Små bilder øverst: Per Niederbach, Anette Matre, Leon Bakkebø. Små bilder nederst: Vigdis Harsvik, Hans Martin Vikdal og Elisabeth Svanholm Meyer. Håkon Haugli (til høyre) Foto: Agnete Brun / Astrid Waller / Esben Johansen

Derfor dropper Innovasjon Norge ny gründer-direktør

– Det var en annen tid. Nå er oppstartskulturen og mange av de riktige verktøyene på plass.

Publisert Sist oppdatert

Den nye ledergruppen i spydspissen til det norske virkemiddelapparatet, Innovasjon Norge, er omsider klar.

Samtlige lederposisjoner foruten rollen som administrerende direktør, nå besatt av Håkon Haugli, er endret siden Anita Krohn Traaseth satt ved roret.

– Det har vært en prosess gjennom hele høsten, og jeg er veldig fornøyd, sier Haugli til Shifter.

I tillegg til toppsjefen skal ledelsen bestå av seks direktører med ansvar for hver sin avdeling.

Se hele listen nederst i saken.

Ingen av disse er dedikert gründere og oppstartsbedrifter, en posisjon Gelato-medgründer Pål T. Næss holdt i tre år, inntil han vendte tilbake til vekstselskapet sommeren 2019.

– Men delmålet om flere gode gründere består, og er minst like viktig, sier Haugli og legger til:

– Jeg betrakter jo egentlig meg selv om gründersjef.

Viktig vekst

I stedet for en egen avdeling med direktør for gründere og oppstartsbedrifter, legges denne virksomheten under divisjonen for "vekst og eksport".

Per Niederbach, nåværende leder for marked og regioner, skal lede dette arbeidet.

– Det er en erkjennelse av at norske bedrifter må se ut. Den nye divisjonen har gründeravdelingen i seg. Vi har ikke helt landet hvordan den skal se ut, om det blir én "gründersjef" i avdelingen. Men en stor del av organisasjonen skal jobbe med dette, garanterer Haugli.

Han kaller den nye divisjonen en "forlengelse eller påbygning" av den gamle gründeravdelingen.

– Vi har lykkes med å få mange gode gründere. Men skal vi lykkes med skalering, må vi ha en underskog, så det blir viktig også fremover. Vi går ikke fra oppstart til vekst, men det er en erkjennelse om at vi som land må få til veksten, sier han og legger til:

– Det handler om kapitaltilgang, og ikke minst om kunder. Derfor ønsket vi en tett kobling med eksport.

En annen tid

Grepet får skryt av personen som altså ikke blir erstattet, Pål T. Næss. Han mener den nye ledersammensetningen er helt i tråd med det som ble kommunisert i Innovasjonstalen i mai i fjor.

– Det var et markant skifte. Jeg synes dette er et helt riktig grep. Man kan ikke slutte å fokusere på oppstart, men må ha en kontinuitet med oppstart, vekst og eksport, sier han til Shifter.

– Var ikke jobben din så viktig, da?

– Det var en annen tid. Nå er oppstartskulturen og mange av de riktige verktøyene på plass. Å starte en bedrift i dag er noe annet enn da Anita (Krohn Traaseth, journ. anm.) kom med gründerdirektør-posisjonen, sier han.

Den nye ledergruppen:

  • Håkon Haugli, administrerende direktør.
  • Hans Martin Vikdal, konstituert viseadministrerende direktør og divisjonsdirektør for økonomi og virksomhetsstyring. Vikdal er i dag viseadministrerende direktør.
  • Vigdis Harsvik, konstituert direktør for divisjon samfunns- og næringsutvikling. Harsvik leder i dag Innovasjon Norge Trøndelag.
  • Per Niederbach, divisjonsdirektør for vekst og eksport. Niederbach leder nå divisjon marked og regioner.
  • Elisabeth Svanholm Meyer, konstituert direktør for divisjon spesialoppdrag. Hun har tidligere ledet Italia-kontoret, har vært regionleder for Europa, og har den siste tiden hatt ansvar for å utvikle selskapets nye eksportstrategi.
  • Anette Matre, konstituert divisjonsdirektør for mennesker og teknologi. Matre kommer fra stillingen som HR- og organisasjonsdirektør i Innovasjon Norge.
  • Leon Bakkebø, divisjonsdirektør for finansiering. Bakkebø har samme stilling i dag.