FinSHIFT 13.10.2021

Den danske utfordrerbanken Lunar har åpenbart større planer enn å bare være bank

Publisert Sist oppdatert

Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev om finansteknologi, FinShift, som sendes ut hver onsdag. Meld deg på brevet under.

Gründer og CEO Ken Villum Klausen i Lunar Way. Foto: Presse
Gründer og CEO Ken Villum Klausen i Lunar Way. Foto: Presse

Hva er saken?

For tre uker siden lanserte selskapet sin egen checkout-løsning for mindre nettbutikker, og kastet seg dermed inn i betalingsuniverset.

Med lanseringen kom de Vipps i forkjøpet. Den norske betalingskjempen har også planer om en checkout-løsning og meldte en uke etterpå at den var rett rundt hjørnet. Produktsjefen Jørgen Dalland Selfors kunne gi beskjed om at Vipps først og fremst sikter på SMB-kunder.

Denne uken fulgte Lunar opp checkout-lanseringen med et oppkjøp som vil gjøre den løsningen betydelig mer attraktiv for nettbutikker på jakt etter en ny betalingsløsning. Paylike leverer plugin-løsninger for en rekke nettbutikkplattformer og har støtte for kortbetaling og ulike Pay-løsninger.

Dermed kan det brygge opp til en interessant kamp om SMB-kundene, mellom to nordiske utfordrere.

De store kundene vil derimot giganter på området, som Klarna og Adyen, fortsatt ha for seg selv.

Hvorfor er dette interessant?

Fremtidsperspektivet til Lunar-gründer Ken Villum Klausen er at finansielle tjenester mer og mer smelter sammen. Dermed er det helt logisk å kunne tilby både bank og betaling.

Innen betaling er det mange som mener at fremtiden ligger i konto-til-konto-betalinger i stedet for kortbetalinger. De er sikre, umiddelbare og klart billigere enn å bruke kort. Visa og Mastercard tar godt betalt for sine tjenester, og i dag er det nesten umulig for noen å belage seg på en betalingsløsning, som utelukker de to store kortgigantene.

I en slik verden vil det da være en fordel å tilby både bank og betaling.

Lunars lansering var interessant fordi danskene, som første bank i Norge, tilbød konto-til-konto-betalinger. Den åpenbare ulempen var at det var eneste alternativ. Siden betalingsformen krever at både kjøper og selger har konto i banken, var eneste mulighet å få teste det i Lunars egen nettbutikk.

Med 50.000 privatkunder i Norge og 350.000 totalt i Norden er det ikke et godt nok kundegrunnlag for små nettbutikker å kaste seg etter Lunar som betalingalternativ. Med kjøpet av Paylike vil Lunar kunne tilby en helt normal checkout-løsning med kortbetaling, men i tillegg ha den billigere konto-til-konto-betalingen som et nytt alternativ.

Det kan nok trenges for å kunne møte fordelene Vipps har av fire millioner brukere når små nettbutikker skal overbevises om hvilken betalingsløsning som er best.

(Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev FinShift som sendes ut hver onsdag. Meld deg på nyhetsbrevet under)

Hva er konsekvensen?

Betalingsmarkedet er enormt, og internasjonalt kommer til stadig nye aktører, mange går i fotsporene til Klarna og tilbyr checkout, basert på den voksende interessen for "kjøp nå, betal senere".

I Norden finnes det også mange som vil være med. Dintero og MeaWallet er to norske eksempler og svenske Trustly er en tung aktør innen konto-til-konto.

Men når det gjelder ambisjoner og fremtidige muligheter, kan det se ut til at Vipps og Lunar ligger litt bedre an til å ta en posisjon som etterspurt checkout-løsning, enn mange andre.

Les mer: (+) Nytt Lunar-oppkjøp: «En liten nordisk Stripe»(+) Vipps går etter SMB-kunder med ny checkout-løsnngLunar slår Vipps på målstreken: Først med ny checkot-løsning

(Dette er et utdrag fra vårt nyhetsbrev FinShift som sendes ut hver onsdag. Meld deg på nyhetsbrevet under)

Powered by Labrador CMS