easeekrisen

Easee slipper å utbedre eksisterende ladere: «Ingen alvorlig fare for skader»

Svenske myndigheter sparer det norske ladeselskapet for kjemperegning.

En Easee-lader for elbil i en garasje.
Publisert Sist oppdatert

Visse ting kan tyde på at vikarierende Easee-sjef Erik Færevaag hadde fått et forvarsel fra Elsäkerhetsverket da han tidligere i vår utelukket overfor Shifter at de allerede installerte laderne ville bli tilbakekalt. 

I en pressemelding skriver de svenske tilsynsmyndighetene nå at de har besluttet at de allerede installerte ladeboksene fra Easee ikke trengs å utbedres. Ladeboksselskapet fra Rogaland må imidlertid fortsette å rapportere data om modellene Easee Home og Easee Charge tilsynet. 

Elsäkerhetsverket står fast på at det er flere tekniske mangler på produktene, som for eksempel den mye omtalte relé-avstanden, som gjør at produktenes jordfeilløsning ikke oppfyller standarden. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

«Risikoen for feil av alvorlig karakter er så lav at det ikke er proporsjonelt å kreve praktiske tiltak på de allerede eksisterende boksene. I stedet skal Easee legge frem en prognose over forventede feil, som så følges opp med fremvisning av faktiske feil,» skriver Elsäkerhetsverket. 

- Elsäkerhetsverket vurdere at de mulige feilene som kan oppstå på de berørte ladeboksene ikke innebærer en alvorlig risiko for skade på person eller eiendom. Det vi vil forsikre oss med dette vedtaket er at det ikke oppstår alvorlige feil i utstyret over tid i takt med at det eldes og slites, sier Per Samuelsson, leder for avdelningen produkter i Elsäkerhetsverket.

Easee har tre uker på å klage på vedtaket og to måneder på seg på å lage prognosen som tilsynet krever. Deretter skal de rapportere inn data om ti måneder.

I pressemeldingen presiseres det nok en gang at salgsforbudet mot ladeboksene fortsetter. 

Easee har for øvrig vært på markedet med en ny lader, Lite, en god stund. Der bruker de mye av det store lageret med ladere de hadde av Home og Charge, men da med oppdatert dokumentasjon og visse overfladiske endringer. Det gikk frem i et intervju Shifter hadde med Erik Færevaag i januar.

Glede på kontoret i Stavanger

– Vi synes det er svært gledelig nyhet. I dag er vi veldig glade på kontoret, sier daglig leder Eirik Fossum Færevaag. 

– Vi tar beslutningen som en bekreftelse på arbeidet vi har gjort med den tekiske dokumentasjonen.

– Hva er konsekvensene av beslutningen for Easee?

– De allerede installerte ladere i Sverige får fortsette som de er. Det blir ingen tilbakekalling av produktene.

Samtidig har Easee forpliktet seg til å fortsette å dele data med Elsäkerhetsverket som ønsker oppdaterte data og prognoser til å underbygge egen beslutning ytterligere.

– En annen positiv side ved denne beslutningen for oss, er at vi i enda større grad kan fokusere på de nye produktene våre, sier Færevaag.

Nylig meldte Elsäkerhetsverket at rettsaken med Easee ikke var avlyst likevel, til tross for at selskapet gikk ut offentlig med meldingen. Færevaag forklarer at forvirringen skyldtes en treghet i systemet, og at søksmålet formelt ble trukket sist uke.