entreprenørskap

Det mest oppsiktsvekkende med Katapults nye selskaper er ikke at det lages biff fra sopp

Gründerprogrammet for selskaper som løser store miljø- og samfunnsproblemer, knuser statistikken på et avgjørende område. Et systematisk arbeid ligger bak, forteller Katapult-sjef Linn-Cecilie Linnemann.

Katapult-sjef Linn-Cecilie Linnemann har funnet gründere fra seks kontinenter til det siste akseleratorprogrammet.
Publisert Sist oppdatert

Det har gått sju år siden Selvaag-arving Tharald Nustad grunnla Katapult-akseleratoren - et program for gründere som bidrar til å gjøre verden bedre, der deltagerne både får med seg nettverk, kunnskap, samt en liten pengeinvestering på veien. Siden den gang har en rekke kjente selskaper vært gjennom akseleratoren – flere av dem norske. 

I årets kull er det ikke bare mangfold i geografi, med gründere fra alle seks kontinenter, men noe av det mest oppsiktsvekkende i den nye porteføljen av akselerator-selskaper er det store antallet kvinnelige gründere. Mens de aller fleste tech-selskaper fortsatt er gründet av menn, er ni av de 23 selskapene ledet av en kvinne.

Målrettet arbeid

Katapult-sjef Linn-Cecilie Linnemann forteller at de har gått systematisk til verks. I et samarbeidsprosjekt med britiske myndigheter har Katapults Afrika-team tatt for seg kommunikasjon og ordbruk i alt fra nettsider til skjemaer. De har luket vekk alt fra de mest åpenbart fremmedgjørende formuleringene til de mer subtile, ubevisste setningene som kan bidra til at kvinner føler at akselatorprogrammet ikke er noe for dem.

– Hele førstelinjen i investeringsteamet har vært gjennom workshops der vi går gjennom hva vi skal se etter for å hindre skjevheter, sier Linnemann.

De har også et målesystem – de de holder oversikt over hvor mange selskaper som har kvinnelige gründere, både tidlig i screeningfasen og gjennom silingsprosessen frem til endelig investering.

Mangfold=Styrke

Linnemann påpeker at det handler om teamsammensetning og evne til å bygge sterke selskaper.

– Det er viktig å synliggjøre både hvor vi screener fra og hvordan kjønnsbalansen er i teamene gjennom hele prosessen. Med økt fokus og målinger, kommer også bevissthet og resultater. 

Hun presiserer at det er ulike stadier i et selskap.

– Et selskap kan ha bare menn i starten, men når det vokser og blir 20 personer, kan ikke alle 20 være kloner av seg selv, det er ikke bra for hverken selskapet eller teamet.

Fra sopp til sol

De utvalgte oppstartsselskapene innenfor hav og klima vil gjennomgå det Katapult beskriver som «en intens reise» – med impact, strategi, ledelse og investorjakt blant temaene i programmet. Oppstartsselskapene vil også bli koblet opp mot internasjonale mentorer, bransjeledere og potensielle investorer.

Investeringsdirektør for klima, Jørn Haanæs, forteller om et bredt spekter av teknologier og løsninger – fra soppbasert kjøttproduksjon til solenergi og innovative løsninger for å bekjempe mikroplast i naturen.

– Katapult skaper betydelig påvirkning innen bærekraft og samfunn over hele verden, konstaterer han.

11 av selskapene er dedikert klimarelaterte løsninger, mens de andre 12 er innenfor havrelatert teknologi – eksempelvis avkarbonisering av skipstrafikken og produksjon av tangbasert plast.

Her er alle startups i årets Katapult-kull

Klima

Adamo Foods er en produsent av plantebasert kjøtt som bruker presisjonsfermentering for å tilby bærekraftig biff og kjøttalternativer laget av soppmycelium.

Cirkula har utviklet en digital plattform som lar restauranter og butikker redusere matsvinn - en markedsplass for overskuddsmat.

Gridio tilbyr løsninger for smart lading av elbiler, som kombinerer strømpris, utslipp, energilagring, informasjon om kjøretøy og batteri og mer via en forbrukerrettet app.

HERlab er en AI-plattform for screening, utvikling og optimalisering av nye ikke-konvensjonelle gjærverter som skal være mer effektive og skalerbare enn de som er tilgjengelige i dag.

Metalchemy utvikler nedbrytbar og resirkulerbar matemballasje som er infundert med sølvnanopartikler for å øke holdbarheten.

Over Easy Solar bygger solcellepaneler designet for flate og grønne tak som er enkle å installere, vedlikeholdsfrie og har høy energiutbytte.

Phoenix Carbon har utviklet en gjenvinningsløsning for komposittmaterialer, som reduserer CO2-utslipp.

Planboo er et selskap for karbonfjerning som kobler landeiere innen jordbruk med teknologi for å fjerne karbon fra atmosfæren via pyrolyse (skape biokull) og deler inntektene fra sertifiserte karbonfjerningskreditter med landeierne.

Solfium har utviklet en markedsplass for solcelleinstallatører via en app.

Sparxell utvikler en banebrytende fotonikteknologi som løser bærekraftsproblemer i fargeindustrien ved hjelp av plantebaserte løsninger.

The Tyre Collective overvåker dekkslitasje og fanger opp mikroplast. De har utviklet en 'katalysator for dekkslitasje' ved hjelp av elektrostatisk teknologi.

Hav:

Pascal Technologies gjør skipstrafiken grønnere med en smøringsteknologi som dramatisk forbedrer energieffektiviteten og rekkevidden til elektriske motorer.

Hullbot revolusjonerer rengjøring av marine skrog med sine kostnadseffektive, miljøvennlige og fullstendig autonome undervannsdroner som kan fjerne skitt før det blir et problem for miljøet eller fartøyet.

Mocean Energy leder an i bruken av bølgeenergi med sin havbølgeenergikonverter, som et strøm-supplement offshore eller også fjerntliggende øysamfunn.

Triton Anchor tilbyr ankerløsninger for å betydelig redusere kostnadene og installasjonstiden for flytende vind og andre fornybare energiprosjekter.

Syrenna er et havdata-selskap som bruker innovative subsea-robotløsninger og AI for å forbedre innsamlingen av havdata.

Coral Vita har utviklet en modell for å dyrke motstandsdyktig koraller for å gjenopprette verdens korallrevsystemer.

Sway lager neste generasjons emballasje laget av bioplastikk avledet fra tang, designet for å være fullstendig kompatibel med eksisterende plastproduksjonsmaskiner.

WSense muliggjør Internet of Underwater Things (ioUt) med 'Subsea Wifi,' som bringer den raskt voksende verdenen av offshore-infrastruktur og andre havressurser online.

Gigablue har utviklet en banebrytende teknologi for havgjødsling som et middel for karbondioksidfjerning.

Vycarb utvikler modulære autonome systemer for nøyaktig måling og fangst av karbondioksid i vann.

Newfish utvikler en fermenteringsteknologi som produserer protein fra mikroalger.

ICODOS utvikler en løsning for e-metanol til drivstoff for skip.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.