Exit

Derfor solgte Idekapital SaaS-selskapet innen data og fornybar

Managing partner Kristian Øvsthus har en plan for pengene. Den involverer ikke startups.

Kristian Øvsthus i Idekapital.
Kristian Øvsthus i Idekapital.
Publisert

Fredag ble det kjent at energidataselskapet TGS kjøper Prediktor, et selskap som driver med datastyring for energisektoren. Selskapet har flere av verdens største aktører innen fornybar energi på kundelisten og er delaktige på både verdens største havvindfelt Dogger Bank i Nordsjøen og verdens største solpark, egyptiske Benban.

Selskapet har vært i porteføljen til Idekapital siden august 2019.

Managing partner Kristian Øvsthus forteller at det var Idekapital som drev salgsprosessen sammen med styret og ledelsen i selskapet.

– Det har vært en dialog over litt tid. TGS har en veldig spennende strategi der de ser på å bygge seg mye sterkere innen «data driven solutions» på tvers av energiverdikjeden og ulike energivertikaler. Prediktor på sin side har en enorm kompetansebase, er meget anerkjente innen sitt felt og en teknologi som er bevist i markedet over mange år. Blant annet er Prediktor sin software i bruk på alle Scatec sin solkraftanlegg, på Johan Sverdrup feltet i Nordsjøen og skal også brukes på den store offshore vindparken Doggerbank. Matchen var veldig bra, også kulturelt og da gikk det i mål. Det har vært en veldig bra prosess med en meget profesjonell motpart i TGS, sier Øvsthus.

– Hvorfor investerte dere i Prediktor?

– Fordi vi så, og ser fortsatt, et meget spennende marked i det vi litt bredt kan kalle industriell IT. Industrien, både tungindustri, energisektoren og prosessindustri, gjennomgår som mange andre deler av næringslivet en massiv digitalisering som vil pågå i mange år fremover. Da er det store investeringer i mange år fremover i software gjennom hele «stacken», både i infrastruktur og i applikasjonslaget. Denne digitaliseringen er også helt nødvendig for å klare den energitransisjonen verden nå har startet på. Prediktor hadde og har en veldig god posisjon på tvers av ulike energivertikaler som sol, vannkraft, olje og gass og nå også vind. Det var ikke en typisk venture-investering da selskapet hadde ca 30 års fartstid da vi investerte, men de hadde en moderne teknologi og store muligheter til å vokse SaaS andelen i inntektsbasen. Gjennom vår eiertid har de også vokst masse innen solkraft.

– Er det noen i teamet som dere vil trekke frem?

– The «grand old man» i Prediktor er grunder Steinar Sælid som er en merittert mann innen automasjon og kybernetikk. Han har blant annet blitt tildelt NTNUs ærespris for et par år tilbake for sitt arbeid og er også en av de som står bak dynamic positioning systemene som har vært ekstremt viktig for blant annet alt av boreaktivitet i Nordsjøen og offshore andre steder i verden. For oss har dog selvfølgelig management teamet vært de vi har jobbet nærmest med, ledet av CEO Espen Krogh. Både han, resten av teamet og hele organisasjonen er en gruppe med ekstremt smarte mennesker som hver for seg har en imponerende kompetanse innen sitt fagfelt.

– Hva ved teknologien tiltrakk dere?

– En teknologi der basen ble utviklet allerede for 20+ år siden, men som de har videreutviklet og holdt moderne hele veien. På mange måter har de vært pionerer innen Industriell IT og har nok delvis vært forut sin tid.

– Hva ble avkastningen for Idekapital?

–Bra, men vi kan dessverre ikke kommentere spesifikke tall

– Hvorfor solgte dere?

– Det var en vanskelig avgjørelse da vi virkelig hadde god fart og opparbeidet en skikkelig god pipeline. Men TGS så også dette så da ble det riktig å selge nå. Det handler for oss også om å ta exiter når muligheten byr seg og vise til våre investorer at penger blir distribuert tilbake til de som har trodd og satset på oss.

– Hva skal kapitalen gå til nå?

– I utgangspunktet vil kapitalen deles ut til våre investorer.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS