Geir Førre (f.v.), Magnus Nordseth og Lauga Oskarsdottir i Firda.

Dette tilbyr Firda Seed, og slik får du dem på eiersiden

Geir Førre har gitt Lauga Oskarsdottir fullmakt til å gjøre fem startup-investeringer i året.

Publisert Sist oppdatert

Porteføljen til Firda viser at de har truffet godt med tidlige investeringer før, i Airthings, Disruptive Technologies, Ardoq og Zivid. Innen få år kan samtlige være børsnotert.

Nå utvider investeringsselskapet til Geir Førre og Magnus Nordseth, Firda, med et splitter nytt såkornsmandat på 75 millioner kroner. Satsingen ledes av tidligere inkubatorleder ved Startuplab, Lauga Oskarsdottir.

Firda Seed

  • Investerer i oppstartsselskaper, fortrinnsvis de med dyp teknologi og som satser på B2B
  • Firda Seed investerer i tidlig fase, opptil 2,5 millioner kroner
  • Søker eierandeler rundt 10 prosent
  • Springer ut fra investeringsselskapet Firda, og mandatet ledes av Lauga Oskarsdottir
  • Kan kontaktes på lauga@firda.com

Med økt kapasitet og en dedikert ressurs i tidlig fase, håper Firda nå å få innpass hos flere av de nye, fremadstormende teknologiselskapene. Målsetningen er å gjøre fem investeringer i året.

– Nå går vi i konstant investeringsmodus, sier Oskarsdottir.

Det ideelle gründerteamet

– Siden at vi går inn såpass tidlig, vil teamets egenskaper og kunnskap veie tungt i vår vurdering. Vi kommer til å vektlegge teamets kompetanse både teknisk og kommersielt, og i hvilken grad selskapet har fått tidlig traction. Det er også viktig at det er et betydelig markedspotensial, og at selskapet tenker internasjonalt fra start, sier Oskarsdottir.

For definisjonen av et godt gründerteam, viser hun til Geir Førres nokså enkle oppsummering: «gründere som kan noe, og vil noe».

– Du skal være motivert, dedikert og seig, for reisen er lang og sjelden lineær. Samtidig bør du ha dyp innsikt og kunnskap i feltet og markedet du skal utfordre. Vi er også opptatt av integritet og etikk, og dette er viktig når vi vurderer gründerteam.

De interessante selskapene

Når det gjelder type selskap Firda Seed jakter, kan man finne gode eksempler i hovedporteføljen: Teknologiselskaper i tidlig fase, både programvare og maskinvare, på tvers av sektorer. Det er likevel noen klare unntak: porno, gambling og oljeleting.

– Når det er sagt, ser vi fortrinnsvis på selskaper som driver med dyp teknologi innen B2B. Vi vil jobbe med selskaper som har et netto positivt bidrag til samfunnet, og kommer ikke til å vike fra det kravet.

Forberedelsene

Før man kaster seg over tastaturet for å kontakte Firda Seed, bør gründere og potensielle investeringscase ha tenkt igjennom tidslinjen: hvor mye kapital trenger selskapet, hvor langt tar pengene selskapet resultatsmessig, og hva må selskapet bevise for å hente denne summen?

Er dette på plass, er e-post beste måte å få kontakt på, ifølge Oskarsdottir.

– Vi foretrekker å innledningsvis få et kort deck som gir et godt innblikk i selskapet og teamet som står bak.

Prosessen fra første møte

Firda foretrekker å bli kjent med teamet og selskapet over flere møter. Avhengig av tidslinjen til selskapet, møter Oskarsdottir gjerne gründerne flere ganger etter de innledende rundene, for å bli godt kjent og følge utviklingen deres.

– Der vi blir enige om å gå videre, sender vi en term-sheet og gjennomfører DD-prosessen.

Introduksjon og oppfølging

Om det er en god match, tar Firda Seed gjerne lead.

– Men vi vil foretrekke å co-investere med andre som kan bidra positivt på selskapets reise, sier Oskarsdottir.

Til forskjell fra hovedporteføljen til Firda, innebærer det nye såkornsmandatet at det ikke gjøres oppfølgingsinvesteringer.

– Unntaksvis, der vi både ser positiv utvikling og begge parter anser Firda som riktig investor på reisen videre, kan vi vurdere å ta selskaper over i Firdaporteføljen og følge opp der, sier hun.

Samtidig understreker Oskarsdottir at selskapet ønsker å være en tilgjengelig eier, og at det er begrenset hvor mange selskaper de kan jobbe aktivt med i vekstfasen.

Eierskapet

Med investeringene på opptil 2,5 millioner kroner, vil Firda Seed søke eierskap på 10 prosent eller mindre.

– Det er viktig for oss at gründerne har en betydelig eierandel og et bevisst forhold til hvordan de skal insentivere nøkkelansatte, sier Oskarsdottir bekreftende på spørsmål om gründere bør ha majoritet i selskapet på dette tidspunktet.

Til forskjell fra i hovedporteføljen, der styreplass nærmest er en selvfølge, vil Firda ikke gå inn i styrene til Seed-selskapene. Likevel vil de være aktive eiere, slår Oskarsdottir fast, ved å være tilgjengelig for selskapene.

Tidshorisonten for investeringene er fleksible, og exit-mulighetene vurderes case for case.

– Vi vil ha en veldig lang horisont for investeringene i dette mandatet, hvor det i praksis vil være gründerne som avgjør lengden på reisen.

Turn-off

Ærlighet varer lengst, spesielt når en skal bygge selskap fra tidlig fase, mener Firda.

– Det å ikke belyse utfordringer og barrierer, er ingen fordel. Det er tillitsvekkende å være åpen om det som er vanskelig og det man ikke har klart for seg enda, i såpass tidlig fase som vi opererer, sier Oskarsdottir.

– Det verste en gründer kan gjøre, er å være uærlig. Selskapet ditt lever på andres tillit. Bryter du den tilliten, vil det være umulig for deg å tiltrekke gode investorer og flinke folk, advarer hun.

Hvorfor Firda Seed?

– Med Firda Seed får du kapital, beholder kontrollen over selskapet ditt og vi stiller opp når du trenger hjelp, sier Oskarsdottir.

Hun vektlegger erfaringen teamet har med å utvikle internasjonale selskaper, både som gründere selv og som investorer.

– Vi har en solid selskapsportefølje i dag hvor det ligger enormt med erfaring og kunnskap, og et godt nettverk som vil jobbe aktivt for gründerne. Og så er vi reale og ærlige. Det skal man ikke undervurdere.

Gründere bør også gjøre sin due diligence på investorene de inviterer med på reisen, oppfordrer hun.

– Det er en gjensidig vurdering.

Vekstområdene

På spørsmål om hvilke områder som vil se vekst fremover, viser Oskarsdottir til Parisavtalen, hvor verdens land har forpliktet seg til å jobbe aktivt mot et nullutslippssamfunn.

– Norge har forpliktet seg til å være et lavutslippssamfunn innen 2050. Der har vi en veldig lang vei å gå, utslipp skal kuttes i alle sektorer, både kvotepliktige og ikke-kvotepliktige. Dette kommer til å drive mye av innovasjonen vi vil se i årene fremover, og vi ser allerede flere spennende, norske selskaper som jobber med ulike løsninger.

– Hva opplever dere som største painpoint til startups?

– Å tørre å fokusere, og å lage en god nok produktdefinisjon som besvarer hvem kunden er og hvordan man løser et problem for kunden. Det høres enkelt ut, men det er det ikke.

Nå får alle abonnenter hos Shifter+ 50% rabatt på årsabonnement på E24+. Les mer