til 50 fot med innenbords fremdrift som kan kobles mot drev, vannjet eller aksel.

I tillegg kommer den første utenbordsmotoren på 150 hestekrefter til markedet i andre kvartal 2021.

– Vi er svært stolt, og ydmyk over å ha blitt valgt ut blant de ledene grønne oppstartselskapene i Europa. Å komme gjennom dette veldig trange nåløyet er det en solid bekreftelse på at vi er på rett kurs, sier Stavøstrand.

Powered by Labrador CMS