Lønn og bonus

Dette var lønnsveksten for gründere i Europa i 2023

Den svenske ventureinvestoren Creandum følger med på hva europeiske gründere tjener, også i forskjellige roller. 

Det har vært flat lønnsvekst for gründere det siste året.
Publisert

Undersøkelsen ble gjennomført mellom september og oktober 2023 og er bygget på svar fra over 700 selskaper. Mens den første av to rapporter om funnene ble presentert før jul, er den andre kommet ut nå. 

Flat utvikling og mindre å rutte med

I korte trekk viser rapporten at lønnen, for selskaper i tidlig fase, ikke har endret seg mye fra 2022 til 2023. 

For mange innebærer det trolig reallønnsnedgang, altså at man kan kjøpe mindre for den samme inntekten, i og med at prisveksten i Europa og Norge, har vært på rundt fem prosent.

  • Selskaper som lever på investorenes penger har pauset utbetaling av bonus. 
  • Den høyeste lønnen er for startups i Storbritannia, selv om snittet har falt. 
  • Jobber innen fintech er best betalt, men her har også snittet gått ned. 
  • Gründere som har posisjon som CCO eller CRO tjener mer enn de som har rolle som CEO. 

Mer lønn i senere faser

Medianlønnen for gründere er om lag tre ganger høyere for et selskap som har nådd modenheten tilsvarende serie B, altså at selskapet vokser internasjonalt, enn for selskaper i de tidligste fasene. 

Søyler viser lønnsnivå i euro (standardisert) for forskjellige faser i 2023. Linjen viser nivået i 2022.

I 2023 som i 2022 lå snittet for selskapet i såkornfasen på rundt 75000 euro, tilsvarende 850.000 norske kroner med dagens valutakurs.

15 prosent bonus

Bonus er utbredt og varierer med fase. Ifølge rapporten kan bootstrappede selskaper i snitt gi ut 24 prosent i bonus, mens det typisk faller for presåkorn til 10 prosent og stabiliserer seg på mellom 15 og 20 prosent senere. 

Bonus i forskjellige faser.

De nordiske landene ligger under snittet i Europa

Snittlønn for gründere, som for vanlige arbeidstakere, varierer mye mellom regionene. Mens den i snitt ligger på rundt 90.000 euro i Storbritannia, er den kun 60.000 i de nordiske landene.

Snitt- og medialønn for gründere i forskjellige regioner i Europa 2023.

Salgssjefene tjener mest

Creandum har også spurt om lønnsnivået til lederteamet. Kanskje overraskende er det at toppsjefen selv, CEOen, ikke tjener mest hverken målt som gjennomsnitt eller median. Det er det Chief Revenue Officeren (CRO), som er ansvarlig for å få inn inntekter, som gjør. At salgssjefene er best betalt er samtidig ikke helt uvanlig i næringslivet ellers.

Tallene viser at en CRO i snitt tjener tett opp mot 100.000 euro, mens en CEO ligger under 75.000 euro per år.  Også teknologisjefene (CTO) var bedre betalt enn CEOene.

Snitt- og medianlønn for gründere i forskjellige stillinger.

Menn tjener mer enn kvinner - også i startups

Undersøkelsen slår også fast at menn har høyere lønn enn kvinner i nesten hver eneste fase, med unntak av bootstrappet, hvor lønn uansett er mindre aktuelt og mer varierende. Lønnsgapet er på rundt 10 prosent.

Eierskapet vannes gradvis ut 

Mens gründere sitter på 40 til 50 prosent av aksjene i de tidligste fasene, og rundt 25 i såkornsfasen i median, faller det raskt ned mot 15 prosent i senere faser. Medianen for serie A-selskaper, altså de med et fungerende produkt og noen få kunder, falt kraftig fra 2022 til 2023.