life science

– Dette er den raskeste måten å produsere proteiner på som vi vet om

Hyperthermics er alene i verden om å bruke vulkanske bakterier til å produsere biogass og proteiner i kommersielle skala.

Erlend Haugsbø i Hyperthermics
Erlend Haugsbø i Hyperthermics
Publisert

Biotek-selskapet Hyperthermics fra Ulsteinvik har gjennomført en emisjon som har tilført selskapet over 18 millioner kroner.

Selskapet har utviklet en teknologi som bruker bakterier til å bryte ned organisk materiale til biogass- og proteinproduksjon.

Investorer har signalisert at de ønsker å investere ytterligere 20 millioner kroner til i løpet av første halvår.

Teknologien er basert på bruk av hypertermofile bakterier til nedbryting av organisk material til biogass- og proteinproduksjon. Bakterienes høye arbeidstemperatur effektiviserer nedbrytingen av organisk materiale og gir kundene høyere gassproduksjon på samme mengde avfall.

Selv om en del av utstyret som selskapet bruker i produksjonen, er tilgjengelig for alle, er Hyperthermics alene i verden om å bruke vulkanske bakterier i kommersiell skala.

Hovedmarkedene er biogassprodusenter og fiskeoppdrettere med landbaserte eller lukkede anlegg. Kapitalen skal brukes til å etablere seg i internasjonale markeder.

Vellykket testing på biogass

Nylige tester ved selskapets danske pilotanlegg innen biogass ha gitt tilfredsstillende resultater. Samtidig pågår også testing av protein-løsningen hos en stor norsk fiskeoppdretter.

Selskapet skal sette opp et testanlegg i Tafjord og i samarbeid med Hofseth Aqua. Her blir fiskeslam utsatt for bakteriene deres til produksjon av blant annet proteiner.

– Dette er den raskeste måten å produsere proteiner på som vi vet om. Det skjer på en dag, sier daglig leder Erlend Haugsbø. – Det vil man sannsynligvis ikke aldri få til med for eksempel sopp.

Kan være klare allerede neste år

Haugsbø er ikke den opprinnelige gründeren i selskapet, men var dets første ansatte i Norge og står bak all aktivitet i dag.

– Nå er dere klare med et produkt på markedet?

– Det er ikke så «far off» fra virkeligheten dette her. Vi kan i teorien trykke på knappen og være klare allerede neste år. Men først vil vi gjennomføre flere tester i større skala for å vise at det fungerer, sier Haugsbø.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS