Eldri Coll Mossige, daglig leder i Folq. Foto: Privat

Da de profesjonelle investorene satte alt på pause, stilte brukerne opp: Folq doblet kapitalmålet

Brukere sikret drift av markedsplassen for konsulenter ut året. Men jakten på private og statlige penger fortsetter.

Publisert Sist oppdatert

Folq er en markedsplass for konsulenttjenester. I dag bruker over 400 konsulenter plattformen, hvor to av tre er utviklere. Men coronaviruset har lagt en kraftig demper på utviklingen.

– Vi ser at det er et mer krevende marked å selge konsulenttjenester i, og vi har utvidet salgsteamet fra én person til å involvere fem personer etter at landet stengte, forteller selskapets daglige leder Eldri Coll Mossige.

Nylig lukket selskapet en emisjon på 3,7 millioner kroner, nær en dobling av målsetningen. I spissen for finansieringsrunden, sto brukere av plattformen.

Investorer satte seg på gjerdet

I utgangspunktet planla selskapet å hente hele 20 millioner kroner i løpet av årets første halvdel, for å finansiere planlagt vekst i to år fremover. Det gikk ikke helt som planlagt.

– Vi hadde flere pågående investordialoger, og særlig én vi kom svært langt med. Men covid-19-situasjonen har ført til at investorene én etter én har satt seg på gjerdet, forteller Mossige.

Dermed ble selskapet satt mange måneder tilbake i tid, og måtte tenke alternativt for å holde seg flytende. Løsningen ble en emisjon blant eksisterende aksjonærer samt konsulenter som benytter plattformen.

– Håpet var å bikke to millioner kroner, men vi nådde 3,7 millioner og har forlenget «runwayen» betraktelig. Vi har nå kapital til å kjøre som planlagt ut året og litt til, forteller Mossige.

Hun mener det er et solid signal at konsulentene på plattformen legger penger på bordet.

– Fra et investorperspektiv ser det også bedre ut å ha konsulenter som investorer, heller enn «friends and familiy», da de i enda større grad enn før blir ambassadører for tjenesten.

Fornøyd med tiltak

Men Mossige har ikke gitt seg med investorjakten, selv om Folq har fylt opp litt på kontoen.

– Vi holder trykket oppe, og har flere varme dialoger med institusjonelle investorer, i tillegg til Investinor, forteller hun.

Den statlige investoren krever dog en medinvestor.

– Det kravet skaper litt utfordringer for bedrifter som oss, all den tid det er en lett investortørke i markedet for tiden. På den andre siden har vi fått tilbakemeldinger fra investorer om at de er positive til å investere sammen med Investinor. Det gir en ekstra trygghet i disse tider.

Gode tiltak

Mossige er også svært fornøyd med tiltakene fra regjeringen og Innovasjon Norge.

– Vi er i en prosess med å søke støtte fra Innovasjon Norge også, i håp om å redusere behovet for ekstern kapital på kort til mellomlang sikt, forteller hun.

Selskapet som ble spunnet ut av konsulentselskapet Blank i 2017, og omsatte for 46 millioner kroner i 2019 mot 19 millioner i 2018.

Planen var å doble til 100 millioner kroner i år.

– Vi har hittil ikke fått den store støyten på omsetningssiden, og har inngått flere nye avtaler de siste ukene. Men det vil selvsagt kreve mer av oss å nå målet for 2020 nå.