Innovasjonens Grå eminenser

Disse skal hjelpe Norge investere i det ypperste av nyskaping og bærekraft: Hvite, over 50, og med bakgrunn fra olje- og gass

Shifter har gått gjennom bakgrunnen til styrene til Innovasjon Norge, Investinor og Nysnø. Det er langt mellom gründerne.

Kjønnsbalansen er god i styrene til Innovasjon Norge, Investinor og Nysnø Klimainvesteringer. Ellers står det verre til med mangfoldet.
Publisert Sist oppdatert

Menneskene som skal styre omstillingen fra olje- og gass til teknologidrevne startups og bærekraft, har mye petroleums-erfaring og lite ungdommelig skaperkraft. Det viser Shifters gjennomgang av styrene til de statlige selskapene som skal hjelpe norske gründere: Innovasjon Norge, Investinor og Nysnø Klimainvesteringer.

– Nå tar ikke styret operasjonelle avgjørelser, men styret setter strategi og agenda. Derfor er det viktig med representasjon i styrer, sier Marie Louise Sunde, gründer og daglig leder i Equality Check.

Selskapet utvikler verktøy som hjelper andre selskaper med å holde øye med mangfoldet.

Gjennomgangen (som du leser i sin helhet under) viser at styrene har god kjønnsbalanse.

– Det viser at det har hjulpet å sette kjønnslikestilling på agendaen. I dag handler imidlertid likestilling om mer enn kjønn, påpeker hun.

For eksempel er det ikke én eneste person med minoritetsbakgrunn i de tre styrene.

– For virksomheter som representerer statlig risikokapital vil det fremover være viktig å i større grad representere oppstartsselskaper og problemene/gruppene de løser problemer for. Det betyr større aldersspenn, bedre minoritetsrepresentasjon, og man bør også se på kompetansesammensetningen, sier hun, og legger til at både grunderbakgrunn, investorbakgrunn eller kjernekompetanse innenfor andre felt som teknologi og vekst bør være til stede.

Under finner du ut hvordan det står til i styrene Shifter har undersøkt.

Innovasjon Norges distriktspolitikere

Innovasjon Norges nye styre som ble presentert denne uken, har en gjennomsnittsalder på 53 år, 55 hvis man holder ansatterepresentantene utenfor. Kvinneandelen er på 45 prosent.

Mens kunnskapsminister Ola Borten Moe erstatter hele styret i Forskningsrådet som følge av økonomisk bråk, er det kun tre nye i Innovasjon Norge-styret for perioden frem til 2024, alle født på 70-tallet.

Sist det satt en i Innovasjon Norge-styret som var født på 80-tallet eller senere, var da Kim Daniel Arthur kom inn i 2016 som 36-åring. Arthur solgte startupen han var med å bygge opp til spillkonsernet EA i 2009.

LES OGSÅ: Spillegenden Kim Daniel Arthurs oppgjør med seg selv som sjef - ble en «kjip prosessdude» etter milliardoppkjøpet

I dagens styre er det 50-åringen Arne Ingebrigtsen som må sies å ha den tyngste gründer-bakgrunnen, med tid i blant annet Contendo og Questback.

Flere av styremedlemmene har lang fartstid fra politikken. Det nye styremedlemmet Kristine Nore har vært lokalpolitiker i Krødsherad kommune for Venstre. Hun er født i 1978 og jobber til vanlig som daglig leder i Omtre AS, et rådgivningsselskap for sirkulærøkonomi og gjenbruk av trevirke. Tidligere stortingspolitiker for Arbeiderpartiet, Thomas Breen (50), er direktør i innteresseorganisasjonen Norsk Vann BA.

Investinors finanseksperter

Snittalderen i Investinor ligger på 55 år, mens kvinneandelen er 50 prosent. Styrelederen i statens verktøy for å investere i startups er til daglig CEO i shippingselskapet Western Bulk og eier av en bondegård.

Nestleder Anne Kathrine Slungård har vært ordfører i Trondheim for Høyre og innehatt en rekke styreverv i offentlige og private virksomheter.

Olaug Svarva har den suverent tyngste CVen, som mangeårig leder av Folketrygdfondet frem til 2018 og som sittende styreleder i DNB. Men det er konserndirektør Morten Henriksen (54) i Arendals Fossekompani og med styreverv i blant annet batterifabrikk-startupen Beyonder som har mest erfaring med oppstartsselskaper, etter å ha spunnet ut flere fra Arendal Fossekompani de siste årene. Henriksen jobbet i mange år i ulike roller i Statkraft, blant annet med utbygging av større vindkraftanlegg.

Jorun Aas (50) er daglig leder i Farmforce AS, et IT-selskap som skal bringe «digital transparens» til kjøpere av landbruksprodukter. Aas har jobbet i Scatec og som konsulent i Sigla.

Yngstemann i Investinor-styret, Åsmund Bjørndal Heen (45), har bakgrunn fra bank og finans og har jobbet ved London School of Economics Hedge Fund Research Centre.

Nysnøs rådgivere fra olje- og energibransjen

Da statens klimafond Nysnø presenterte sitt nye «advisory board» sist uke, var listen tung med erfaring, særlig fra olje- og gass, men lett på ungdom og faktisk tid brukt i startups.

Den nye lederen er ingen ringere enn tidligere konsernsjef og mangeårig finansdirektør Eldar Sætre (66). Med seg får han tidligere toppolitiker for SV og ex-statsråd Kristin Halvorsen (62), som er leder for Cicero senter for klimaforskning - og nå altså styreleder i Forskningsrådet. Kimberly Mathisen (50) har vært leder for Microsoft Norge og leder nå C4IR Ocean - Røkkes senter for havforskning.

Auke Lont (64) forlot toppjobben i Statnett i fjor, etter 13 år. Lont jobbet i Statoil (nå: Equinor) i sin tid og har lang erfaring fra kraft- og energibransjen og Econ Pöyri.

Sist men ikke minst er ex-McKinsey-mannen Tore Myrholt (65), som har vært aktiv i norsk olje- og energibransje i mange år, og som i dag driver sitt eget rådgiverfirma fra Qatar og er styreleder i venture-fondet og startup-fabrikken Antler.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*